Boekenfreaks

BF – Anders voelen, anders geloven – H. Schaap-Jonker & G. vd Brink

Autisme en het geloof, dat is een heel lastig onderwerp. Vooral voor degene die autisme hebben, en het gevoel en alle gedachten die erbij komen kijken moet ondergaan.

In dit boek vertellen mensen met autisme hoe ingewikkeld het voor hun is om te geloven en met welke moeilijkheden zij worstelen. Het geloof is al een lastig iets voor iemand die niks mankeert, laat staan als je hersenen een extra draadje hebben die het nóg moeilijker maakt. Voor mensen met autisme is het vaker geen gevoelskwestie maar meer bevinden, en dat maakt het lastig als je het geloof wilt vinden in gevoel.
Is je geloof dan wel echt? Met dit boek laten Hanneke en Gert zien dat dat geloofservaring niet het belangrijkste van het geloof is. En dat er niet één manier is om te geloven, het kan en màg ook anders. Mensen met autisme zijn vaker rationeel dan emotioneel ingesteld, en dat werkt tegen, zeker in samenhang met het geloof.

Wat vind ik van dit boek;

Als eerste dient mij te zeggen dat ik het heel goed vind dat er een boek als dit is geschreven. Dit soort boeken zijn echt nodig om begrip te kweken voor de situatie waarin deze mensen zitten, en wat het met ze doet. Wat ik heel erg lees in de verhalen van Christa en Bas is dat ze héél veel nadenken, misschien wel téveel, en daardoor vastlopen in hun vertrouwen over het geloof en of ze wel ‘genoeg’ geloven. Je leest heel sterk hoe het voor iemand met autisme is om dingen niet te voelen, terwijl ze denken dat dat wel nodig is, en zich daardoor niet compleet kunnen voelen in hun geloof. Van sommige tips betwijfel ik of ze kunnen werken, want het is echt een denkwijze waar je echt achter moet staan en moet voelen. Ook is er heel goed aan gedaan om achterin duidelijk uit te leggen wat autisme is en wat het inhoud, zo kan de lezer leren over deze aandoening, en komt er hopelijk iets meer begrip voor. De cover heeft weinig opsmuk en dat is ook niet nodig, de boodschap is duidelijk en daar gaat het om.

Wil jij dit interessante en verduidelijkende boek nu ook in handen hebben? Het is te bestellen Kok Boekencentrum of je favoriete boekhandel.