Boekenfreaks

Helden van de straat – Phil Earle

Weer een verhaal van de hand van Phil Earle, een verhaal dat blijft hangen… maar om welke reden? Dat lees je hieronder.

‘Helden van de straat’ van Phil Earle is een hartveroverende jeugdroman over een onwaarschijnlijke oorlogsheld die met behulp van een norse kat en een knettergekke duif levens redt tijdens de Blitz, voor lezers vanaf 10 jaar. Wanneer Peggy een zwerfhond van de straat redt, ontstaat er een mooie vriendschap. Niets kan haar en Beau scheiden – totdat de oorlog uitbreekt. Peggy wordt voor haar veiligheid naar de kust gebracht, maar Beau blijft achter in Londen. Nacht na nacht, terwijl het bommen regent en levens worden verwoest, snuffelt Beau tussen het puin van de stad, op zoek naar overlevenden. Als het noodlot toeslaat en Peggy’s leven voor altijd verandert, laat Beau de kop niet hangen. Hij heeft een plan. Maar hoe komt hij bij haar?

Waar gaat dit boek over;

Beau is een zwerfhond die gered wordt door Peggy, maar in haar gezin leven naast haarzelf en haar ouders ook haar broertje en zijn kat, en die zijn niet zo blij met de komst van Beau. Nog nooit heeft Beau een conversatie gehad met een kat, want dat is voor een kat te laag, maar nu hoort hij ineens de kat, Mabel, tegen hem praten. En wanneer hij denkt even rust te hebben in de tuin, begint er een duif tegen hem te praten. De duif blijkt Bomber te heten en voorziet Beau van alle weetjes rondom de aankomende oorlog. De fijne maar zeker ook minder fijne nieuwtjes. Maar niet álle nieuwtjes komen via Bomber, maar slaan wel in als een bom. Het vreselijke nieuws dat de kinderen, Peggy en Wilf geëvacueerd gaan worden in verband met de dreigende oorlog, en alle huisdieren naar de arts gebracht moeten worden om geëuthanaseerd te worden…
Dit is het ergste dat Peggy en Beau kan overkomen, maar wat kunnen een kind en een hond nu uithalen tegen zo’n beslissing?
Peggy en haar broer worden geëvacueerd en Beau en Mabel blijven achter waarna Beau een reddingshond wordt. Totdat een alles verwoestende bom heel veel levens verwoest, inclusief dat van de familie Alford… en dan is het voor Beau, Bomber en Mabel tijd voor actie.

Wat vind ik van dit verhaal;

Een vertederend verhaal, dat is het eerste dat in mijn gedachten schiet wanneer ik de eerste 20 pagina heb gelezen. Wat dit verhaal zo aandoenlijk maakt is dat het verhaal vanuit Beau wordt gezien, en dat hij met verschillende dieren praat en zo het verhaal verteld. De cover beslaat het verhaal, al zul je even moeten wachten op welke manier de cover wordt bedoelt. De emoties en gevoelens die Phil Earle in het verhaal weet te leggen is fenomenaal, je leest dit verhaal niet, je voelt het, en dat weet hij in elk van zijn boeken voor elkaar te krijgen. Wat een geweldige schrijver is Earle, dat hij jou als lezer de emotie van de personages in het boek weet te geven en er daardoor voor zorgt dat zijn verhalen impact maken. De karakters van Beau, Bomber en Mabel zijn fictief maar wel gebaseerd op echte dieren en of mensen die tijdens de Blitz leefden en de strijd ondergingen en aangingen. De eerste boeken van Earle over ‘de Blitz’ zijn De gorilla en de jongen’ en De reis van Noah’ en in het nawoord is te lezen dat wij nog meer prachtige verhalen kunnen verwachten rondom een vreselijke periode. Phil Earle is werkelijk een tovenaar met zijn verhalen, want door hóé hij schrijft vergeet je dat dieren het verhaal vertellen, en dat is mooi. Deze verhalen geven je niet alleen een mooi verhaal, maar ook een klein geschiedenis lesje, een verhaal met een missie om het maar zo te noemen. Want door dit soort verhalen met een waargebeurde achtergrond leert jong en oud weer wat meer over de geschiedenis.

Wil jij dit prachtig verhaal nu ook lezen? Dan kun je het bestellen via Kok boekencentrum of je lokale boekhandel.