Boekenfreaks

De Ickabog – J. K. Rowling

De Ickabog, wauw wat zal ik hier eens over zeggen….
Dit is een verhaaltje dat niet in één hokje te stoppen is, het is een heel naar verhaaltje, maar ook wel weer erg hoopgevend en lief. Hoe ik dat allemaal bedoel zul je zelf moeten lezen maar ik licht wel een tipje van de sluier voor je op. De illustraties zijn door kinderen gemaakt en daarom juist zo ontzettend tof om te zien, want kinderen tekenen wat ze ‘zien’ en niet waarvan ze denken dat anderen het mooi zouden vinden.

Er was eens een klein landje genaamd Steenrijk, dat al eeuwenlang werd geregeerd door een dynastie van blonde koningen. De koning in de tijd waarover ik nu schrijf, heette koning Fred de Flinkerd. Dat ‘Flinkerd’ had hij zelf aan zijn naam toegevoegd op de ochtend van zijn kroning, deels omdat het mooi paste bij ‘Fred’ maar ook omdat hij op een keer helemaal in zijn eentje een wesp had doodgeslagen, als je tenminste die vijf lakeien en de laarzenpoetser buiten beschouwing liet.

Zo begint dit verhaal van J.K. Rowling. De beste vrienden van koning Fred zijn baron ter Sluyks en baron van Bulckhoven, die natuurlijk weinig goeds in de zin hebben. En bestaat De Ickabog nou wel of niet echt?

Koning Fred de flinkerd zwaait de scepter in Steenrijk, een land dat in weelde leeft, behalve dan Zomphoek, een moerassig, mistige streek ten noorden van het land en waar de Ickabog leeft…. althans volgens legendes. Wanneer koning Fred uitgescholden wordt vind hij dat daar iets aan gedaan moet worden en gaat hij na beklagdag op zoek naar de Ickabog. Sommige verklaren hem (stiekem dan) voor gek, waar anderen hem blind volgen. De baronnen Ter Sluycks en Van Bulchoven zijn de trouwe volgelingen en raadsheren van de koning, maar de vraag is maar hoe ver hun trouw werkelijk gaat. Sluycks en Bulckhoven hebben namelijk hun eigen motieven en plannen in dit verhaal. Bert Boender en Roos Rondhout zijn de beste vrienden totdat hun rol in het Ickabog verhaal groter wordt dan hun lief is, dan ontstaan en scheuren die zo groot zijn dat er weinig hoop is dat het ooit nog goed komt tussen de twee, dus of de liefde en vriendschap overwint boven verraad, verlies en angst uit is de grote vraag.

De tekening hierboven is van Ravi de Vlas, 12jaar uit Amersfoort

Wat vind ik van dit boek;

Dit boek staat vol met 34 tekeningen van jonge winnaars van tussen de 7 en 12jaar die mee hebben gedaan aan de Ickabog tekenwedstrijd. De gouden letters op de cover laten je kijken naar de naam, Ickabog, het monsterlijke verzinsel in dit boek…. of is het wel echt een verzinsel? Wanneer je het boek openslaat voel je de super zachte en dunne bladzijdes, heel fijn om in handen te hebben dus. Ickabog is waarschijnlijk één van de weinige mooie dingen die is voortgekomen uit de covid19-pandemie, want deze was de reden voor Rowling om nu eindelijk het verhaal na TIEN JAAR af te maken, gratis online te plaatsen en kinderen die noodgedwongen thuis zaten het verhaal te laten illustreren. Onder elke tekening staat het stukje verhaal waar de tekening over gaat, en sommige zijn best verassend en anderen weer héél goed gevonden.


De tekening hierboven is van Evy Priem, 12jaar uit Kloetinge

Het verhaal sleurt je ongenadig mee naar het moeras van Zomphoek en de Ickabog en laat je mond open vallen van verbazing. Verraad, verlies, dubbele agenda’s en liefde nemen de leiding in het verhaal, maar verraad en dubbele agenda nemen op een gegeven moment toch wel de allergrootste rol in in dit verhaal. Als je iemand bent met een beetje normen en waarden dan krijg je de kriebels van sommige personages in dit verhaal. En als je een zoetsappig, lief en leuk verhaaltje verwacht bij het openslaan van ‘Ickabog’ dan kom je bedrogen uit, het is helemaal geen leuk verhaal. Het is een verhaal vol leugens, haat en nijd en verlies, maar er staan ook wijze lessen in en het verhaal wordt uiteindelijk mooier, liever en hoopvoller dan gedacht. Dus ik zou dit boek zeker gaan lezen…. of eerder beleven, want het verhaal van de Ickabog is er 1 uit duizenden, het is een bijzonder verhaal, een verhaal met de twee uiterste emoties en daden aan het begin en het eind. Na het omslaan van de laatste pagina had ik wel even een zwaar hart, want het besef dat mensen elkaar en elk ander levend wezen zo ongenadig hard kunnen voorliegen en bedriegen is bijna onvoorstelbaar, helaas is het iets dat echt bestaat. Gelukkig is het niet allemaal kommer en kwel en zit er ook licht in dit donkere verhaal. Alle ingrediënten van het verhaal vind je op de omslag, en dat de Ickabog in goud is gedaan vind ik een mooie toevoeging op het verhaal, waarom? Dat mag je uiteraard zelf lezen in dit geweldige, niet zo liefelijke, sprookje. Een geweldig schrijfster is J.K Rowling durf ik wel te zeggen na het lezen van dit verhaal, want ja dit is het eerste verhaal dat ik van haar lees 😉


Deze tekening is van Jet van Roesel, 7jaar uit Haarlem

Maar wat ook erg leuk is, is dat ook ons eigen Alkmaar een paar keer vertegenwoordigd is, onder andere door Noa Danenberg, 11jaar, en haar tekening zie je hieronder.


Dit Boek van J.K Rowling vind ik wel echt een grote verassing, je weet niet wat te verwachten van de Ickabog maar dit verwacht je zeker niet, ik niet in ieder geval. Echt een prachtig verhaal.