Boekenfreaks

De grote plons van Pietertje poep en Pleuntje plas – Thijs Albers

‘De grote plons van Pietertje poep en Pleuntje plas’ is een boekje met stickervelletjes én diploma als hulp om zindelijk te worden. Bodi en ik hebben deze uiteraard samen gerecenseerd want ik heb het niet echt meer nodig.


Waar gaat dit boek over;

Dit boekje is een (grote) hulp voor ouders en kinderen bij hun avontuur om zindelijk te worden. Het gaat over Pietertje Poep en Pleuntje Plas die niet in een donkere en stinkende luier willen zitten, maar lekker willen glijden en zwemmen in de wc.
Ze gaan eerst oefenen op het potje natuurlijk, maar uiteindelijk willen Pietertje en Pleuntje toch écht naar de wc, want daar kunnen ze namelijk lekker zwemmen en van de glijbaan met z’n twee.


Wat vind ik van dit boek;

Na een leuk contact met Thijs van Plaskaart mochten wij ons verheugen op een nieuwe reis.
Het genieten begon al op het moment dat onze Pietertje en Pleuntje op de mat vielen, op de grote enveloppe staan namelijk Pietertje en Pleuntje vrolijk rondspringend afgebeeld en Bodi wist meteen dat dat iets moois voor haar moest zijn


Ik vind dit boekje echt ontzettend leuk, mijn dochter Bodi is namelijk af en aan al een tijd bezig met zindelijk worden, maar het stagneerde ook weer.
Nu hebben we Pietertje en Pleuntje in huis, en lijkt het een opgaande lijn te worden. Steeds vaker lukt het om op de wc te plassen en te poepen en begint ze het ook echt aan te geven.
Bodi vind Pietertje en Pleuntje echt geweldig, en bij ons in huis zijn het zelfs werkwoorden geworden, dan zeggen we ‘kom we gaan even een Pleuntje en Pietertje doen’.
We lachen wat af met Pietertje en Pleuntje, want deze mama is een klein beetje gek en ik roep dan in mijn handen als luidspreker ‘willen Pietertje en Pleuntje zich naar de uitgang begeven?… NUUUU!’ dan ligt Bodi helemaal in een deuk, gaat haar vinger omhoog en zegt ‘ze komen eraan hoor mama’.

Wat het leuke is aan het boekje en de stickers die erbij horen is, dat het erg herkenbaar is voor je kindje. Van een drolletje en een plasje weet iedereen hoe het eruit ziet, en dat Pietertje en Pleuntje ook echt zo zijn geïllustreerd door Selfi Sidabutar is helemaal leuk.
Achterin het boekje kun je de stickers plakken, en ook op de bijgeleverde kaarten mag je zowel als kind en als ouder stickers plakken, echt ontzettend leuk en je kindje gaat er ook echt zijn of haar best voor doen, want ze zien zelf die lege rondjes meer en meer gevuld worden.

Wie zijn Thijs en Selfi;

Selfi Sidabutar is een Indonesische illustratrice die echt een prachtige en diverse stijl heeft. De stijl van Pietertje en Pleuntje heeft ze, maar ze heeft ook zeer realistische manier van illustreren. Selfi, is al heel lang bekend bij Thijs en heeft zelfs het geboortekaartje voor een van zijn zoontjes gemaakt.

Thijs Albers is een vader van drie kinderen, en merkte hoe fijn het is als je kind zindelijk is zodat de rompslomp met luiers achter de rug is. Om die reden heeft hij deze hulpmiddelen zoals de stickers, een stevige plaskaart met route naar de wc, een stevige routekaart voor papa en mama en diploma’s bedacht en daar is nu dit geweldige boekje als toevoeging bij gekomen.

Veel tekst is geschreven op rijm, maar sommige zinnetjes zijn dat ook niet, en dat geeft op zich helemaal niks want het verhaaltje en Pietertje en Pleuntje zijn super pakkend voor je kindje.
Bodi kon binnen 2dagen het hele verhaaltje al uit haar hoofd, dan hoefde ik alleen maar het begin van het zinnetje te zeggen en maakte ze het af. Ook heb ik een fantastische foto van hoe Bodi (die we uiteraard lekker in ons privé archief houden) op de wc zélf het boekje aan zichzelf aan het voorlezen is, want dat is het ‘m nou juist met dit boekje, het is zo leuk en grappig geschreven en geïllustreerd dat ze het na twee keer al helemaal kunnen na vertellen en er ook echt om gaan vragen wanneer ze op de wc zitten.
Wat ik ook een ontzettend lief detail vind in de tekst is dat alle puntjes op de letters een hartje zijn in plaatst van een puntje, het boekje is al te schattig en leuk, maar dit maakt het extra lief.

