Boekenfreaks

De betoverende werkelijkheid – Richard Dawkins

Boekenfreaks heeft weer een ‘aparteling’ in handen. Een onwijs interessant maar toch wel lastig boek om te lezen. Je leert ontzettend veel van Dawkins, maar hij laat je soms ook even duizelen van informatie. Een prachtig geïllustreerd boek met antwoord op vele vragen.


Richard Dawkins is een Britse Evolutiebioloog.
Dit boek is een absoluut must voor wijze, nieuwsgierige kinderen die alles willen weten, maar vooral ook voor Papa’s, Mama’s, Opa’s en oma’s die al deze moeilijke vragen van kinderen die wijser willen worden moeten beantwoorden.

Toen ik dit boek voor het eerst in handen kreeg was ik meteen betoverd door de cover, wat een prachtige pakkende plaat. Wanneer je de cover openslaat kun je een flap uitklappen waarin staat beschreven waar dit boek precies over gaat, want op de achterkant (waar normale de flaptekst staat) staat alleen een quote van Freek Vonk, weer eens iets anders dan standaard en ook dat vind ik heel tof gedaan. De illustraties zijn van niemand minder dan Dave McKean, de bekende Harry Potter-illustrator. Er wordt gezegd dat het boek  vanaf 12jaar te lezen is, maar al vanaf hoofdstuk één kan ik zeggen dat het een begaafde 12jarige moet zijn, want kort van stof is Dawkins niet, waardoor ik eerlijk gezegd de draad vaak kwijt raakte. Met elk stukje uitleg komt er weer een nieuwe vraag op, die ook weer beantwoord wordt, door door te gaan op het vorige antwoord, op deze manier gaat Dawkins van vraag naar uitleg, naar vraag naar uitleg en vormt zich een lang ‘verhaal’ die duidelijkheid schept (of zou moeten scheppen) over de vraagstukken in het boek. Zoals ik al aangaf vind ik dit een vrij lastig boek omdat je met de ene vraag begint en ondertussen héél veel ‘zijweggetjes’ krijgt om tot een soort van antwoord te komen (Dawkins borduurt zijn antwoorden voort op vragen die uit een vorig antwoord zijn gekomen, heel erg interessant maar zeker niet zomaar even ‘lekker weg te lezen’).  Ook staan er behoorlijk veel woorden in die je zelfs als volwassene op zou moeten zoeken, bijvoorbeeld een woord al ‘Estuarium’. De vragen die je in de inhoudsopgave ziet, zijn dan misschien simpel  te noemen, de antwoorden zijn dat verre van, Dawkins antwoorden/redenaties/verklaringen zijn des de langer, diepgaander en informatiever. Door dit boek krijg je inzichten en gedachtegangen die je nog nooit hebt gehad, en wie weet wakkert dit boek jouw zucht naar kennis wel aan, en ga je zelf op onderzoek uit. Ik vind het eerlijk waar een prachtig boek die je honger naar kennis voedt, maar makkelijk is anders in mijn ogen. Zeker een must have voor alle slimmeriken onder ons.

Hieronder heb ik een illustratie geplaatst die ik zelf heel intrigerend vind, Het laat perfect zien wat Dawkins in het boek doet, één ding (vraagstuk) in kleine stukjes hakken, want alle kleine stukjes kun je onderzoeken en die vormen dan samen de uitleg en duidelijkheid over dat ene onbegrijpelijke ding.

Wil jij dit ontzettende gave, informatieve en prachtig geïllustreerde boek ook hebben om je kennis te verbreden? Je kunt hem via Nieuw Amsterdam bestellen.