Boekenfreaks

Crécy-Trilogie Deel2 – Wolven in de winter – Dan Jones


Het tweede deel in de Crécy Trilogie, Wolven in de winter, een verhaal dat je moet lezen om te snappen waarom ik Dan Jones geweldig vind.


Waar gaat dit boek over;

De Essexdogs zijn uit de strijd gekomen, niet ongeschonden en ook niet geheel compleet, maar ze zijn er wel. Ze overleven door lijken te plunderen toch hun loon bij elkaar te sprokkelen al gaat dat niet bepaald zoals ze zouden willen. Wanneer ze na een roerige nacht wakker worden en Lord Northampton over zich heen gebogen zien staan krijgen ze nieuws dat ze niet wilden horen, ze dachten naar huis te gaan, maar niets is minder waar. Ze moeten eerst Calais zien te veroveren maar niets gaat uiteraard zoals ze zouden willen. Weten de Dogs zich staande te houden in de wreedheid van de oorlog? Of vallen ze stuk voor stuk weg en verliezen ze meer dan een mens aankan?

Wat vind ik van dit boek;

Dan Jones weet weer die heerlijke manier van schrijven vast te pakken, en sleurt je zonder genade weer mee het slagveld op. De Essexdogs zijn dan niet meer helemaal compleet, maar dat gevoel heb je wel. Ook de cover is weer fenomenaal om te zien, net als het eerste deel is het niet super spectaculair maar wel raak. Het verlies van de gesneuvelde Dogs is duidelijk voelbaar in dit deel, en maakt het verhaal ietwat zwaarder dan het eerste deel. Zei het niet dat het ook echt wel wat toevoegt aan het verhaal, omdat je op deze manier echt het gevoel van de strijd en de menselijkheid mee krijgt. Romfort krijgt een iets grotere rol in dit deel, helaas voor hem een beetje verdrietige , schrijnende rol, maar voor de lezer voegt het echt wel een extra factor toe die zowel fijn als verontrustend is. Je leert in dit verhaal over echte vriendschap…of kameraadschap als je het liever zo noemt, om elkaar denken als je niemand anders kunt vertrouwen. En dat is een heel mooi stukje dat in mijn ogen een lift geeft aan het verhaal, omdat de menselijkheid er daardoor in komt. In deze serie weet je van begin tot eind niet wat je kunt verwachten, en die spanning maakt dat je doorleest en ontzettend kunt genieten. Wat ik wel wat minder vind in het verhaal is dat er af en toe Frans tussendoor geschreven wordt wat vaker niet dan wel ‘vertaald’ wordt, en als je geen Frans kent dan ben je meteen uit het verhaal. Erg veel tragedie zit er in dit deel, wat precies het juiste gevoel en wat een verhaal in de oorlog nodig heeft, zij het niet dat de Dogs in je hart zijn gekropen en je het liever niet had gelezen. Dit tweede deel in de Crécy-Trilogie is er echt weer één om in te lijsten, wat een geweldig, gewelddadig en fantastisch verhaal.

Wil jij dit tweede deel nu ook hebben? Bestel hem dan maar snel via Uitgeverij Omniboek of je lokale boekhandel.

Wil je eerst nog lezen waar het eerste deel ‘Essexdogs’ over gaat? Dat kun je hier beneden lezen
Crécy-Trilogie Deel1 – Essexdogs – Dan Jones.