Boekenfreaks

De gorilla en de jongen – Phil Earle


Een prachtig verhaal, vol met verdriet, woede, angst en héél veel dingen om van te leren. Dit verhaal heeft mij meer gedaan dan ik van te voren had verwacht. Phil Earle heeft mij verrast en ontroerd met dit prachtige verhaal.

Waar gaat het verhaal over;

Joseph wordt naar London gestuurd. Het is oorlog, hij is onhandelbaar, zijn vader is uitgezonden en zijn moeder kent hij eigenlijk niet eens, dus keus heeft hij niet.
Hij moet bij Margaret Farrelly gaan wonen, een oude vriendin van zijn oma waar hij toe nu toe heeft gewoond.
En oude grijze vrouw met de kracht van een tijger en een tong zo scherp als een mes.
Tot zijn verbazing moet hij in een verlaten dierentuin werken, bijna verlaten dan.
Want er zijn nog een paar dieren over waaronder de indrukwekkende Adonis, een gigantische gorilla. Joseph blijft een agressief en een opgewonden onhandelbaar standje met een kort lontje, maar Mevrouw F is niet van de wijs te brengen, die lijkt erger gewend.
Gaandeweg komen er dingen naar boven die Joseph nooit had kunnen bedenken, zowel bij zichzelf als mevrouw F, en dat levert de nodige spanning op.

Wat vind ik van dit boek;

Het begint ruw, Joseph zoekt iets dat hij niet kan vinden, RUST, en dat voel je in elke letter.
Mevrouw F is een geweldig personage, ik hield meteen van haar, ze is zo innemend en sterk dat je onbewust wéét dat er meer achter haar schuilt dan je op dat moment leest.
Ook humor ontbreekt niet in het verhaal, en soms vraag ik mij af of het echt als humor bedoeld is, of gewoon door de serieuze toon zo humoristisch overkomt maar niet zo bedoeld.
De cover zegt alles en niks teveel, ik hou daar wel van, simpele covers zonder opsmuk, die het hele verhaal bevatten.
Het verhaal heeft hele volwassen stukken ook al is het een jeugd verhaal, ik vind dat echt heel knap gedaan want het wordt evengoed nergens saai of voorspelbaar.
Het maakt het verhaal juist mooi en breekbaar.
Dit verhaal bevat meer dan het verhaal over de oorlog waarin een jongen vriendschap sluit met een gorilla, je leest verdriet, levenslessen, passie en angst, maar vooral ook een weg naar vertrouwen. En die is niet altijd even makkelijk te vinden of te herkennen wanneer je zo in de knoop zit als Joseph.
Het is een verhaal met diepte, een diepte die je misschien niet had verwacht in dit verhaal wanneer je de achterflap tekst hebt gelezen, maar die het zeker wel heeft.
Het verhaal heeft mij in alle opzichten ontzettend verrast en ontroerd, Joseph die zichzelf zo naar beneden haalt en pijn heeft, mevrouw F die zichzelf beschermt maar ook een andere kant heeft en de lessen die Joseph leert van mevrouw F, Syd en Adonis.

Het originele/waargebeurde verhaal ging niet over een gorilla en een jongen, maar over leeuw en een volwassen man. En door dàt verhaal werd de met schrijven gestopte Phil getriggerd en begon hij dit verhaal, goddank, anders hadden wij nooit zo’n mooi verhaal onder ogen gekregen.

Phil heeft bij Kok boekencentrum al meerdere boeken op zijn naam staan waaronder ‘Billy’, ‘Daisy’, ‘De jongen in bubbeltjes plastic’ en ook ‘De reis van Noah’in het buitenland staan er nog meer mooie titels op zijn naam, deze kun je vinden op zijn BOOKS page op zijn website.

Wil jij dit prachtige verhaal nu ook lezen? Je kunt hem bij je favoriete boekhandel bestellen of meteen bij Kok boekencentrum zelf.