Boekenfreaks

Pixi boekjes van Uitgeverij De vier windstreken

Pixi-boekjes zijn speciale prentenboekjes van Uitgeverij de vier windstreken. Ze bevatten een volwaardig verhaal én illustraties in kleur, en hebben een klein formaat. Pixi’s verschijnen altijd in series en elke serie bestaat uit acht titels. Er zijn al heel veel series verkrijgbaar, bijvoorbeeld over ridders en prinsessen, sprookjes, kerst en de lente!

Vandaag heeft Boekenfreaks er een mooi item over gemaakt want wat zijn deze boekjes toch geweldige leuk voor de kleintjes onder ons (en stiekem ook de oudere onder ons hoor).

Om te beginnen licht ik een paar boekjes uit die ik erg mooi vindt om de lessen die erin liggen verscholen, ik hou daarvan in een verhaal omdat dát de kracht is die boeken hebben, onderwijzen en genot brengen. En deze boekjes dragen dat in zich mee, ze zijn ontzettend mooi en leuk geïllustreerd maar het verhaal brengt ook een mooie les met zich mee, en zeker voor de kleintjes is dat belangrijk maar ook de papa’s en mama’s kunnen ervan leren.

Te beginnen met het prachtige boekje ‘De mooiste vis van de zee, helpt een ander’ boekje #088 uit serie 12. Dit boekje vind ik zo mooi omdat het hier gaat om een ander helpen ondanks dat je vriendjes je misschien zeggen dat niet te doen. Dit boekje geeft de mooie les om naar jezelf en je eigen gevoel te luisteren en niet altijd maar op anderen af te gaan en wat die willen.

In het boekje ‘Ridder en draak hebben smaak’ #024 van serie 03 is veel te beleven. Het is een super lief en spannend verhaaltje over een ridder en een draak die al jaren een erestrijd uitvechten zonder elkaar pijn te (willen) doen (ook al meteen een mooie les). Wanneer die strijdt ze te saai wordt en de ridder op een dag zijn lunch vergeet, eten ze samen en ontdekken ze een gezamenlijke passie. Een verhaaltje dat spannend begint, want sjah draken en ridders die vechten? Nou, berg je dan maar, maar op het einde draait het verhaal 180°. Hier draait het om Vriendschap, hoe verschillend je ook bent. 

Het volgende boekje dat ik zo’n mooie boodschap vind hebben (helemaal omdat de wereld er nog van kan leren) is van de kleine held waar de series hun naam aan te danken hebben ‘Pixi, de kleine held’ #017 uit serie 03. In dit verhaaltje gaat het om vergeving. Pixi en z’n vriendjes worden bestolen maar wanneer de dief in de problemen komt helpen ze hem wel.

En dan het laatst uitgelichte boekje en een echte winnaar, ‘Koning van de jungle’ boekje #089 uit serie 12. Het is een boekje dat spannend begint, in het verloop zelfs een beetje zielig wordt, en op het einde weer veel kracht uitstraalt. Dit gaat in mijn ogen dan weer over zelfbeeld.

Dit boekje is gewoon heel lief om datgene dat erin gebeurd en wat dat is mogen jullie toch echt zelf gaan ontdekken. Waarom een echte winnaar zal je denken, nou het is een echte winnaar omdat er een wedstrijd gehouden is om te bepalen welke illustraties (tekeningen) er in dit boekje zouden komen. De winnaar of eigenlijk winnares van de Pixi award 2019 werd Iris van Hassel

Wat ik erg leuk is dat in het boekje ‘De kattenkinderen’ #021 van serie 03, het hele verhaaltje niet zomaar verteld wordt maar in rijm is geschreven, en ‘De grote, wijde wereld’ #020 van serie 03 laat zien hoe ver de fantasie van kinderen reikt, en dat is zo mooi en leuk om te lezen. In een paar boekjes staat achterin uitleg over het onderwerp van dat boekje, bijvoorbeeld in ‘Driehoorn, de kleine dinosaurus ’of in ‘Joupy, de kleine zeehond’, dus deze boekjes zijn echt niet alleen maar leuk, ze zijn ook nog eens super leerzaam. Van ‘de mooiste vis’ heb je verschillende boekjes, in serie 12 zitten er daar 2 van, ‘de mooiste vis leert tellen’ is echt een boekje om te leren, waar ‘de mooiste vis helpt een ander’ weer echt een verhaaltje is. Dus voor elk kind iets moois te leren, lezen, horen en vooral te zien.

