Boekenfreaks

Geestverwanten – Hilda Spruit

Merthe krijgt iets te horen wat haar leven compleet op zijn kop zet. In één klap wordt het beeld dat ze van haar ouders en zichzelf had, genadeloos onderuitgehaald. Wat rest, zijn vragen. Vragen waar niemand het antwoord op heeft. Op zoek naar de waarheid gaat ze samen met haar vriendinnen glaasje draaien, in de hoop dat de geesten haar kunnen helpen. Maar de antwoorden die ze tijdens het spel krijgt, leiden enkel tot nóg meer vragen.

Als de drie tienervriendinnen besluiten om het mysterie zelf op te lossen, wordt hun vriendschap flink onder druk gezet. Ze belanden in een spannend, niet te stuiten, spiritueel avontuur, dat niet alleen hún leven, maar ook dat van anderen drastisch zal veranderen.

Was het wel zo verstandig om die duistere wereld te raadplegen?

Merthe heeft een sleep-over bij haar vriendinnen, Anouk en Fenneke, ze doen het spelletje ‘vertel je grootste geheim’ waarbij Merthe haar grootste geheim heeft onthuld. Anouk stelt voor om te gaan glaasje draaien voor de antwoorden waar Merthe zo naar op zoek is. Ze krijgen hulp uit verschillende hoeken, maar niet iedereen is zo behulpzaam als het in eerste instantie lijkt.  Wat rest is angst en het onvermogen om te begrijpen wat ze in gang hebben gezet, maar toch zetten de meiden hun zoektocht naar antwoorden voor.

Wat vind ik van dit boek; 

Dit boek kun je in je hart sluiten of weglachen, sommige mensen geloven niet in het bovennatuurlijke en zullen dit verhaal als pure schrijvers fantasie afdoen, anderen weten beter en zien dat de dingen die zijn opgeschreven niet zomaar verzonnen zijn, maar ook echt kloppen. Soms heb je verhalen en daarin wordt de suggestie gewekt over wat er gebeurd is, maar niet uitgeschreven, en daar heeft Hilda gelukkig geen last van, en dat vind ik te gek, ik hou er (bij sommige boeken) van dat alles lekker uitgekauwd wordt voor jou als lezer, en uitgekauwd bedoel ik niet negatief maar dan is die gebeurtenis gewoon te mooi, te bijzonder, te emotioneel of te leuk om niet uit te schrijven en dus gelezen te worden. Helaas vloog ik door dit verhaal heen doordat het zo easy geschreven is, en heb ik er dus maar 1 dag van kunnen genieten, weekend hé, kun je lekker doorlezen en dat is met een boek als deze een vloek alsmede een zeggen want dan is hij zo uit. De cover is wat duister, net als het verhaal dat vanaf het begin meteen al heel spannend is. De titel wordt je in de loop van het verhaal duidelijk en heeft niet één reden maar meerdere en dat vind ik altijd wel mooi om te lezen. Er zitten ook twee verdrietige verhaallijnen dit verhaal wat de verhoudingen echt een beetje rechttrekt, want alleen maar spannend is ook weer zoiets. Een supertof verhaal met dingen over paranormaal zijn die daadwerkelijk kloppen en niet verzonnen zijn, dus als je wilt valt er nog heel wat te leren door dit verhaal.

Dit verhaal was Hilda haar debuut en dat geeft haar geen windeieren gelegd want in 2016 ze heeft met dit verhaal de jonge jury debuutprijs binnengesleept, en dat belooft veel goeds voor de opvolger ‘Verschijningen’. Verschijningen is dan wel de opvolger van geestverwanten, maar de verhalen kunnen los van elkaar gelezen worden.

Het boek ‘Geestverwanten’ is te bestellen bij Uitgeverij Oleander, voor het vervolg ‘Verschijningen’ moet je bij Uitgeverij Clavis zijn.