Een boek gebaseerd op feiten en fictie rondom mijn prachtig stadje Alkmaar.
Natuurlijk wil ik dat lezen. Zeker met zo’n veelbelovende flaptekst én omdat het een debuut is, en ik heel erg nieuwsgierig ben naar de schrijfster en haar schrijfstijl
Waar gaat dit boek over:
Alise is een lichtmagiër en altijd op haar hoede om niet de aandacht van jagers te trekken.
Jagers jagen namelijk op mensen als zij, omdat de regering vind dat ze een gevaar voor de samenleving vormen. En wanneer je als magiër gepakt wordt, wacht je een leven lang in de toren of erger.
Alise wil helemaal geen magiër zijn, sterker nog, ze ziet het als een vloek en daardoor leert ze niet zoveel als ze zou moeten doen en is ze nog geen goede magiër.
Ook moet ze haar spreuken in de onmogelijk taal spreken, de taal van Bravil, de oorspronkelijke wereld van licht- en elementmagiërs, wat het er allemaal niet makkelijker op maakt.
Wanneer Alise met haar vriendin Janela jagers een medemagiër zien mishandelen neemt Janela en besluit die Alise duur komt te staan.
Janela is namelijk een destructiemagiër en kan ontzettende schade toebrengen, wat lijnrecht tegenover Alise haar magie staat.
Alise leert gaandeweg meer en meer over haar magie en laat haar inzien dat haar zelfverklaarde vloek eigenlijk een zegen kan zijn.
Wanneer Alise in de leer gaat bij iemand die haar voorouder heeft gekend leert ze steeds meer over dat stukje dat nog in haar ontbreekt en kan ze dat gebruiken om zichzelf meer en meer compleet te maken.
Wat vind ik van dit boek:
Toen ik voor het eerst las over ‘Levenslang in de toren‘ wist ik meteen ‘dit wil ik lezen‘. Het speelt zich namelijk af in mijn prachtige stadje Alkmaar, en het is ook nog eens mijn favoriete genre, fantasy.
Wanneer je de eerste bladzijde omslaat nog voor het verhaal begint, krijgt je een ‘trigger warning’, een waarschuwing dat er onderwerpen in het boek voorkomen die voor sommige lezers pijnlijk kunnen zijn en ervoor zorgen dat er hulp gezocht moet worden. Ik vind het erg goed dat dat meteen voor in het boek word geplaats in plaats van dat mensen er zelf achter moeten komen en ze er niet op voorbereid zijn.
Er zit veel humor in de manier van schrijven, en ik hou daarvan.
Als je had gezegd dat dit een YA was had ik het ook geloofd want het is super easygoing geschreven en leest lekker vlot weg. Als debuut mag Roxanne hier echt wel trots op zijn.
Ook is Roxanne niet bang om in haar debuut onderwerpen die nog altijd in de taboesfeer hangen te gebruiken zoals de jager Jochem en zijn gezin.
Ook woordgrapjes schuwt Borgman niet, en ik hou daarvan. Het geeft wat humor aan een leven lang in de toren zitten.
Van licht tot donker, Anvil tot Bravil, van helen tot destructie… dit boek is pure yinyang, en Roxanne heeft het op zo’n onwijs goeie manier geschreven dat je het niet weg kunt leggen en doorleest tot je er doodmoe bij neerrolt.
De humor en pesterijtjes tussen Alise en Luitenant de Leeuw, doen mij ontzettend denken aan de chemie en pesterijtjes tussen Katy en Deamon uit Lux serie van J.L Armentrout.
Ik heb gehuild van het lachen aan het begin van hoofdstuk 13, wat een geweldige dynamiek en schrijfstijl, ik ben een Borgman fan, nu al.
Er zit een wending in het verhaal dat je enerzijds al ziet aankomen door genre, verhaallijn en gebeurtenissen, maar je aan de andere kant toch verrast.
Gelukkig snapt Roxanne nu al wat lezers willen nadat ze een goed boek hebben uitgelezen, en dat is een vervolg. Dus kom maar op, ik zit er klaar voor.
Wil jij dit geweldige stukje Alkmaar gehuld in fantasy nu ook lezen? Bestel hem dan snel bij Godijn Publishing of je lokale boekhandel.
Ook heb ik de eer gehad dat Roxanne met mij een interview wilde doen en heb ik haar de Alkmaarse magiërsmantel van het lijf gevraagd. Dat interview komt binnenkort hier op boekenfreaks te staan, dus hou het in de gaten want er zitten leuke weetjes in.