Boekenfreaks

Blogtour – Powerless trilogie Deel1 – Powerless – Lauren Roberts

Een eerste deel van een trilogie is voor een schrijver of schrijfster altijd spannend, want wat vinden zijn of haar lezers ervan? Lees hieronder mijn recensie over dit eerste deel in de Powerless trilogie van Lauren Roberts.

Voor dit boek springt Boekenfreaks in de blogtour rij om dit boek op de kaart te zetten. Van te voren wist ik uiteraard niet of ik dit een goed verhaal zou vinden, maar door de cover werd ik wel meteen getriggerd wat de reden was dat ik volmondig ‘ja’ heb gezegd tegen deze blogtour samen met 14 anderen.
Lees dus ook zeker alle andere blogs over dit boek, want als er iets handig is aan een blogtour is het wel het feit dat alle recensies op een rij staan zonder dat je moeilijk hoeft te zoeken.

Waar gaat dit verhaal over;

Paedyn is een Nul, een Nul is iemand die na de pest geen speciale krachten heeft gekregen en dus Powerless is, ten overstaan van alle anderen die wél krachten hebben gekregen en de Elite worden genoemd. Paedyn leeft tussen de Elite zonder opgemerkt te worden, en dat werkt…totdat ze de prins red. Dan wordt ze geselecteerd voor de zuiveringsproeven en zal ze zich moeten meten met de Elite zonder ontmaskert te worden.
Zal het haar lukken om haar anonimiteit te behouden en zichzelf te redden? Of betekend zijn redding haar einde?

Paedyn is een Nul, ze woont in de sloppenwijken van Ilya en leeft het leven van een Nul. Ze heeft haar vader jaren geleden verloren, maar niet voordat hij haar de belangrijkste dingen in haar leven heeft geleerd. Samen met haar vriendin en vertrouweling Adena, probeert ze er het beste van het slechte van te maken.
De Nullen en Eliten hebben decennia lang naast elkaar geleefd, tot er een verhaal verzonnen werd door koning Edric dat Nullen een niet detecteerbare ziekte met zich meedroegen die degenen met krachten zouden verzwakken. Sindsdien bestaan de zuiveringen, proeven waardoor vele Nullen het leven hebben gelaten en waar anderen hun krachten kunnen tonen.

Kai is een prins van Ilya, zijn broer Kitt zal koning worden als de tijd daar is, maar dat boeit Kai weinig. Kai is namelijk een ontlener, en zal als de tijd daar is handhaver voor de koning worden. Daarvoor is hij getraind, daarvoor is hij gemaakt, niks meer en niks minder.
Paedyn red Kai wanneer hij in de Vangst overmeesterd wordt, en komt daardoor terecht tussen de met krachten bedeelde deelnemers van de proeven van dit jaar, en de proven van dit jaar zijn anders…héél anders.
De reden daarvan is dat Kai meedoet aan de proeven om zijn kracht te laten zien aan het volk.

Wat vind ik van dit verhaal;

Allereerst moet ik zeggen dat het boek er echt prachtig uitziet, niet alleen de cover maar de gehele omslag is betoverend, én de hagelwitte pagina’s geven het boek echt power mee. Wanneer je de cover openslaat krijg je een prachtige kaart van het koninkrijk Ilya te zien, wat echt wel iets toevoegt omdat je dan weet waar je ‘loopt’ in het verhaal. De letters zijn een fractie kleiner dan in andere boeken, maar ik vind dat juist fijn, het geeft het boek iets extra’s mee.
De hoofdstukken zijn in prachtig Gotisch/ Old English lettertype getiteld met de naam van het personage van dat hoofdstuk, zodat je weet wie z’n beurt het is om het verhaal te ‘vertellen’. Ook zijn de hoofdstukken perfect van lengte en personage, niet te lang niet te kort, soms wat langer soms wat korter en soms twee keer hetzelfde personage, andere keer om en om.
Én wat ik een heel tof detail vind zijn de vergeet-me-nietjes die de randen van de titel van de hoofdstukken sieren, want die spelen een prominente rol in het verhaal.


