Boekenfreaks

De wondere wereld van Eva – Eva Toorenent

Oh oh oh wat heeft Boekenfreaks nu weer te pakken? Het geweldig mooie en fantasievolle nieuwe boek van Eva Toorenent. De wezens spreken tot je verbeelding, en nemen je mee naar ‘De wondere wereld van Eva’.


Wat vind ik van dit boek; 

Dit boek is echt ontzettend gaaf. Ik zie Eva in elk wezen z’n ogen gereflecteerd staan, een prachtig detail. De tekeningen zijn heel bijzonder, juist omdat het Eva haar wereld is, en die is zoals hij door haar is. En wij hebben gewoon het geluk dat Eva ons daar deelgenoot van wil maken. De cover….nee, de gehele omslag, is betoverend, het doet mij een beetje aan Alice in wonderland denken.

En zoals je hierboven ziet, staat aan de binnenkant van de cover de inhoud van Eva haar kistje.

De gouden wortels van de paddenstoelen (en de paddenstoelen zelf) kun je niet alleen prachtig zien door de kleur, maar ook voelen, en ik hou daarvan. Op de cover staat Eva met een Maledalis op haar hoofd. Dit boek doet je dénken aan andere kunstenaars, maar geen één is hetzelfde als Eva. Haar wezens zijn zo echt getekend, dat je bijna even een rondje zou gaan lopen om de Balvogel of de Maledalis te gaan zoeken.

Ik laat niet al teveel illustraties uit het boek zien, want de magische verassingen die je te zien krijgt als je het boek voor het eerst ziet en openslaat, is werkelijk wonderlijk te noemen. Dus die beleving ga ik niet verpesten door teveel previews. Je zult het zelf moeten beleven.

Nog een leuke verassing is, dat ik een klein interview met Eva heb mogen doen over haar prachtige boek, en die kun je hieronder lezen. Heel veel plezier ermee, want het is een heel leuk interview geworden.

Het interview met Eva Toorenent.

Jouw boek doet mij erg veel denken aan het boek van Ronny Ris, ben je zelf ook ‘fan’ van dit soort boeken? En komt jouw inspiratie (ook) elders vandaan? 

Ik ben niet bekend met Ronny Ris. Ik zal hem zo dadelijk opzoeken! Ik ben zelf zeker fan van dit soort boeken. Het is altijd mijn droom geweest om zo`n soort boek te maken. Artiesten die mijn inspireren zijn Anton Pieck, Rien Poortvliet en Tony Diterlizzi

Wanneer begon jouw passie voor tekenen?

Sinds groep 1! Mijn moeder zei dat de juf een tekening van mij mee naar huis had genomen omdat deze later veel geld zou opleveren als ik “beroemd” zou worden. Mijn moeder is nog steeds een beetje boos dat de juf de tekening heeft meegenomen hahahaha. Ik begon tekenen serieus te nemen toen ik 13 jaar oud was.

Het verhaal van het kistje is heel mooi en geeft het boek al een verhaal voor je überhaupt begint met lezen en vooral kijken, is daar écht alles mee begonnen?

Ja, het verhaal van het kistje en alles eromheen is écht gebeurd.

De wezens die je tekent, waar komt je inspiratie vandaan voor hun uiterlijk? 

Ik raak geïnspireerd door ontzettend veel dingen: natuur, kunst, boeken en andere kunstenaars. Maar de monsters/wezens die ik heb getekend komen allemaal uit mijzelf. Ik vind het fijn om te schetsen terwijl ik films kijk. Ik weet zelf ook niet precies wat er uit mijn potlood komt rollen als ik begin met schetsen.

Dit is je eerste echte eigen boek, hoe voelt dat nou? 

Heel vreemd! Ik wilde al heel lang een boek maken maar ik had nooit verwacht dat het al op zo`n jonge leeftijd zou lukken. Ik ben nu gewoon benieuwd wat hier allemaal uit gaat komen.

De wezens zijn heel specifiek, zijn ze op bekende wezens gebaseerd?

Nee niet echt. Termen zoals goblins, elfjes en trollen zijn heel algemeen. Vrijwel elk monster/wezen dat ik maak kan je een van zulke algemene categorieën plaatsen, maar de monsters/wezens zelf zijn compleet originele ontwerpen niet gebaseerd op een bestaand design.

Hoeveel meer inspiratie heb je nog? Misschien voor een eventueel tweede boek?

Ik heb genoeg inspiratie hahahaha.

De verhaaltjes die bij de wezens staan, komt dat van jezelf of heeft iemand anders dat op zich genomen?

Alle verhalen in het boek zijn door mij geschreven en komen uit mezelf. Maar ik heb ook een geweldige editor Jolien de Groof bij Clavis die mijn teksten nakijkt en verbeterd.

De wezens zijn uiteraard getekend, maar klopt het dat ik jouw silhouet een foto zie maken in elk van de wezens hun ogen?

Wat leuk bedacht hahaha. Maar nee dat is niet waar. Ik maak natuurlijk tekeningen van mijn wezens geen foto`s.  (en dát mensen, is nou de kracht van verbeelding, want ik zou je zweren dat ik Eva in hun ogen zie)

Ben je van plan om nog een boek als dit uit te brengen?

 Op dit moment ben ik inderdaad bezig met een ander boek. Maar dat is een compleet ander boek dan deze. Ik zie mezelf in de toekomst nog wel deel twee maken van De Wondere Wereld van Eva maar daarvoor moet ik eerst meer monsters/wezens hebben gevonden…

Heb je zelf nog iets toe te voegen wat de lezers nog moeten weten of gewoon iets dat je kwijt wilt?

Je bent nooit te oud om monsters/wezens en magie te vinden! Je moet gewoon goed kijken…

Ik ben zo vrij geweest om achter monster ‘/wezens’ te plaatsen, omdat ik het geen monsters vindt maar prachtige (en ja, soms enge) wezens. Van boeken als dit ga je weer een beetje terug naar je kindertijd waarin je lekker mocht geloven en zien wat je wilde omdat het mocht, omdat je kind was, en dat vind ik heerlijk.

Ik raadt dan ook iedereen aan om Eva te gaan volgen op insta en haar boek in huis te halen om weer dat kleine meisje of jongetje naar boven te halen en te genieten.