Boekenfreaks

Koffertje Troost – Mieke de Nijs

Een prachtig initiatief waar Boekenfreaks uiteraard aandacht aan wil besteden is ‘Koffertje Troost’, want lezen begint al wanneer je jong bent en kan je zoveel hulp, troost en steun bieden. In dit item over ‘Koffertje Troost’ hopen wij van Boekenfreaks de rouwverwerking van kinderen een beetje uit de taboesfeer te halen, en te laten zien wat voor mooie dingen ‘Koffertje Troost’ kan bieden, en kan doen. Een bijna onuitputtelijke keuze van verschillende boeken voor heel jong tot wat ouder, het is alleen al een genot om de pagina vankoffertje troost’ te bekijken, want ‘Koffertje Troost’ is niet alleen boeken het is ook knutselspullen en knuffels om te helpen bij verwerking.


Voor kinderen is het overlijden en het afscheid nemen van een dierbare een ingrijpende gebeurtenis. Kinderen worden niet alleen geconfronteerd met het gemis van een geliefd persoon, maar ook met het verdriet van de mensen in hun omgeving. Aandacht, uitleg en betrokkenheid is essentieel voor een goede start van het rouwproces. Het is belangrijk dat we kinderen op hun eigen manier bezig laten zijn met het afscheid en hen daarbij zoveel mogelijk ondersteunen.

‘Koffertje Troost’ wordt geleid door Mieke de Nijs en samen met haar man en hun drie dochters woont zij in Limmen. In 2015 heeft zij haar baan als leerkracht in het basisonderwijs opgezegd om haar hart te volgen. Wat wilde zij graag de mogelijkheden ontdekken binnen de uitvaartbranche. En voor ze het wist, rolde ze vanuit haar comfortzone een hele nieuwe wereld in. Niet alleen de werkervaring als juf en haar affiniteit met kinderen, maar ook persoonlijk verlies en rouw, het werken in de postmortale zorg én de zin in ondernemerschap, hebben voor haar de springplank gevormd naar het oprichten van ‘Koffertje Troost’.

Wat voor boekjes zaten er in mijn koffer?
(Ik licht er een paar uit, en van de rest een korte uitleg)

Ik begin met het boekje voor de ouders ‘wanneer word je dood?‘, dit boekje bevat vragen die kinderen zouden kunnen stellen en antwoorden voor ouders over doodgaan, begraven en cremeren. Het boekje begint met de uitleg over wat een kind op een bepaalde leeftijd wel en niet kan begrijpen aan de dood. Bijvoorbeeld dat kinderen van 4 tot 6 leven en dood wel gebruiken in hun spel, maar niet écht snappen hoe onherroepelijk het werkelijk is, dat bij kinderen van 6 tot 9 jaar pas het besef komt dat je de dood niet meer terug kunt draaien en zo gaat het tot aan de leeftijd van 12 jaar en ouder. Hoe vertel je aan kinderen dat iemand dood is of doodgaat, wat vertel je precies en wanneer?

Ook lees ik het boekje ‘vaarwel, mijn boekje vol herinneringen’. Dit is een invulboekje dat jouw kind helpt om de herinneringen te verzamelen van de overleden geliefde, zodat ze hem niet vergeten. Wat ik erg mooi aan dit boekje vindt is dat het niet zomaar een invulboekje is, maar het kindje echt laat nadenken en schrijven over zijn of haar gevoel zoals te zien is op de onderstaande foto

Dan heb ik ook nog een boekje speciaal dat gaat over zelfdoding, ‘twinkel en de wemelwolk’. Dit boekje beschrijft een vorm van zelfdoding waarbij sprake is van een impulsieve daad veroorzaakt door ‘kortsluiting ‘ in de hersenen, het mooiste dat Fladder hierover zegt is ‘de zelfdoding was geen vooropgezet plan van Twinkel, hij was buiten zichzelf, door kortsluiting in z’n hoofd.  Ik noem het daarom liever  een ‘buiten-jezelf-doding’, het was een ongeluk, in z’n hoofd’.

Het boek ‘het egeltje onder de boom’ is er ook nog, die gaat over het kleine egeltje dat erg ziek is en overlijdt en het proces van ziek zijn en verdriet prachtig verwoord.

