Boekenfreaks

Terras Altas Deel1 – Puur Wit – Patty Van Delft


‘Niets is wat het lijkt, volgzaamheid zonder kennis is een gevaarlijk iets’


Elk verhaal heeft twee kanten…

 Sinds de Laatste Oorlog regeert het Regime over het welvarende Hoogland van Terras Altas. Een goede taakverdeling zorgt er voor vrede. Wetsovertreders worden zwaar gestraft en de grootste misdadigers wacht verbanning naar het woeste Laagland.

De Hooglandse Lily bezit de vaardigheid om energie te manipuleren. Met haar rang van edele gaat zij een rooskleurige toekomst tegemoet. Vol verwachting kijkt ze uit naar de dag dat ze met Espen, erfgenaam van het machtigste Huis onder het Regime, zal trouwen. Tijdens haar reis over het Laagland, op weg naar haar verloofde, stort haar luchtschip neer. Lily belandt op een plek waar nachtmerries haar ook overdag teisteren.

 Een groep Laaglanders onder leiding van River, een sinistere jongen met een vreemde kracht, neemt haar gevangen en wil haar als ruilmiddel gebruiken.

Zal het Regime aan hun eisen tegemoetkomen om Lily haar vrijheid terug te geven? En is ze tot die tijd in staat te overleven tussen haar ontvoerders?


Terras Altas – Puur Wit is een fantasyverhaal over geheimen, onderdrukking, tweestrijd en een gevecht om vrijheid, waarin niets zo eenvoudig is als het lijkt…

‘Elk verhaal heeft twee kanten‘, met die zin begint het boek, en niets is minder waar. Lily is een hooggeborene van het kustgebied dat onder bescherming van het regime staat. Je hebt in Terras Altas namelijk twee gebieden, het hoogland dat welvarend en beschermd is, en het laagland waar je heen verbannen wordt als je iets misdaan hebt en waar werkelijk NIKS is, behalve ongerepte natuur. Je ouders ken je niet, je wordt bij ze weggehaald na de geboorte en bij ‘tantes’ en ‘ooms’ geplaatst die, aan de hand van jouw gaven, weten welke opleiding het beste bij je past. Het enige dat Lily over haar ouders weet is dat ze hooggeplaatste edelen zijn met bijzondere gaven. Lily blijkt een Magyr te zijn, zij beheerst de gave van manipulatie van energie met de kracht die vanuit haar innerlijke bron komt. Hierdoor heeft ze meteen een hoge rang verworven omdat deze gave heel belangrijk is voor het regime. Het grootste avontuur voor Lily gaat beginnen, ze gaat per luchtschip naar haar verloofde Espen Vuori toe om te trouwen en bij hem in te wonen, al spannend genoeg zou je denken maar wanneer ze neerstort is ze die fijne spanning vergeten en zal ze zichzelf moeten zien te redden in het vreselijke laagland, die alle criminelen herbergt die zijn verbannen uit het hoogland. Bij haar eerste ontmoeting met River, de leider van het stel laaglanders, beseft ze dat hij de personificatie van haar nachtmerries is, ook al red jij haar leven op dat moment. Lily krijgt dingen te horen waar ze nog nooit van gehoord heeft en waardoor de wereld die ze dacht te kennen volledig op z’n kop komt te staan.

Wat vind ik van dit boek;

Als eerst dient mij te zeggen dat ik het weer een eer vind om gevraagd te worden om een geweldig boek als deze te mogen lezen en promoten, daarnaast ben ik weer ontzettend blij ben dat ik verder kijk dan mijn eerste indruk, ik had in eerste instantie echt het gevoel dat dit verhaal niets voor mij zou zijn, Steampunk vind ik dan wel tof, maar daar hield het bij op, luchtschip en regime zijn bijvoorbeeld woorden die mij niet echt triggeren en waardoor ik dacht ‘hm nee niet echt mijn ding’, maar wat ben ik blij dat ik hem toch gelezen heb en Patty mij weer over de top verbaasd en te pakken heeft.

Het voorwoord is pure liefde, voor Patty’ ouders, vriend en lezers. Het boek begint met het ‘puur wit’ gedicht, heel mooi. Daarnaast zie je als eerste de plattegrond van Terras Altas, en zie je meteen hoe de rollen verdeeld zijn in hoogland en laagland. Het hele boek is doorspekt met steampunk details en op de laatste bladzijde vind je nog een prachtige verrassing.

Elke keer dat ik (helaas) iets anders moet doen en het boek even dichtsla, word ik weer gegrepen door de cover, ik blijf ernaar kijken, Patty heeft de cover zo intrigerend, mooi en bijzonder gecreëerd dat ik er bijna niet los van kom. Pure magie (zoals in het interview met Patty te lezen is heeft zij de cover namelijk helemaal zelf ontworpen en gemaakt).  Er zit zoveel moois in, zoveel detail, zoveel magie, Puur Wit.

Het lange witte haar van Lily spreekt meteen tot m’n verbeelding en ik zag dan ook een elf- achtig persoon voor mij verschijnen, door dit soort details ga ik echt een ‘film-verhaal’ vormen door het lezen van het verhaal en ik hou daarvan. De scène met het eerste kampvuur, als Lily nog alleen is, vind ik geweldig, zo psychedelisch, zo onwerkelijk en mooi. De personages van het laagland en de eerste jongens die Lily ontmoet, doen mij ontzettend denken aan de creaties van kunstenaar ‘Brom’. De Ryvin intrigeerde mij meteen, hoe Patty deze vogel omschreven heeft geeft het dier z’n vleugels, er hadden van mij best wel meer tekeningen in mogen staan, bijvoorbeeld de Tygeri is ook supercool beschreven en ik zou hem graag zien, buiten mijn eigen fantasie om. Het enige dat ik soms wel een beetje ‘vervelend’(niet nodig) vond om te lezen is dat River constant ‘de leider’ wordt genoemd, dat is hij wel, maar we weten vanaf het begin al dat ‘de leider’ River heet, dus behalve wanneer het spottend of sarcastisch gebeurt vind ik leider zeggen niet erg nodig, maar daarmee houdt voor mij meteen alle kritiek op want dit verhaal heeft alles dat je wilt hebben in een goed verhaal, spanning, liefde, trouw en ontrouw, en in het geval van Lily geeft het ook nog het vermogen om je mening te laten herzien.

Verderop in het boek komt prachtig tot uiting waarom de cover is zoals hij is, een bijzonder moment en spontaan wordt de cover bijna nóg mooier dan ik hem in eerste instantie al vond.
Het einde is in mijn gevoel heel dubbel, net als bij Lily. Ik kan hier natuurlijk niks over zeggen behalve dat ik ontzettend uitkijk naar het vervolg, want wat een geweldig verhaal is dit. De flow van schrijven is echt van Patty en je vliegt er weer doorheen. Heerlijk, maar ook balen, want het boek is dan ook weer zo snel uit, ik heb hem expres een paar keer (met heel veel moeite) aan de kant gelegd zodat ik er nog iets langer van kon genieten.

Een paar puntjes die mij opvielen en extra van dit verhaal lieten genieten;

– De groene en paarse vlammen in een wel heel bijzondere en aparte wereld, prachtig.

– Het witte haar van Lily geeft haar personage en extra vleugje mysterie

– De steampunk tinten geven het verhaal kracht

– De chemie die Lily ondanks alles met de laaglanders krijgt bezorgt je een fijn gevoel.

Je kunt natuurlijk altijd even op Patty haar Facebook en website zelf kijken voor nog meer informatie, leuke feitjes of blogs.