Boekenfreaks

BF – De vloek van de Nevelhorst – Marieke Frankema

Weer een super goed verhaal van Marieke Frankema. Als je haar boeken nog niet kent, dan zul je zeker verrast worden door dit bovennatuurlijke verhaal.

Floor komt aan bij Boutique Hotel De Nevelhorst, een hoeve die het uitzicht overheerst. Ze voelt zich er niet fijn, door alles wat er in haar leven is gebeurd nà haar bezoek hier, op jonge leeftijd. Nu wil ze de entiteit onderzoeken die hier vanaf haar jeugd al rondwaart, om die in alle rust naar de eeuwigheid te sturen. Fredegunde is vijftien wanneer ze ‘Vrouwe Fredegunde van de Nevelhorst‘ zal worden, door met de heer des huizes, Diederick van de Nevelhorst, te trouwen. Ze willen ontzettend graag een kindje en doen er ook alles voor dat ze kunnen. Ondertussen moet Fredegunde het huishouden en het personeel erin runnen, iets wat ze niet gewend is. Diederich beheerd ondertussen al het andere dat samenhangt met hun Nevelhorst en soms gaat dat niet samen met verwachtingen van hen of Fredegunde. Floor en Kevin zijn in de hedendaagse hotel de Nevelhorst bezig de entiteiten ‘uit te lokken’ tot interactie, maar ook dat gaat niet zoals gehoopt. Gevaar ligt in meer hoeken op de loer dan gedacht.

Wat vind ik van dit boek;

Soms moest ik even schakelen omdat er twee verhaallijnen van Floor lopen, één van nu en één van vroeger, en dat staat niet bovenaan de pagina.
Fredegunde heb ik vanaf het begin af aan een beetje in mijn hart gesloten. Vanaf de eerste bladzijde trekt Marieke je het verhaal van Fredegunde en Floor in, ze schrijft heel fijn en makkelijk en het is fijn om te lezen.
De herinneringen van Floor aan haar jeugd brengt wat menselijkheid in het verhaal, zodat het niet compleet zijn geloofwaardigheid verliest met een onderwerp als dit.
Al mag ik wel zeggen dat de verhalen van Marieke altijd tot het perfecte punt gaan om hun geloofwaardigheid te behouden, sommige schrijvers kunnen dat namelijk niet, en gaan te ver waardoor het ongeloofwaardig wordt.
Niet altijd staat het boek als ‘thriller’ te boek, maar dat zou voor mij geen verrassing zijn. Het verhaal is ontzettend spannend ook al heeft het een lange aanloop er naartoe.
Een hele fijne manier van schrijven dus de spanning lees je niet alleen, die voel je ook.
Ook lees je heel mooi en heel subtiel Marieke haar levensmissie in de teksten, mensen gelukkiger maken met meditatie en wijze lessen.
Het is lastig te kiezen welk verhaallijn mij het meeste aansprak, eerst dacht ik die van Fredegunde omdat die het ‘veelbelovendst’ en het spannendst leek, maar gaandeweg wilde ik ook alles van de jonge Floor en deze Floor nu lezen.
De personages zijn zo mooi uitgeschreven dat je iedereen voor je ziet en er een soort bang mee krijgt.
En in een verhaal als dit zorgt dat toch weer voor dat extra stukje spanning.Want wat er gaat gebeuren in elk verhaallijn, dat weet je niet en dat is super intrigerend.
Voor mij persoonlijk hadden de hoofdstukken wel wat langer mogen zijn, want elke keer dat ik echt lekker in een verhaallijn zit ging het alweer over naar de ander. En dat vind ik wel erg jammer omdat het stuk voor stuk zulke goeie verhaallijnen zijn.
Naar het einde toe voelt het te lang, er wordt iets teveel uitgeweid over hoe dingen voelen of eruit zien en dat vind ik persoonlijk wel wat jammer. Het echt einde is in mijn ogen niet echt sluitend, dus wie weet…. (of sjah of dat is wishful thinking van mijn kant).

Al met al een ontzettend tof en super spannend verhaal. Heel eerlijk ben ik echt niet van de spirituele romans, omdat het vaak té overdreven wordt en het daardoor gewoon niet geloofwaardig is. Maar de boeken van Marieke hebben altijd de perfecte balans tussen fictie en non fictie waardoor je het verhaal als lezer écht gelooft.

Wil je dit super spannende verhaal nu ook lezen? Je kunt hem bestellen bij je favoriete boekhandel.