Boekenfreaks

Crécy-Trilogie Deel1 – De Essex Dogs – Dan Jones

Een onwijs tof verhaal, met als extra cadeautje échte geschiedenislessen erin.
De humor ontbreekt ook niet in dit af en toe heftige verhaal.
Op deze manier wil iedereen wel geschiedenisles krijgen.

Waar gaat dit boek over;

‘Loveday’ FitzTalbot is een doorgewinterde huurling en gaat met zijn compagnie, de Essex dogs, voor 40 dagen de strijd aan tegen de Fransmannen op bevel van de Engelse koning Edward, die koste wat kost over twee koninkrijken wil heersen in plaats van maar één.
Een geoliede machine is de compagnie, iedereen weet wat er van hem verwacht wordt en is goed in wat hij doet, dat maakt de Essex dogs ook zo gevaarlijk.
Wanneer ze de Franse kust bereiken worden ze meteen belaagd en begint de strijd die 40 dagen zal gaan duren.
De aparte priester die ze Father noemen raakt ernstig gewond en is na ontwaken ontzettend angstig door een visioen, maar op je hoofd geraakt worden zorgt er dan ook niet voor dat je beter of zinvoller gaat nadenken, dus wat moeten ze voor waar aannemen?
Wanneer de Essex dogs steeds vaker goed werk verrichten en opgemerkt worden, krijgen ze een opdracht van Lord Northampton om voor Sir Godefroi, drie dingen vinden in de stad  Saint Lô en voor hem meenemen.
Vanaf daar neemt alles anders vormen aan, maken ze naam en gebeuren er dingen waarvan ze nooit gedacht hadden die ooit mee te maken of te voelen.

Wat vind ik van dit boek;

Vanaf de eerste bladzijde wil je weten wat er met Loveday en zijn compagnie gaat gebeuren, het is zo’n interessant en divers gezelschap dat het je wel móét aantrekken.
De manier van schrijven van Jones is zo pakkend, dat je wilt blijven lezen als dat zou kunnen.
Ik ken Dan Jones tot nu toe alleen van het prachtige fotoboek ‘vrouwen in kleur’ in samenwerking met Marina Amaral, dus dit is wel even iets anders, omdat in ‘vrouwen in kleur’ echt puur en alleen zijn historische kennis gebruikt is en in dit boek ook zijn fantasie.
Des de gaver om te lezen dat Jones ook dit soort boeken schrijft, juist omdát het iets totaal anders is.
De cover en omslagkleuren passen echt super goed bij het verhaal, het geeft je de juiste feel mee, al voordat je begint met lezen.
De beeldende manier van schrijven zorgt ervoor dat je echt naast Loveday en zijn compagnie loopt, het leest daardoor heel fijn weg want het zijn niet alleen letters die je leest maar echt een papieren film die je kijkt (een echte lezer snapt wat ik bedoel).
Ook de personages zijn zo goed uitgeschreven en hebben ieder zo’n mooie rol in het verhaal, dat je ze allemaal voor je ziet en je er echt een mening en gevoel bij gaat vormen.
Wanneer een echte beelddenker bent zoals ik, dan zitten er écht wel scènes in die je een beetje misselijk maken, een grote kunst als je zo weet te schrijven dat je het als lezer ook echt voor je ziet.
In de loop van het verhaal begrijp je pas wat er bedoeld wordt met wat er achterop staat ‘Sommige mannen vechten voor roem.  Anderen voor geld. De Essex dogs vechten voor elkaar’. Sommige personages zijn heerlijk grofgebekt en zorgen voor de humor in dit, toch wel, wat heftige maar geweldige verhaal.
Het verhaal is vanuit verschillende perspectieven geschreven, van de dogs afzonderlijk tot aan de prins of een luitenant, wat het verhaal extra diepgang en kracht geeft.
Het mysterieuze rondom de vrouw uit Valognes, de zorgen om de jongen Romfort en de pijn van Loveday brengen je compleet uit balans en houden het verhaal en jouw aandacht als lezer sterk.
Echt een fantastisch verhaal en ik kan niet wachten tot het vervolg in de Crécy serie.

Wil jij dit super toffe maar ook heftige verhaal lezen? Dan kun je het boek bestellen via Uitgeverij Omniboek of je lokale boekhandel.