Boekenfreaks

Maanlichtdraak & Monsterschrik – Cornelia Funke & Daniela Kohl

Wat een ontzettend tof boek heb ik nu weer in handen. Maanlichtdraak & monsterschrik’ van Cornelia Funke. Je krijgt in één boek maar liefst vier geweldig leuke en grappig verhalen met onwijs toffe illustraties van Daniela Kohl.


Één van de eerste fantasy boeken die ik ooit heb gelezen waren die van Cornelia Funke, Hart van inkt‘, ‘Web van inktenNacht van inkt, het eerste deel ‘Hart van inkt’ heeft zo’n indruk op mij gemaakt, mij zo ontzettend geraakt en meegenomen naar de wereld van verhalen en wat daarin allemaal mogelijk is, dat toen ik las over dit boek ik wist dat ik het moest lezen (ja, ik blijft toch een zwak houden voor ‘mijn eerste auteur’). In dit boek krijg je maar liefst vier verhalen in plaats van één. Het mooie en leuke aan deze Graphic Novel verhalen is dat ze bestaan uit 10% tekst en 90% beeld, waardoor je lekker veel te kijken hebt en je niet zult vervelen.

Het grootste/langste verhaal is die van ‘De maanlichtdraak’, een verhaal over draak die ineens uit Flip zijn boek valt en achterna wordt gezeten door een ridder te paard. Flip wil op de een of de andere manier de draak helpen, maar wanneer hij voor de ridder staat en ineens krimpt tot een klein poppetje wordt dat een stuk lastiger. De draak verteld dat het maanlichtmagie is waardoor Flip nu klein is en dat het voorbij is als de maan weg is, maar of dat waar is? Laten we het hopen.

Het tweede verhaal ‘Grobbel‘ gaat over….Grobbel die al 3000jaar helemaal alleen in een pikdonkere grot woont. Hij eet alleen maar stenen omdat er weinig meer in de buurt is om te eten, maar daar krijgt hij altijd buikpijn van. Wanneer hij op de loer ligt voor lékker eten, gebeurd het onmogelijke, een bus vol lekkere kinderen is verdwaald in de buurt van Grobbel. Maar wanneer hij ze opeet gebeurd er iets dat hij niet voor mogelijk hield….


‘Het monster in de koelkast’ is het derde verhaal en eigenlijk een beetje een vies en gemeen verhaal. Het koelkast monster is heel gemeen tegen Leo en gaat ervandoor wanneer de koelkast geplunderd is.

Het vierde en laatste verhaal ‘Het monster van de blauwe planeet’ gaat over Gobo, een jongen van de planeet Galabrazolus. Hij heeft gehoord over de monsters op het blauwe planeetje dat aarde heet, en wil wel zo’n monster als huisdier. Maar of het monster dat Gobo vangt het daarmee eens is?

In al deze verhalen schuilt de les, ‘Het maakt niet uit hoe klein je ook bent, je kunt altijd een verschil kunnen maken, het ligt er vooral aan wat je ergens mee doet of hoe je ergens mee omgaat’.

Vriendschap en moed geven je kracht en dat laten deze verhalen heel mooi zien. Dit boek is totaal anders dan wat ik van Cornelia Funke gewend ben, maar dat maakt het ook wel weer leuk. Het boek zelf is niet heel groot maar wel lekker dik en best wel zwaar voor zijn grootte. De omslag is ontzettend leuk om te zien, op de cover staat de ‘maanlichtdraak‘ in z’n geheel, en je ziet kleine stukjes van ‘het Koelkastmonster’, ‘Grobbel’ en ‘Gobo’. In fel rode en oranje kleuren staat de titel op de cover, en net als de ‘maanlichtdraak’ op de achterkant zijn ze glanzend gemaakt wat een heel tof effect geeft.

Echt een onwijs tof boek met verhaaltjes die je aan het lachen maken, verbaasd doen kijken maar stiekem ook wel doen verlangen naar meer hiervan, zo leuk is het. Cornelia Funke heeft weer een geweldig leuk boek gemaakt samen met Daniela Kohl.

Wil jij dit onwijs toffe boek nu ook hebben? Dan kun je hem bij Uitgeverij De Vier Windstreken bestellen.