Boekenfreaks

‘Try Not To…’ – Juultje Van Den Nieuwenhof

Deze keer mag Boekenfreaks meedoen aan de blogtour van Juultje Van Den Nieuwenhof vanwege haar nieuwste boek ‘Try Not To…’.

Juultje is een docent Nederlands en drama, maar het schrijven van Young adult thrillers, daar kennen we haar van. Met haar debuutthriller ‘Delete‘ won ze in ’12 de Crimezone/Pimento YA-thriller schrijfwedstrijd. ‘Disconnect‘ is haar tweede thriller (die ik ook heb gelezen en is ook steengoed), en ‘Try Not To…‘ daar zijn we nu bij aangekomen. Juultje schrijft dus lekker door, en daar hebben wij dan weer profijt van met een nieuwe thriller.

Juultje heeft al een mooi lijstje op te noemen, Delete (2013) en Disconnect (2014) bij uitgeverij Moon en Check-out (2016) en het razend spannende After Dark (2019) bij uitgeverij Luitingh-Sijthoff.

Vijf leerlingen moeten nablijven en eindigen in een lokaal van het studiehuis. De nieuwe leraar Willem Jansen is daar als surveillant, maar stelt gek genoeg voor een spel te spelen. Iets dat een grap lijkt te zijn, neemt al snel een wending waar je kippenvel van krijgt. Wat zit er achter dit spel en vooral, overleven ze dit heelhuids? Het lokaal is ineens in duister gehuld en de mobiele telefoons moeten worden ingeleverd, wat is Jansen van plan want dit is wel heel raar allemaal. Wanneer ze zichzelf ineens op een groot scherm zien begint alle ellende pas echt….

Het begint allemaal heel grappig, maar als snel slaat de sfeer om. Luuk vind Willem en toffe gast die hem altijd helpt en kan luisteren maar hij voelt toch een raar sfeertje in het lokaal hangen. Ries is gewoon heel irritant(vooral tegen Luuk), Juuls is haar irritante zelf en irriteert eigenlijk gewoon iedereen behalve de ‘te lieve’ Amal. En Biko…sjah Biko is Biko, die is vooral met z’n muziek bezig. Het is een apart stel zo samen en allemaal hebben ze hun eigen reden waarom ze hier in dit lokaal zitten. Willem is onvermurwbaar en eist dat iedereen meedoet, want pas als echt iedereen meedoet mogen ze ná het spelletje dat hij heeft verzonnen weg ook al is het geen tijd.Wat vind ik van dit boek;

Het boek begint met pagina’s van het leerlingvolgsysteem waardoor de personages worden uitgelicht. Luuk is een schrijnend geval en ik heb echt medelijden met hem. Zijn vader heeft gevochten in Srebrenica met PTSS tot gevolg, en zijn moeder is er niet meer. Zoals hij zelf al zegt ‘alle kinderen op school zijn baby’s, en maar janken als ze even geen wifi hebben maar échte problemen zoals ik heb kennen ze niet’, zo komen de scholieren ook echt over in het verhaal. En dat vind ik heel goed gedaan van Juultje, want zo is het ook echt op school, je hebt de leerlingen die nog erg jong overkomen in hun doen en laten, en leerlingen die al wat volwassener zijn of overkomen.

Het verhaal begint wat braaf, uiteraard wordt eerst altijd iedereen ‘voorgesteld’, maar wanneer het verhaal dan echt begint, begint het ook nog niet echt…..dénk je. De challenges die Jansen heeft verzonnen zijn niet zomaar de normale ‘Try Not To…’ challenges, er zit meer achter dan gedacht. Het ergste in dit verhaal vind ik het niet geloven van….
De rillingen kruipen over je rug wanneer je door hebt wat er aan de hand is en waarom. De waarom van deze hele ‘Try Not To…’ geeft je een brok in je keel, helemaal omdat dit op een hele andere waarheid berust, althans voor sommige in de groep.

De hoofdstukken zijn vrij kort af en toe, maar dat leest juist lekker weg omdat elk hoofdstuk door een ander personage wordt verteld. Doordat het zo ontzettend spannend is en je daardoor wat sneller leest, moest ik soms wel even terug bladeren om te kijken wie er ook alweer dat hoofdstuk vertelde, omdat het dan ineens niet echt klopte voor mijn gevoel, en dat was dan ook logisch want ik zat dan nog met het vorige personage in mijn hoofd. Dit is geen echte kritiek of een minpunt, maar zeker wel iets wat ik veel had.

De bloedspatten op de cover lijken net echt en dat geeft je meteen een goed beeld van wat je te wachten staat.

Al met al heeft Juultje weer een onwijs gave, gruwelijke thriller neergezet waar elke lezer van zal genieten en gruwelen. . De boeken zijn te lezen vanaf een jaar of dertien, maar ouder kan natuurlijk ook want je bent nooit te oud om te gruwelen.

Wil je deze geweldige nieuwe thriller van Juultje nu ook hebben? Je kunt hem bestellen via L.S Amsterdam zelf of direct bij Boekenwereld.