Boekenfreaks

Buitengewone bijbel – Bob Hartman

Voor Boekenfreaks mocht ik een wel héél bijzonder boek lezen, de buitengewone bijbel, en dat is het zeker. Wil je weten wat er zo buitengewoon aan is? Dan kun je eerst mijn recensie hieronder lezen, maar voor de volledige ervaring en beleving (want dat is het, dit is niet gewoon lezen) moet je hem echt zelf gaan lezen.

De ‘Buitengewone Bijbel’ van Bob Hartman is een Bijbel voor kinderen van nu. Een boek vol dansende engelen, kletsgrage struiken, maffe dromen en ongelofelijke beloftes. Een buitengewone kennismaking met de Bijbel.

De Bijbel is het beste en gaafste boek dat je ooit zult lezen. Het begint toen de wereld nog niet eens bestond (en dat is lang geleden!), en daar komt nog een heel verhaal achteraan. In deze ‘Buitengewone Bijbel’ worden zestig verhalen uit de Bijbel aan elkaar verbonden door middel van pijltjes, vragen en supergrappige tekeningen. Zo heb je de Bijbel nog nooit gelezen!

Wat vind ik van dit boek; 

Het zijn 60 verhalen uit de bijbel, en ze zijn op een grappige manier geschreven met korte makkelijke zinnetjes, ook het lettertype is erg leuk gedaan, want het is net alsof het echt helemaal met de hand geschreven is, en soms (oké, vaak) wordt en woord vergezeld door een tekeningetje ervan, bijvoorbeeld bij het woord geweld staat er een getekend zwaardje geschreven, erg leuk gedaan. (hieronder even één bladzijde om te laten zien wat ik bedoel)

Ik persoonlijk zou de antwoorden van de leuke en interessante vragen die tussen de verhaaltjes door staan, achterin het boek gezet hebben, het is toch een leermoment wat je zo creëert. De tekeningetjes zijn grappig en leuk om naar te kijken. Dit is echt een boek met serieuze dingen die grappig genoeg zijn gemaakt voor kinderen om te lezen en te onderzoeken.

Wanneer je je kinderen wel iets over de bijbel wilt bij brengen, maar de echte bijbel is te zwaar (zoals dat ook voor volwassene zo kan zijn) dan kun je het beste een boek als dit pakken. Omdat hier op een speelse manier wordt verteld wat er in de volwassen bijbel ook staat is het makkelijker te lezen en te leren. Zelfs voor volwassenen is dit dus leuk om te lezen (en te kijken). Heel eerlijk, veel namen in deze ‘bijbel’ ken ik niet, en ik heb toch heel wat (kinder)bijbels gelezen.  Ook veel van de verhalen komen mij niet echt bekend voor, maar dat komt omdat het ‘Het oude testament’ betreft. ‘Het oude testament’ leest wat ‘moeilijker’ maar is zeker ook mooi om dat dan te lezen en dus te leren wat daarin staat. Het boek begint namelijk met ‘Het oude testament’ en halverwege gaan ze verder met ‘Het nieuwe testament’.

Dat leert je maar weer dat je nooit teveel kunt lezen over hetzelfde onderwerp, omdat iedereen dingen anders opschrijft en je dus alles op een andere manier kunt leren. Als ik heel eerlijk ben vind ik deze bijbel wel net iets té buitengewoon, zelfs de verhalen die ik ken herken ik bijna niet, en dat vind ik wel zonde. En 60 verhalen lijkt weinig maar het is best een hele lees, en als je het bijvoorbeeld met je kind als bedtime storie zou doen, neemt het zeker aardig wat tijd in beslag, maar dan weet je wel dat je ze écht iets leert.

Een buitengewoon is deze bijbel zeker. Wat ik daar precies mee bedoel mag je zelf bekijken.

Kijk snel op KokBoekencentrum voor dit geweldig leuk en buitengewone boek.