Het boekje ‘ik mis papa’ gaat natuurlijk over het gemis van een papa en ‘dag lieve opa’ voor een overleden opa, en als laatste boekje hebben we ‘misschien is doodgaan wel hetzelfde als een vlinder worden’.

Al deze boekjes hebben hun eigen kracht door de manier waarop een bepaald aspect uitgelegd wordt aan een kind en gelukkig wordt geen onderwerp geschuwd.

Mieke haar favoriet is een Big Hug boek en die heet ‘het leven is als de wind’. Omdat je nooit weet waar de wind heen gaat is het een beetje hetzelfde als de dood, je weet niet wat er écht gebeurt met iemand als iemand doodgaat, dus is dat ook zo’n beetje als de wind. Een prachtig boekje met vooral aquarel tekeningen erin, heel mooi.

Ikzelf vind ‘Grote boom is ziek’ een prachtig boek. Het gaat over iemand die erg ziek is maar kans heeft op genezing. Mócht iemand onverhoopt toch overlijden, dan zit er nog een extra hoofdstuk in het boek bijgevoegd zodat je dat ook kunt lezen met je kind. Ik vind het echt supermooi gevonden, en heel goed uitgedacht. Het boek ontroerde mij best wel omdat het op zo’n mooie ‘kindermanier’ wordt uitgelegd maar toch ook de echte waarheid wordt verteld.

Hieronder heb ik een foto van het extra hoofdstuk dat je kunt gebruiken mocht iemand onverhoopt toch overlijden


Helaas is de schrijfster Nathalie Slosse van het boek ‘Grote boom is ziek’ en ‘Afscheid van grote boom’ overleden na de strijd tegen de ziekte kanker. Doordat zij deze ziekte had en kinderen die toen de tijd nog klein waren kwam ze op het idee om een begrijpelijk boek over het verloop van de ziekte te schrijven. Ze genas in eerste instantie van de ziekte maar helaas kwam het terug en verloor ze alsnog de strijd.

Ik heb veel geleerd en (dit klinkt heel gek) genoten van deze boekendoos vol met ontroerende en behulpzame boeken. Het mooie aan ‘Koffertje Troost’ vind ik dat je zélf de boekjes kunt uitzoeken die passend zijn voor jou en je kindje, en dat je niet vast zit aan een standaard selectie die door een vreemde voor jou en je kindje is geselecteerd. Als je een koffertje inclusief boekjes huurt en erbij zegt welke dierbare er is overleden(opa, oma, vader, moeder….) dan selecteert Mieke de boekjes voor jou, zodat je daar geen omkijken naar hebt in deze moeilijke tijd.  Dat ik zeg dat ik heb ‘genoten’ van deze prachtige doos met boekjes, zeg ik op deze manier omdat ik het prachtig vind om te zien wat de boekjes kunnen doen, voor zowel kinderen als hun ouders.  Wat voor gevoel het koffertje mij al geeft terwijl ik (gelukkig) nog niet zoiets echt heb hoeven gebruiken. Mieke is een dame met passie voor wat ze doet, en ze brengt het ‘Koffertje Troost’  echt naar grotere hoogte door hoe behulpzaam ze is als je iets wilt weten of hulp nodig hebt.

Het logo en toch wel de mascotte van ‘Koffertje Troost’ is het slingeraapje, helaas heeft hij/zij (nog) geen naam, maar daar kan het kindje waar hij/zij bij terecht komt vast wel iets op verzinnen. Het knuffelaapje is er in 3 kleuren, mint groen, rose en beige.

Ik ben ontzettend blij met onze samenwerking voor Boekenfreaks, want prachtige initiatieven als deze moeten veel meer ondersteunt en bekend worden onder het grote publiek.

Natuurlijk heb ik een interview met Mieke gedaan, want een prachtig initiatief als deze verdiend alle aandacht en uitleg die je erbij kunt willen hebben, lees het interview in onze splinternieuwe rubriek Interview/ Aandacht voor….
Interview met Mieke

Dus nogmaals, voor als je het gemist hebt, kijk snel op de link van ‘Koffertje Troost’ om de wereld van Mieke en slingeraapje te ontdekken.