Boekenfreaks

Suïcide, als leven een loden last wordt – Hanneke Schaap Jonker – Ewoud de Jong – Matthias Jongkind

Een boek met een heftige titel door het onderwerp van het boek. Absoluut wel een boek dat meer bekendheid mag krijgen, en waarvan ik hoop dat het onderwerp uit de taboesfeer raakt.

Waar gaat dit boek over;

Waar dit boek over gaat hoef ik niet uit te leggen, dat doet de titel al genoeg.
Het boek begint met de verhalen van ervaringsdeskundigen, mensen die zelf suïcidaal zijn of zijn geweest, een poging hebben gedaan of er alleen nog over gefantaseerd hebben. Ook komen de hulpverleners aan het woord en andere personen die veel meer dit verdrietige onderwerp te maken hebben. Er worden veel feiten n fabels op tafel gelegd en ook de gedane onderzoeken krijg je onder ogen.

Wat vind ik van dit boek;

Een suïcide of lijdensweg erheen is een situatie waarin mensen woorden tekort schieten zoals pastoor André zo mooi verwoord, en erger dan niet weten wat te zeggen is als mensen doen alsof er niks is of ineens uit je leven verdwijnen. Uit ervaring wil ik jullie zeggen ‘alsjeblieft blijf mensen die hiermee te maken hebben zeggen dat je even niet weet wat te doen of te zeggen, maar dat je er wel voor ze bent’, dat is zo intens belangrijk.
Dit boek brengt inzichten van alle perspectieven naar voren. Verhalen van mensen die suïcidaal zijn, verhalen van mensen die ermee te maken hebben met betrekking tot werk én mensen waarvan er iemand in de (directe) omgeving suïcidaal is. Al deze verhalen samen geven je een goed onderbouwde kijk in het leven van en om een suïcidaal persoon heen en dat is heel waardevol.
Uiteraard is dit een vrij zwaar en heftig boek, omdat er geen onderwerp ongemoeid wordt gelaten, alles komt aan bod.
Ook heel behulpzaam zijn de schema’s of andere voorbeelden die een houvast kunnen zijn om een suïcidale periode te herkennen voordat het te laat is.
De cijfers zijn shocking om te lezen en zetten je wel weer even met je benen op de grond.
Het is dan een zwaar onderwerp én veel theorie om doorheen te gaan, maar het leest makkelijk weg zodat iedereen zich in dit boek en zijn onderwerp kan verdiepen.
Ook lees je een kleine noodkreet om suïcide uit de taboesfeer te halen en ervoor te zorgen dat er steeds minder mensen alleen voor staan in een periode met suïcide gedachten.
De cover laat heel mooi zien hoe het leven met suïcide gedachten voor voelt, of zij nu degene zijn die suïcidaal zijn of hun naasten, iedereen die ermee te maken heeft levert deze strijd vaak alleen.

Wil jij dit indrukwekkende, verdrietig, zware maar zeker ook informatieve en leerzame boek nu ook lezen, bestel hem dan bij KokBoekencentrum of je lokale boekhandel.