Boekenfreaks

Een nuchtere kijk op alcohol – Prof. Dr. Geert Dom

Dit boek heeft een grappige titel, maar is eigenlijk verre van grappig. Het lezen waard of niet? Lees het snel, want het is natuurlijk ontzettend belangrijk te weten wat je met je lichaam doet en wat je in je lichaam stopt.
Prof. Dr. Geert Dom neemt je mee in de bizarre wereld die alcohol heet.

Waar gaat dit boek over;

Dit boek gaat over feiten en fabels over alcoholgebruik en alcohol zelf. Wat klopt er wel van de verhalen en wat niet, hoeveel is oké en wanneer moet je echt oppassen. Ook kun je flink wat conclusies uit het boek trekken door de voorgeschotelde cijfers en onderzoeksresultaten. Door Prof. G. Dom leer je de risico’s van alcoholgebruik en je drinkgedrag in te schatten, hoe verslaving kan ontstaan, en ook niet onbelangrijk hoe je verslaving kunt herkennen.

Wat vind ik van dit boek;

Schokkend cijfers krijg je voorgeschoteld, en ze zetten je echt wel aan het denken. Zoveel jongeren die aan de drank zijn en veel te ver gaan, stereotypen waar vanuit gegaan wordt maar ondertussen blijkt een andere groep veel erger aan toe te zijn…. Het is echt bizar om deze dingen te lezen. Maar ook al is het bizar om te lezen, ik vind het ook ontzettend interessant en écht de moeite waard omdat je er echt wat van opsteekt.
De manier van uitleggen en vertellen is heel toegankelijk en begrijpelijk voor een ieder die het leest, dus ook voor degene die niet academisch onderlegd zijn en dat is met een boek als deze natuurlijk een pré.
De titel van een hoofdstuk geeft (uiteraard) aan waar het hoofdstuk over gaat en daaronder komen de subhoofdstukken, ingedeeld op de bepaalde elementen of onderdelen die in dat hoofdstuk een rol spelen.
Wat ik misschien nog het meest bizarre feit uit het boek vind is dat alle dranken uit dezelfde alcohol bestaan namelijk Ethanol…en ik ken Ethanol alleen als brandstof voor modelvliegtuigjes dus ik schrok daar wel echt even van.
Alcoholgebruik dateert al van ver voor beschaving, naar de tijd van de jager-verzamelaars. Ook verschuiven de toleranties, vroeger kon je je echt niet vertonen met een dronken vrouw, terwijl er deze tijd niemand meer gek van opkijkt. Theorieën worden op alcohol losgelaten en feiten worden bekend gemaakt en goed onderbouwd uitgelegd. De cover is weinig spannend, wat een boek als deze op zich ook niet nodig heeft, maar daardoor is het ook niet erg aantrekkelijk om in handen te nemen en moet je het onderwerp al echt interessant vinden om mee te nemen. En dat vind ik erg zonde, want ik durf wel te zeggen dat dit één van de belangrijkste onderwerpen in deze tijd is die aandacht en uitleg verdiend. Dus zet je vooroordelen aan de kant vanwege een ietwat saaie cover, want dit boek zou iedereen eens moeten lezen.

Wil jij dit ontzettende interessante boek nu ook lezen? Bestel hem dan bij Uitgeverij Lannoo.