Boekenfreaks

Interview met Roxanne Borgman over haar debuut ‘levenslang in de toren’

Zoals belooft is dan hier het interview met Roxanne Borgman over haar eerste boekenkindje, ‘levenslang in de toren’.

Roxanne zal veel dingen ophelderen of toelichten, en zeker als je zelf ook uit Alkmaar komt of Alkmaar kent zul je sommige van mijn vragen ook in je hoofd hebben gehad en daar dan nu opheldering over krijgen.

Lees en geniet van dit leuke interview met Roxanne.


Wat vind jij het meest fascinerende stukje Alkmaar dat je nog niet kende voordat je dit verhaal schreef?

Ik heb Nederlands gestudeerd, en via Nederlands ben ik mij heel erg gaan interesseren in Alkmaar. Dus ik ben papers en essays gaan schrijven over Alkmaar, toen heb ik mij heel erg verdiept in het Alkmaars ontzet, en dát heb ik wel echt gebruikt.

Dus kort gezegd, vanuit haar studie Nederlands is Roxanne meer over Alkmaar gaan opzoeken en ontdekken, zo is ze veel te weten gekomen over onze prachtstad en heeft dat verwerkt in haar boek.

Waarom wilde je een fantasy schrijven dat zich in Alkmaar afspeelt? Hoe kwam je op het idee?

Ja dat is een hele goeie, toen ik in de pubertijd zat toen vond ik Amerika altijd helemaal geweldig, alles dat Amerikaans was GE WEL DIG.
Maar toen dacht ik op een gegeven moment ‘wat is er eigenlijk mis met mijn eigen land? Mijn eigen stadje’.
Je denkt namelijk al heel snel bij fantasy aan hele mooie gebouwen, kastelen, burchten noem maar op, en dan denk je ‘waarom zou mijn eigen straat nou zo boeiend zijn?’. Want als je aan mooie Nederlandse dingen denkt dan eerder aan het Muiderslot ofzo maar wat is er mis met mijn mooie Alkmaar?
Want Alkmaar is echt een mooie stad met bijvoorbeeld de grote kerk, de kaasmarkt of al die verborgen rijkdommen’.
Het was echt een knop die omging toen ik besefte dat mijn eigen stadje zo mooi is.

Wist je het meeste over Alkmaar al of heb je juist het meeste nog geleerd?

Ja, door mijn studie Nederlands wist ik natuurlijk al heel veel, maar er is uiteraard nog heel veel dat we nog niet weten en daar zou ik echt nog wel eens in willen duiken.
Misschien nog een keer over de tweede wereldoorlog in Alkmaar, dat is ook iets waarvan ik denk nou dat is ook héél interessant. Maar omdat het heel veel tijd en energie kost moet het mij wel iets opleveren.

Accijnstorentje op de cover, waarom die en niet bijvoorbeeld de grote kerk die nóg bekender is onder de niet Alkmaarders?

Hele goeie vraag, de interviewer van Alkmaar centraal zei ook ‘het is wel een beetje misleidend want speelt het accijnstorentje en de bierkade een hele grote rol? ik dacht naamelijk meteen dat dat dé toren was, maar dat is dus niet zo’.
Het antwoord is heel simpel en misschien een beetje saai, maar ik vond dit gewoon heel mooi. Ik vond dit herkenbaar voor de Alkmaarders zelf en de grote kerk dat zou teveel afleiden van waar het echt om gaat.Ik wilde namelijk expres geen Waagtoren of iets in die trant want dat speelt er juist geen rol in.
Ik doe iets neutraals maar toch echt Alkmaars.
Het tweede boek speelt de Waagtoren bijvoorbeeld wél een rol en dan zou ik die wel op de cover kunnen doen.

Waar heb je alle namen en benamingen vandaan gehaald? (Bijvoorbeeld Iseult, Ingvar en bravil,)

(Roxanne moet eerst heel hard lachen en zegt dan…) … in mijn slaap, ik dacht ‘dit is een coole naam, onder de douche op het toilet, noem maar op’ soms denk ik dan hoe moet zo iemand heetten? Wat is een gave naam? En soms komt het gewoon op.
Ik heb ook wel namen gehad die ik later heb veranderd, bijvoorbeeld een stad in Bravil had ik Mora genoemd en toen dacht ik later oh oeps…lord of the rings, dat moet ik wel even aanpassen.

Maar helaas weer geen diepgaand antwoord, het komt gewoon op in je hoofd, want soms heb je van die types en dan denk je oh dit is wel een Nathaniel bijvoorbeeld.

Welke plaats of gebouw is ‘de toren’?

Ik moest natuurlijk zoeken waar ik die toren ging plaatsen, dat was voor mij natuurlijk de vraag in hoeverre ga ik dat aan de lezer vertellen, maar hij staat bij het CBR op de Olympiaweg.
Het was bijvoorbeeld niet dat ik dat stukje Alkmaar niet kende, maar ik moest wel echt even zoeken op Google maps waar ik de toren kon plaatsen.
Het is niet toen ik het boek schreef van dit stukje Alkmaar ken ik niet, maar meer dat ik dacht van ‘waar ik altijd langsloop, de Mient of het Fnidsen bijvoorbeeld, daar kan ik nu wat laten afspelen’.