Dat gezegd hebbende kan ik je zonder enige twijfel vertellen dat ouders (en aanstaande ouders) heel veel plezier aan alle Pixi boekjes zullen beleven. Het mooie aan voorlezen aan je kindje is namelijk dat het verhaaltje gaat leven, want doordat het een simpel kort en duidelijk verhaaltje is kun je als ouders zijnde, het verhaaltje perfect even van tevoren lezen om je alvast wat in te leven, het verhaaltje te leren kennen en er een echte beleving van maken wanneer je het je kindje verteld of voorleest in plaats van dat je de woorden maar gewoon een beetje oplepelt uit het boekje zonder je er enige voorstelling bij te maken. De illustraties zijn ontzettend mooi gemaakt, heel abstract, apart en vooral niet standaard en saai, watercolor idee, maar wel gewoon superduidelijk te zien wat het is. 

De verschillende soorten loopjes van verhalen (lessen, bedoelingen en voorstellingen) komen in elk boekje van PIXI voor, en in mijn ogen leert dat kinderen erg veel van hoe je óók in het leven kan staan, in tegenstelling van wat kinderen tegenwoordig vooral zien. Alles boekjes van PIXI dragen een mooie les om te leren of een manier van leven om te waarderen in zich mee. Van vechten tot vrienden, van stelen tot gered moeten worden door degene waar je van gestolen hebt, en van groot en stoer naar nederig zijn. En denk maar niet dat je klaar bent wanneer het verhaaltje uit is, want achterop heeft Pixi, de kleine held die deze boekjes groot maakt, een tip, een uitje, een recept of spelletje met je te delen, dus vergeet vooral de achterkant niet mee te lezen. Alle boekjes hebben dus hun eigen verhaal, les en kracht die ze aan jouw kindje en jou als ouder overbrengen en dat vind ik echt supermooi. 

 

Bij Uitgeverij de vier Windstreken kun je ook de andere Pixi series kopen en ik zeg je, het is écht de moeite waard en het kost niet eens veel om je kindje deze prachtige boekjes te kunnen voorlezen, geven of zelf te laten lezen, want voor €0,99,- Heb je al een Pixi boekje, en voor nog geen €8,- heb je al een hele serie, en een hele serie natuurlijk veel mooier om in huis te hebben want het is pas echt genieten. 

De serie’s die nu al het levenslicht hebben mogen zien zijn;
(klik op de naam om meteen naar de serie te gaan)

* Pixi serie #01 – klassiek
* Pixi serie #03 – Pret
* Pixi serie #04 – Lente & pasen
* Pixi serie #05 – Ridders & Prinsessen
* Pixi serie #06 – Griezelen
* Pixi serie #07 – Kerst
* Pixi serie #08 – Klassiek 02
* Pixi serie #09 –  Vriendschap
* Pixi serie #10 – Reizen
* Pixi serie #11 –  Op de boerderij
* Pixi serie #12 – De vier windstreken toppers1

En ik ben zeker niet bang dat dit de enige Pixi series blijven, want dit is zo mooi en geweldig leuk voor ouder en kind dat er vast nog veel meer aan komen.
Ik voel mij altijd helemaal blij en gelukkig als ik mooie boeken lees, en dan hoeft het, zoals je bij dit item ziet, niet te gaan dat het 1000 bladzijden zijn of het ergens al ontzettend afgeprijsd is. Nee, deze boekjes heb ik zelf gekocht omdat ik het een ontzettend mooi concept vind, klein maar fijn zeggen ze niet voor niets. Ik heb serie #03 en serie #12 in huis en ik kan niet beloven dat het hierbij blijft.

           

Kijk snel op de website van Uitgeverij De vier windstreken om alles over de Pixi’s te ontdekken., en ga genieten samen met je keintje.