Boekenfreaks

De clown zei NEE – Mischa Damjan & Torben Kuhlmann

Dit boek is een héle oude vriend die voor het 60-jarige bestaan van de uitgeverij (Nordstüd)voor de vierde keer opnieuw is uitgebracht met voor de vierde keer een nieuwe illustrator. Een inspirerend verhaal over NEE durven zeggen, je grenzen blijven aangeven en vertrouwen op jezelf, lessen die ook ná 60 jaar nog steeds van toepassing zijn.


Clown Petronius wil niet meer de sufferd van het circus zijn, en ook de dieren zijn hun kunstjes vertonen zat. Ze beginnen hun eigen circus voor verhalen en muziek, ‘het Circus voor kinderen en dichters‘. Petronius en de Ezel Theodoor zijn de eerste die NEE zeggen, waarna de rest volgt. Wanneer de bezoekers boos weglopen, zijn de dieren en Petronius al bij een bos waar ze de nacht doorbrengen. De volgende dag gaan ze op zoek naar werk om hun dromen te kunnen bekostigen.

Wat vind ik van dit boek;

Het is een groot boek of in ieder geval groter dan het standaard formaat boek, en dat vind ik voor een kinderboek altijd heel fijn. Wanneer je de cover openslaat kom je op de eerste pagina vol mooie illustraties van Torben Kuhlmann, je ziet de dieren met hun naam en Petronius. Het zijn hele mooie en een beetje schets-achtige illustraties wat dit verhaal precies het juiste gevoel meegeeft. In dit verhaal speelt heel duidelijk de boodschap door dat je altijd voor jezelf moet kiezen, en soms gewoon NEE moet zeggen om je hart te kunnen volgen, vertrouwen hebben in jezelf en vertrouwd op anderen. Een heel mooi boek met een nog mooiere boodschap erin, want ook na 60 jaar is de boodschap hetzelfde en nog net zo belangrijk ‘trouw blijven aan jezelf, grenzen aangeven en af en toe gewoon NEE zeggen’.


Over het boek, de Auteur en illustrator;

Voor het eerst verscheen ‘De clown zei NEE’ in 1961 bij de Zwitserse uitgeverij Nordstüd, het boek was geschreven door de uitgever Dimitrije Sidjanski onder het pseudoniem Mischa Damjan. En nu in 2021 voor het 60 jarige jubileum van de uitgeverij in Zwitserland is ‘De clown zei NEE‘ voor de vierde keer uitgegeven waarvan voor de derde keer bij uitgeverij vier windstreken, en voor de vierde keer met een andere illustrator. Het is dus op z’n minst een bijzonder boek te noemen.

Dimitrije Sidjanksi alias Mischa Damjan, is geboren in Skopje in 1914. Na een Duits gevangenschap is hij naar Zwitserland gevlucht en schreef daar in ’45 zijn eerste korte verhalen en romans. In 1961 stichtte hij samen met zijn vrouw de uitgeverij Nordstüd van waaruit hij zich na twintig jaar terug trok. Dimitrije stierf in 1998 op 84 jarige leeftijd.

Torben Kuhlmann studeerde illustratie en communicatiedesign aan de HAW Hamburg met als specialisatie boekillustraties. In 2012 studeerde hij af met het prentenboek ‘Lindbergh. Het grote avontuur van een vliegende muis’, dat was Kuhlmanns eerste prentenboek dat vertaald is in meer dan 30 landen. Zijn andere muizenavonturen boeken ken je misschien ook wel ‘Armstrong’, ‘Edison‘ en ‘Einstein‘. Prachtige boeken zijn het, stuk voor stuk.

Als je na dit stuk nu denkt ‘wauw dit boek wil ik ook graag hebben’ dan kun je hem gewoon bestellen via de uitgeverij door op deze link te drukken —–> De  Vier windstreken.