Boekenfreaks

Liefdestips aan mezelf, het dagboek van Olivia Jacobs – Sylvia van Driessche


Ik mocht het prachtige verhaal van Olivia lezen, wat een bijzonder verhaal is dit zeg, echt het lezen waard. Sylvia heeft er een bijzonder boek van gemaakt en het nodigt zeker uit om haar ander boeken ook te lezen.

Noodgedwongen verhuist Olivia naar de villa van haar vader (bekende tv-presentator), stiefmoeder en stiefzus, maar ze moet niks van haar nieuwe stijve familieleden weten. Met haar BFF Billie doet ze er alles aan om in de buurt van haar grote liefde Max te komen, maar ze belandt van de ene blunder in de andere. Dan besluit Olivia dat ze wil leren hoe de liefde werkt en schrijft al haar liefdestips in haar dagboek, tot ze iemand tegenkomt die niet in al die liefdestips gelooft.

Het boek begint op 1 januari wanneer Olivia 17 jaar is en ze haar moeder opzoekt in het gekkenhuis, zo noemt ze de psychiatrische instelling waar haar moeder zit. Dit dagboek krijgt ze van haar moeder omdat die hier geleerd heeft dat dingen opschrijven helend kan werken. Olivia gaat het proberen maar beloofd niks. Sinds haar moeder in de instelling zit woont Olivia tegen haar zin, met ferme tegenzin zegt ze zelf, bij haar beroemde vader en zijn gezin in huis. Olivia heeft haar oog laten vallen op de knappe Max, maar dat heeft tot nu toe nergens toe geleid en 7 dagen na Nieuwjaar is Olivia het zat en typt ze ‘flirttips’ in op Google. Op dat moment heeft haar dagboek zijn doel gekregen maar natuurlijk niet echt zoals haar moeder dat bedoelde. Het moment dat Olivia Silas ontmoet, een collega van haar vader, is heel oprecht en zet Olivia aan het denken, want misschien is liefde inderdaad heel anders dan ze altijd dacht. Ook struggled Olivia altijd nog met de boosheid jegens haar ouders, haar moeder omdat die in een instelling zit, en haar vader omdat hij er nooit voor haar is geweest. Ze zal het echte verhaal van wat er écht is gebeurd in haar jongere jaren moeten gaan ontdekken en dat is makkelijker gezegd dan gedaan.


Wat vind ik van dit boek; 

Het verhaal begint lekker jong en onbezonnen, maar eindigt volwassen en doordacht, het verloop van het verhaal loopt heel ‘smooth’ in elkaar over en is echt prachtig gedaan, want je merkt het bijna niet totdat je beseft dat Olivia meer ene beter is gaan nadenken over dingen. Ook is er in dit verhaal geen gebrek aan actuele en belangrijke thema’s, zoals geaardheid en daarvoor uit durven komen, wat ik heel subtiel en mooi beschreven vind in het verhaal, het ligt er niet te dik bovenop maar je voelt wel hoe belangrijk het onderwerp is.

De omslag is lekker speels, net of je Olivia haar echte dagboek vast hebt, ook de gele kleur spat ervan af wat het geheel lekker fleurig maakt. Dit boek is ontzettend grappig en ook wel een beetje zielig als ik eerlijk ben. Olivia is zo’n lekkere kluns wat betreft flirten en alles dat daaromheen hangt dat je bijna het hele begin van het boek óf plaatsvervangende schaamte voelt of medelijden. Maar hoe weinig flirt capaciteit Olivia ook heeft, des de meer humor heeft ze en dat maakt dit boek echt geweldig om te lezen, het had van mij nog duizend pagina’s extra mogen bevatten. Samen met haar vriendin Billie trekt ze door het leven als een duo ongeregeld met veel humor en veel tegenstellingen. Alles in dit boek herken je, uiteraard op sommige dingen na, want geen mens leidt hetzelfde leven, maar desalniettemin herkenbaar. Het moment dat Olivia Silas ontmoet is heel oprecht en zet Olivia pas echt aan het denken wat een prachtige lijn in het boek blijkt.

Het verhaal wordt steeds serieuzer en richting het einde wordt het zelfs heel emotioneel, maar mooi emotioneel en niet zoetsappig, duizend in één dozijn emotioneel gelukkig.  Een boek met alles erop en eraan. In het begin schud je al lachend vaak met je hoofd om de fratsen en gedachten van Olivia, maar gaandeweg wordt Olivia volwassen en dat kun je merken aan de plaagstootjes en haar denkwijze die veranderen. Een heel mooi en intiem verhaal want je leest echt een dagboek van een meisje dat zoekende is naar de liefde, naar zichzelf en eigenlijk naar alles dat je doet als je volwassen wordt. Prachtig.

Dit boek mag dan al uit 2017 komen maar het is een tijdloos verhaal. Zoals Olivia je meeneemt door haar leven met de voor iedereen wel bekende struggles, is heel mooi om te lezen. Je leest echt haar dagboek in plaats van een verhaal, en dat maakt het allemaal nog echter.

Kijk maar snel even op de website van Moon Young Adult om dit boek te zien of beter nog, om te kopen, want het is zeker het lezen waard.