Boekenfreaks

Evi – Tjeerd Langstraat

Evi is mijn eerste ‘Tjeerd’, en ik ben bang dat ik zijn andere boeken ook moet gaan lezen, want Evi is steengoed en maakt mij nieuwsgierig naar meer.

Een jonge vrouw pleegt zelfmoord. Haar vader blijft radeloos achter met een afscheidsbrief die meer vragen oproept dan dat het antwoorden geeft. Een psychologisch spel volgt als hij probeert uit te vinden wat er precies is gebeurd. En, waar het lichaam van zijn dochter is gebleven…
Het voert hem door heel Europa op zoek naar antwoorden, maar hoe dieper hij graaft, hoe bizarder de zelfmoord van zijn dochter lijkt te zijn.

Wanneer wordt zelfmoord moord?

Evi is DJ, en haar vriend en manager, Kasper, en vriendin Karlijn, reizen altijd met haar mee. Maar Kasper is helemaal niet zo’n fijne jongen als dat je zou willen, en dat zorgt voor situaties waar Karlijn en Evi niet op zitten te wachten. Op een dag krijgt Evi’ vader, Hans Welberg, een afscheidsbrief van Evi, wanneer hij aangifte wil doen van vermissing, wordt hij op vervelende en helaas maar al te bekende wijze de deur gewezen, en moet hij maar afwachten tot er minsten 48 uur voorbij zijn. Wanneer oud rechercheur Jan Vos contact legt met Hans om hem te helpen, komt alles in een stroomversnelling en zal Hans snel genoeg weten hoe het met Evi gaat, maar of dat de uitkomst is die hij wilde horen?

Wat vind ik van dit boek;

De cover wordt vrij snel in het boek al duidelijk en geeft weer een extra laagje aan wat je er ziet, de cover voelt een beetje duister en freaky aan en het beeld zet meteen het gevoel voor het verhaal zelf neer. Je leest de verschillende kanten van dit verhaal die in eerste instantie langs elkaar heen lopen, maar op een gegeven moment in elkaar over gaan lopen en het verhaal af maken. Het hele verhaal voelt als een race tegen de klok, de spanning van het niet weten wat er is gebeurd en óf het al is gebeurd sleurt je mee in de reis die haar vader Hans samen met Vos maakt om Evi te vinden. Op een bepaald punt in het verhaal gaat bij mij gaat muntje vallen van wat er is gebeurd, en vooral hóé…. Wat ik ook heel tof vind (maar dat is écht een persoonlijke noot), is dat Tjeerd het in het verhaal over Carlos Ruiz Zafón heeft, een geweldige schrijver die echt een gemis is in mijn boekenwereld. Wat een einde, mijn ingeving van het hoe en wat….ik zat totaal op verkeerd spoor, wat ik geweldig vind als een schrijver dat voor elkaar kan krijgen. Het is een verhaal over liefde en bedrog, drugs en leugens, maar bovenal hoe ver de liefde van een ouder voor zijn/haar kind gaat. Dit is het eerste boek dat ik van Tjeerd heb gelezen en het maakt mij erg nieuwsgierig naar zijn andere boeken, zeker omdat ik heel vaak lees dat ‘Evi’ zo anders is dan de rest van Tjeerd. To be continued zeggen ze dan.

‘Evi’ Is uitgebracht bij uitgeverij Jalapeno books, de uitgeverij van Tjeerd himself. Tjeerd verteld waarom Jalapeno books en waarom deze naam.

Gaat ‘ie goed jalapeño pepertje van me?

Deze retorische vraag krijg ik geregeld op momenten dat ik met een bepaalde vurigheid ‘acteer’. Ik kan wel stellen dat ik ben gezegend met een eigenwijs, impulsief temperament; gelijk een spicy jalapeño peper. Lang verhaal kort, mijn ervaringen met gevestigde uitgevers zijn niet zo best. Dus besloten mijn temperament en ik het heft in eigen hand te nemen en het conservatieve juk af te schudden. Toen dit besluit was genomen hoefde ik ook niet lang na te denken over een naam voor mijn uitgeverij: Jalapeño Books was geboren.

Ik heb ontzettend genoten van ‘Evi’ en ik vervolg mijn pad op Tjeerd zijn weg graag met zijn andere boeken, dus hou Boekenfreaks in de gaten want de rest zal hier ook verschijnen.

Ook onder de indruk en getriggerd door ‘Evi’? Uiteraard kun je het boek bij Jalapeno Books shop aanschaffen.