Dit verhaal sleurt je ongenadig mee met Paedyn, haar verhaal is zo schrijnend en tegelijkertijd zo sterk, dat je met één adem wilt blijven lezen tot het boek uit is.
Het verhaal heeft alles dat je als lezer graag leest, spanning, strijd, verraad, dubbele agenda’s maar uiteraard ook liefde, en nog veel meer geeft dit verhaal z’n kracht.
In dit eerste deel lees je een belofte naar meer… en het smaakt naar meer, al vanaf het begin. Het intrigerende aan dit verhaal is ook dat de strijd niet alleen tijdens de proeven wordt gestreden, maar ook in de personages zelf. Het heeft veel weg van andere series met proeven, koningshuizen en ‘sloppenwijkenmeisjes’, maar het heeft een hele andere vibe waardoor dat feit mij niet soort.
Ik had er wel een soort van verwachtingen bij, maar het overtreft wel echt mijn verwachtingen want ik vind dit echt een fantastisch eerste deel van deze trilogie.
Roberts schrijft een verhaal die aan andere verhalen doet denken, maar gooit er echt haar eigen smaakje over heen. Door de manier van schrijven en vertellen ben ik het verhaal niet aan het lezen maar sta ik erin, alsof ik een geest in het verhaal ben en overal naast kan staan zonder dat ze mij zien.
Bijvoorbeeld de rode jurk… dat stuk is heel intrigerend(vraag mij niet waarom) en dat komt door de schrijfwijze.
Dit verhaal doet mij erg aan de Lux serie van Jennifer L. Armentrout denken door de plaagstootje tussen Paedyn en Kai, maar ook door hóé het geschreven is. Het doet absoluut geen afbreuk aan het verhaal dat ik deze gelijkenis maak, want het verhaal is heerlijk, spannend en heel intrigerend juist doordat je het herkend.
Ik zei tegen een vriend van mij die vroeg of het een goed verhaal was, dat het ‘een mix van hunger games, Lux serie en hof van doorns is’, een betere omschrijving is er niet in mijn ogen.
Ook heeft dit verhaal diepere boodschappen en thema’s mocht je tussen the fine lines kunnen lezen, en ik hou daarvan. Niet een nutteloos verhaal enkel voor vermaak, maar ook een verhaal waardoor je over bepaalde dingen na gaat denken.
Door de manier van schrijven en het verloop van het verhaal vergeet je ook eigenlijk ook bijna een beetje waar het verhaal over gaat, strijden om een plek in het leven, goed en kwaad, overwinnen of verliezen, love takes over.

De titel kun je op twee manieren zien, de eerste is al duidelijk door de achterflap, maar de tweede zul je pas aan het einde meekrijgen, en dat vind ik heel tof gedaan.
Ik hou hiervan, en geniet ook nog even heerlijk na.
Een heerlijk spannend, zinderend eerste deel van de trilogie en de vijf laatste woorden die je dit eerste deel niet meer doen vergeten, doen je meer dan ooit verlangen naar het vervolg… ik kan niet wachten op deel twee, die staat gepland rond 18 November 2024 en blijft net als de Engelse versie ‘Reckless’ heten.

Wat ik heel leuk vind, is dat de uitgeverij er bij deze blogtour een vraag aan heeft vastgehangen die elke blogger moet beantwoorden. En zoveel bloggers zoveel antwoorden dus geniet vooral van dat alles en daarna mijn antwoord op die leuke vraag.

De grote vraag is nu dan ook ‘Als je een kracht zou hebben, welke zou je dan kiezen en waarom?’

Ik zou zelf kiezen voor de kracht van het gedachten lezen zijn. Tegenwoordig is er zoveel oneerlijkheid in de wereld te bespeuren, dat dit mijn ultieme wapen zou zijn tegen onrecht. En het is toch ook gewoon fijn om aan te voelen of er tegen je gelogen word of niet. Al lijkt de kracht van ontlener mij ook wel wat zodat je nooit Powerless zult zijn.

Wil jij dit fantastische eerste deel in deze trilogie nu ook hebben? Bestel hem dan bij Pelckmans uitgevers.

#powerless #powerlesslaurenroberts #pelckmansleest #blogtour #Boekenfreaks #worldofbooksisawesome #booksaremorethanwords

Hieronder staan alle deelnemende bloggers zodat je nog even op je gemak kunt kijken bij iedereen, have fun.

@juf_rigoberta
@heavenleighbooks
@leesknokploeg
@elinebooks
@my.winged.books
@lauriannebooks
@youngadults.nl
@stoerleesvoer
@bezetenboeken
@booksanddrawings_
@axellesbooks
@dutchbookdragon
@boekenfreaks
@novelishbooks