Heb je dingen van jezelf en omgeving in de personages verwerkt of is iedereen écht fictief? (Kledingstijl, gedrag, karakter uiterlijk).

Ik denk dat geen enkele schrijver of schrijfster kan zeggen dat álles puur fictie is. Je doet het niet bewust, maar ik denken dat je dat altijd wel zult houden, je gebruikt toch dingen of mensen die je kent.
In Alise komen bijvoorbeeld karaktereigenschappen voor die uit mij komen, en zij heeft in zekere zin een bepaalde moed, een bepaalde dapperheid die ik graag zou willen.
En als je dan kijkt naar Nathaniel zitten daar ook karaktereigenschappen in van mij en mijn man. Dat mijn man op een gegeven moment dacht toen we het doornamen ‘waarom lijkt die Nathaniel soms zo op mij?’. Maar vergis je niet andere karaktereigenschappen zoals bijvoorbeeld de gewelddadigheid die Nathaniël heeft komen niet bij mijn man vandaan.
Dus als iemand uit mijn omgeving zichzelf herkent…dat zou zomaar kunnen.

Welke reacties op dit fantastische debuut zijn je nu al bijgebleven en wil je delen?

Het fijnste vind ik, dat heel veel mensen met verschillende interesses het toch lekker weg vonden lezen en het toch spanend vonden. Mensen die totaal niks 0 met fantasy te maken hebben, die dit eigenlijk anders nooit zouden kopen hebben mijn boek toch in één ruk uitgelezen. En dus toch genoeg geboeid zijn door de schrijfstijl, door wat er allemaal gebeurd, door het verhaal, dat ze het ook echt uitlezen.

En dat is denk ik wel het grootste compliment dat je kunt krijgen als schrijfster. En als ze dan óók nog eens zeggen ‘ik kijk uit naar het tweede deel…’ sjah dan denk ik ‘YES ik doe  het ergens voor’.

Hoe gaat het met het vervolg?

Dat is wel echt een worsteling, de conceptversie staat erop, maar er zitten héél veel thema’s in, best wel zware thema’s ook.
Ik ben zelf best wel activistisch ingesteld dus ik wil ook wel best wat activistische thema’s bespreken, ik heb het bijvoorbeeld heel erg over seksueel geweld, seksisme en over gender. Dat zijn thema’s die zijn niet zwart/wit.
Als je bijvoorbeeld kijkt naar een thriller, dan is het bijvoorbeeld dat iemand heeft een moord gepleegd, je hebt een dader en een slachtoffer, het is daarbij een beetje bepaalde vinkjes afvinken voor het kloppende verhaal (en dat bedoel ik niet denigrerend want ook een thriller schrijven is super lastig).
Maar als je heel erg gelaagd wilt gaan schrijven en eigenlijk ook echt een boodschap wilt meegeven zoals ik dat graag zou willen, dan is het niet een kwestie van opschrijven en klaar.
Dan is het constant kijken van in hoeverre heb ik nou echt de boodschap over kunnen brengen zonder dat ik belerend overkom of dat het er te dik boven op ligt.
Dat het niet te zwart/wit is, ook heeft iedereen verborgen agenda’s en dan moet je er heel erg over na gaan denken ‘hoe komen die echt tot uiting en gaat de lezer echt begrijpen wat ik wil zeggen?’

Kortom het gaat goed maar ik moet alles nalopen en kloppend maken.

Wil je nog iets tegen je lezers zeggen dat niet aan bod is gekomen?

Nou ik schrijf natuurlijk een verhaal omdat ik mensen blij wil maken met een leuk verhaal, maar ik vind het ook heel fijn als ik mensen ook tot nadenken kan aanzetten.
Dus ik hoop dat als lezers dit boek lezen, ze ook stil kunnen staan bij de grote boodschap die ik mee wil geven.
Er zit een boodschap in die ik mee wil geven….probeer die te vinden en ik hoop dat je daar iets mee kan in je leven.

Ik vind het heel tof dat mensen verschillende boodschappen kunnen vinden en dat eventueel met elkaar gaan bespreken, nog leuker zou zijn als ze dat met MIJ zouden komen bespreken. Ze mogen me best mailen dat zou ik heel leuk vinden.
Laat vooral weten wat je ervan vind, alle aanmerkingen, opmerkingen, toevoegingen of kritieken, wat jullie leuk vonden of juist niet leuk vonden want ik kan daar wat mee.

Ik schrijf voor mezelf, maar ik dien ook de lezer natuurlijk.


Wil je eerst mijn recensie van dit geweldige debuut nog lezen? Dat kan hier Levenslang in de toren.

En bestel hem daarna maar snel bij Godijn Publishing of je favoriete boekhandel.