Even een kleine toevoeging (gewoon omdat ik dat leuk vind om te weten en aan jullie te vertellen);

Ik heb Thijs zelf ook nog even gevraagd hoe hij überhaupt aan het idee van een boekje als dit is gekomen en dat was een mooi verhaal.
Hij werkt al jaren als zelfstandige op het gebied van online communicatie en creatief platform-ontwikkeling. Platforms die mensen bij elkaar brengen, slimmer laten werken, beter laten leren. Soms zitten daar wat gekke, creatieve uitspattingen tussen – een app met allemaal dierengeluiden voor je dreumes bijvoorbeeld-, soms is het veel serieuzer voor coaches, docenten, etc.. Eerder ontwikkelde hij bijvoorbeeld ook samen al een leuk activiteitenplatform voor ouders met kinderen die zich vervelen.
Zijn eerste zoon werd heel makkelijk zindelijk. Dat was van de ene op de andere dag. De tweede was echter een ander verhaal, dat ging moeizamer. Toen Thijs ging kijken wat er allemaal mogelijk was om het voor hem makkelijker en leuker te maken, maar wat hij tegenkwam viel hem tegen. Er was een heleboel te vinden, maar om nou te zeggen dat het ook echt leuk, mooi of behulpzaam was…? Eigenwijs – en een beetje creatief – als Thijs is dacht hij zelf dan maar iets te maken, en het meteen ook voor anderen beschikbaar te stellen.

Iets waarbij het veel meer tot leven komt omdat dat simpelweg beter werkt voor iedereen die iets nieuws wil leren, proberen.
Beeld, geluid, kunnen horen en voelen het liefst; dat is hoe we nieuwe informatie verwerken en eigen maken en hoe verhalen blijven kleven.
Dat werd leuk ontvangen, en van het een kwam het ander..
Zoals Thijs het concept bedacht had wilde hij dat met twee leuke karakters doen, het poepje en het plasje. Die moesten tot leven kunnen komen, zodat je ze in de gesprekken met je kideren kunt gebruiken.
En daar kwam ook het verhaal/boek van, en zo steeds een stapje verder..
Nu is er al een spelletje beschikbaar, maar binnenkort komt er ook een mooie app om de stappen naar zindelijkheid nog beter te ondersteunen.

Ik vind het echt een fantastisch hulpmiddel, want onze Bodi gaat sinds Pietertje en Pleuntje in huis zijn al aardig naar de wc, we zijn er nog niet, maar een goed begin is het halve werk laten we maar zeggen. En uiteraard, wanneer Bodi alle stickers heeft opgeplakt krijgt ze haar enige echt Pietertje poep en Pleuntje plas diploma, iets waar ze ontzettend naar uitkijkt

Het enige wat ik als ‘kritisch puntje’ heb en wat misschien anders zou kunnen, is dat het diploma op Pleuntje gericht is (op het plassen), want het is alleen het plasdiploma. Dus maak ik er zelf maar elke keer het plassen én poepen van, en dat vind ik jammer omdat het zindelijk worden over allebei gaat.

Bodi stelt alleen Thijs nog wel even voor een uitdaging, want ze zegt keer op keer tegen mij ‘mama, ik wil een echte Pietertje en Pleuntje hebben’ na een verduidelijking gevraagd te hebben kwam ik erachter dat ze daarmee dus een Pietertje en Pleuntje knuffel bedoeld.
Dus Thijs ik zou zeggen… ga ervoor, twee grote fans heb je al.

Wil jij dit fantastische hulpmiddel nu ook in huis halen voor jouw kindje? Het is écht een aanrader. Ikzelf zou zeker kiezen voor de plastas, want het is echt wel een aanvulling/beloning die je kindje nodig lijkt te hebben en wat het procces ook leuker maakt omdat ze ergens naar uit kunnen kijken (stickers plakken en later het diploma).
Er zijn verschillende mogelijkheden, de complete plastas, plaskaart met stickervel én plasdiploma of alleen het boekje.