Boekenfreaks

Terras Altas Deel3 – Asgrijs – Patty van Delft

Het derde deel in de Terras Altas serie van Patty van Delft is er weer eentje om in te lijsten.
Alleen de cover bezorgt je al een intens verlangen om te beginnen met lezen.


Waar gaat dit boek over:

Ash heeft het er erg moeilijk mee dat wanneer hij zijn broer, River, eindelijk gevonden heeft, hij hem ook meteen weer kwijt is omdat River samen met Lily gevlucht is uit Myosotis.
River kon niet weten wat vaders plannen met hem waren, en dus snapt Ash zijn vlucht wel. Maar het maakt het er niet makkelijker op.
De jacht op River is geopend en Ash wil niks liever dan zélf naar hem op zoek gaan, maar zijn vader steekt daar een stokje voor, want die heeft hele andere plannen met Ash.
De dorpen in het laagland zijn gewaarschuwd en verdwenen naar andere plekken. Maar of dat genoeg is om uit handen van het regime te blijven die op zoek is naar River, zal nog moeten blijken.
Ondertussen wordt de band tussen River en Lily sterker en sterker, iets wat heerlijk maar ook gevaarlijk is, want niets is zo onvoorzichtig als een verliefd mens.
Ondertussen zijn ze in het laagland bezig om een opstand tegen het regime op te zetten, en er staat alle partijen heel wat te wachten wanneer die elkaar zulke treffen. Gaan de laaglanders, volgens het regime de rebellen en vrijheidsstrijders, het regime omver gooien? Of lukt het het regime om de controle te behouden? En wat gaat er van River en Ash terecht komen… zullen ze elkaar ooit nog zien of is Ash al teveel geïndoctrineerd?

Wat vind ik van dit boek:

‘Asgrijs’ is het derde deel in de Terras Altas serie en begint met een prachtig gedicht getiteld ‘Asgrijs‘. De cover past perfect bij de andere twee delen van Terras Altas, het enige dat verschilt is uiteraard de kleur, de bloemen (die nu jasmijn is), en de details in de medaillons, en in die details kan ik mij helemaal verliezen.
Weer bijten de beschrijvingen van de machina bestia’s die gebruikt worden zich in mijn brein vast, en daardoor draait de ‘Terras Altas-film’ op volle toeren in mijn hoofd. Ik zie ze allemaal voor me, en dat is echt een geweldig gegeven in deze serie. De beeldvorming is echt weer perfect, Patty omschrijft en beschrijft nooit iets teveel of te weinig.
De titel heeft een gruwelijke kant lees je al snel, maar ook is hij prachtig tegelijk hij heeft dus meerdere kanten in dit verhaal. Ook de titel van het vierde deel in deze serie komt in dit boek voor, en het gaat zeker niet over een bosje rozen. Waardoor ik nu al intens uitkijk naar het volgende deel. Wat ik wel een beetje vervelend lezen vind is dat er de ene keer de benaming en de andere keer de naam van een personage gebruikt wordt, soms zelfs in dezelfde zin, bijvoorbeeld Lily of Magyr of Generaal of vader.
In dit deel komen best heftige momenten voor, en daarom is de triggerwarning (waarschuwing) voorin het boek niet overbodig. Van pesterijen en misbruik, tot mishandelingen en alles daartussenin, dus wees gewaarschuwd.
Meer en meer zie je tweedeling ontstaan in personages en dat maakt dat je het verhaal nóg sneller wilt lezen en het niet meer gewoon aan het verslinden bent. Je wilt weten wat er precies gaat gebeuren met al die dubbele agenda’s en gedachten, en dat leest super fijn weg.
Wanneer je de Drägan duma serie van Patty kent wordt je blij verrast door deze serie, het is zo totaal anders, maar het leest net zo fijn weg.

Het verhaal wordt vanuit de broers Ash en River verteld en mede door de herinneringen van Ash en River krijgt het verhaal een diepere ladingen en leer je de jongens en hun verleden beter en beter kennen. Het geeft het verhaal ook zijn kracht vind ik, doordat het toch ook een soort strijd tussen de broers lijkt te worden, wordt het een stuk ‘persoonlijker’ en dat maakt dat je het boek niet kunt wegleggen.
Er komen twists in het verhaal voor die je niet aan ziet komen, en als je ze wel aan had zien komen dan had je ze nooit echt verwacht te lezen.
Het hele verhaal, maar vooral ook het einde, doen je hevig verlengen naar deel 4. Maar helaas heb ik van Patty te horen gekregen dat dat nog wel eventjes duurt.

Dus lieve lezers… nog even nagelbijten of ondertussen maar bij deel 1, 2 en 3 beginnen tot deel 4 uit is.

Lees ook mijn recensies van

Terras Altas Deel1 – Puur wit
en
Terras Altas Deel2 – Inktzwart

Wil jij nu ook dit geweldige derde deel hebben, wat mij logisch lijkt als je deel 1 en 2 al hebt, dan kun je hem bestellen bij Celtica Publishing of je lokale boekhandel.