Boekenfreaks

Ik leef nog – Roberto Saviano Met illustraties van Asaf Hanuka


Roberto Saviano haalt met ‘Gomorra’ de woede van de Napolitaanse maffia op de hals, en moet noodgedwongen beveiligd worden en onderduiken. Deze graphic novel laat vijftien jaar onderduiken na ‘Gomorra’ zien.
De camorra van Napels (ook wel bekend als Bella Società Riformata) vertoont maar weinig overeenkomsten met het geromantiseerde beeld van de maffia uit de Godfather-films.
De Napolitaanse kust lijdt onder een schrikbewind: in iedere stad wordt de bevolking omgekocht, gerekruteerd of afgeschoten.
Saviano wist voor zijn onderzoek in de camorra te infiltreren.
Hij schreef over zijn ervaringen dit bloedstollende verslag dat een internationale bestseller werd.
Op zijn zesentwintig schreef Saviano ‘Gomorra’, alles wat echt gebeurd, echte namen achternamen en feiten, alleen in romanstijl geschreven.

Wat vind ik van dit boek;

Een indrukwekkende graphic novel die een levensverhaal verteld die maar weinige zullen kunnen (na)vertellen. En dàt maakt het ook zo indrukwekkend.
Saviano heeft een leven waar je hem niet om hoeft te benijden, het is eenzaam en dat voel je heel goed in de tekst en illustraties.
Ik vind de teksten heel kort en bondig, maar o zo doeltreffend, Saviano zegt wat er te vertellen valt zonder ergens om heen te draaien.
Ook geeft Saviano ons een hele wijze les mee, ‘geniet van de kleine dingen in het leven die zo vanzelfsprekend lijken’. Want voor hem is dat al heel lang niet meer zo, en het zijn nou juist de kleine dingen die hij het meeste mist.
Uiteindelijk draait het maar om één ding, en wat dat is dat zul je pas achterin het boek zien.
De manier hoe deze graphic novel is geschreven en geïllustreerd brengt je het verhaal van vijftien jaar onderduiken in gevoelens die Saviano voor ogen heeft, het maakt indruk en geeft stof tot nadenken.

Ik wil zéker zijn boek ‘Gomorra’ nog lezen om mijn beeld compleet te krijgen, maar deze autobiografische graphic novel zegt eigenlijk alles dat Saviano bedoeld heeft.

De illustraties;

Dat de teksten zo kort en bondig kunnen zijn heeft alles te maken met de kracht van de illustraties.
De illustraties zijn van de hand van Asaf Hanuka, hij is een Israëlische illustrator en striptekenaar, bekend om zijn autobiografische strip The Realist. Zijn illustraties zijn heel divers maar ook herkenbaar. De illustraties in deze graphic novel zijn zo pakkend omdat ze zo doeltreffend en duidelijk zijn, ze vertellen echt het verhaal en de tekst had er bijna niet meer bij nodig geweest.

Wil jij dit ijzingwekkend verhaal opgetekend in een prachtige boek nu ook graag hebben, je kunt hem bestellen via Uitgeverij Spectrum of je favoriete boekhandel.