Boekenfreaks

Het kerstvarken – J.K. Rowling

Weer een geweldig verhaal mochten wij lezen. Maar niet alleen het verhaal is geweldig, ook de illustraties zijn meer dan te gek. Lees en kijk snel verder wie of wat ‘Het kerstvarken’ nu eigenlijk is.


Ut varken is Jack z’n favoriete knuffel, Ut varken omdat Jack ‘het’ nog niet kon zeggen. Ut varken heeft al héél veel meegemaakt samen met Jack, hij is zelfs zijn ogen kwijt geraakt. En na de operatie om die weer aan te zetten, mocht hij door iedereen UV genoemd worden, dit omdat chirurg mama Ut varken ‘UV Jansen’ noemde op het operatie rapport. Maar dan gebeurt er iets naars en moeten Jack en UV verhuizen, Jack wil niet bij zijn vriendjes weg naar het kan niet anders. Ze gaan dichter bij opa en oma wonen en zijn nieuwe school is eigenlijk best leuk net als het nieuwe huis, gelukkig maar.

Maar op kerstavond gebeurd er iets vreselijke en UV is zoek, Jack is ontroostbaar want UV is zijn beste vriend. Kerst is geen kerst als er geen wonderen gebeuren, en wanneer Jack wakker wordt gemaakt door ‘Het kerstvarken’ (ja inderdaad, een nieuwe en neppe veel te schone UV). ‘Het kerstvarken’ verteld Jack dat UV nu in het land van verlies is, en dat hij hem daar zal moeten redden. De enige eis is dat het vanavond gebeurd, want kerstavond is de enige avond waarop ‘het kerstvarken’ hem kan helpen en ze in het land van verlies kunnen komen. De grote verliezer regeert over het land van verlies en daardoor is het gevaarlijk om daarheen te gaan, maar Jack gaat toch want UV is hem alles waard…. zelfs zijn leven.

Wat vind ik van dit boek;  

Heel eerlijk? Door dit verhaal voel ik mij bijna schuldig naar alle dingen toe die ik ooit hebt misplaatst of kwijt bent geraakt. De dingen in het verhaal zijn zo goed en op zo’n échte manier omschreven, dat het schuldgevoel zich in je nestelt en je vasthoud.
De illustraties zijn onwijs gaaf, echt zo onwijs mooi gemaakt dat het wel foto’s lijken in plaats van illustraties en dat heeft Jim Field méér dan meesterlijk gedaan.
De pagina’s zijn zo mooi perfect wit en (in mijn beleving) een flintertje dikker dan normaal dat het heerlijk vasthoud, leest, voelt én eruit ziet. Het verhaal wordt een stuk persoonlijker wanneer er dingen zijn die meer vertellen over wat er in het ‘Land van de levenden’ gebeurd of is gebeurd. Hoop, vrees en verdriet, maar zeker ook blijheid en vriendschap geven dit boek zijn magie mee, want dat weet Rowling àltijd voor elkaar te krijgen, dat er magie in haar creaties ontstaat waardoor je vastgeketend zit totdat je de laatste bladzijde omslaat. Je weet nooit precies wat er staat te gebeuren, en dat houd je aandacht daar waar Rowling het wil hebben.

Dit is een prachtig verhaal om aan je kinderen voor te lezen of natuurlijk zelf te lezen. Het verhaal begint verdrietig, maar gaandeweg word het steeds hoopvoller en liefdevoller. Het einde is niet zoals je misschien zou willen of had gedacht dat het zou eindigen, maar je komt er wel overheen…. hoop ik.

Jim Field is ooit begonnen als character designer en animatieregiseur en werkte vooral aan videoclips en reclames, maar inmiddels is hij een veel verkopende illustrator van kinderboeken. Zijn illustraties zijn echt geweldig mooi, zo gedetailleerd en ‘vol’, echt geweldig om te zien.

J.K. Rowling kennen we uiteraard van de Harry Potter series en Fabeldieren en waar ze te vinden, maar ook de Ickabog is een prachtig boek van haar. Vele kinderen hebben haar met het boek geholpen door met hun eigen ongeremde fantasie een stukje in het verhaal in hun prachtige tekeningen te laten schitteren. Dit boek heb ik ook gelezen en staat ook hier op de site en het is ook een heel mooi, maar zeker ook erg apart verhaal dat het lezen waard is.

Echt een prachtig verhaal dat ik niet snel meer zal vergeten, J.K. Rowling heeft ons wat mij betreft wéér een film-waardig verhaal gegeven.

Als je dit geweldig mooie boek nu ook wilt hebben kun je hem bestellen bij De Harmonie.