Boekenfreaks

Interview Pieter Koolwijk


Wij hebben een ontzettend leuk interview mogen doen met Pieter Koolwijk, de auteur van onder ander Prutje en Gozert.
Lees je mee wat hij allemaal te vertellen heeft?  Want hij licht ook nog een tipje van een nieuwe sluier op 😉

Lees je gek! want Pieter heeft met alle liefde antwoord op onze vragen gegeven waardoor we deze prachtige lap tekst voor je hebben kunnen neerzetten. 
We hebben er ook een paar foto’s tussen gezet van de prachtige illustraties van Linde faas in  Prutje en Gozert. Geniet van dit interview.

– Waar haal jij je inspiratie vandaan voor je boeken?

Eigenlijk uit alles wat er om me heen gebeurt. Ik vind dit altijd een lastige vraag. Dit gebeurt namelijk vrij automatisch bij mij. Ik moet soms mijn fantasie afremmen omdat ik eigenlijk overal wel een verhaal in zie. In muziek, een songtekst, een persoon, een grappig tekstje, maar vooral uit eigen ervaringen en omdat ik iets voel.

– Helaas heb ik drie boeken van jullie gemist (maar die komen vast nog wel in huis), mijn eerste boek van jou was ‘Vlo en Stiekel’ en die vond ik erg aandoenlijk en lief, gevolgd door het verdrietige maar ook mooie ‘Prutje’ die ik heel mooi, bijzonder en emotioneel vond en nu ‘Gozert’, hoe weet jij altijd weer zulke prachtige verhalen neer te zetten?

Ik schrijf niet een verhaal omdat ik een leuk verhaal wil schrijven, maar vooral omdat ik iets voel. Een bepaalde noodzaak omdat ik iets wil vertellen. Vaak omdat ik het belangrijk vind als er over een bepaald onderwerp wordt nagedacht of gesproken wordt. En dat zijn vaak toch wel zaken waar een emotionele lading aan hangt.

– De verhalen bevatten toch wel bijzondere, moeilijke of verdrietige onderwerpen, hoe kun jij op zo’n mooie manier zulke onderwerpen in een kinderboek veranderen?

Ik denk dat dit een beetje samenhangt met het antwoord op de vorige vraag. Ik voel een bepaalde drang om iets met een bepaald onderwerp te doen. En dat dan in combinatie met mijn kinderlijke brein en mijn voorliefde voor luchtige humoristische verhalen zorgt ervoor dat ik de verhalen schrijf die ik schrijf. (Denk ik).

– De tekeningen zijn ook ontzettend mooi om te zien (ik blijf er in ieder geval altijd even hangen) lekker vrolijk, kleurrijk en vol van een extra verhaal in het verhaal, bepaal jij wat er getekend wordt of heeft Linde daar de vrije hand in?

Dat laat ik helemaal aan Linde over. Creativiteit moet je niet beperken, vind ik. Hoe vrijer iemand kan zijn en er echt iets eigens van kan maken, hoe mooier het wordt. Dus hoe en wat er wordt geïllustreerd, dat bepaalt Linde.

   


– Een samenwerking met iemand anders is altijd wel even ‘aanpoten’ want ieder heeft zijn/ haar eigen idee over hoe het eindresultaat eruit moet komen te zien, gaat dat altijd goed bij jullie?

Ja, altijd. Sterker nog… als het voor Linde beter uitkomt dat een bepaald beeld er net iets anders uitziet, dan kan ik ook de tekst aanpassen. We willen allebei het mooiste eindresultaat en dat is ondergeschikt aan een persoonlijke mening.

– Hoe voelde het toen je je eerste boek mocht uitgeven bij uitgeverij Lemniscaat? Zenuwslopend of vond je het vooral belangrijk en fijn dat jouw fantasie de wereld mocht gaan veroveren (wat je toen natuurlijk nog niet wist)?

Echt heel erg spannend. Natuurlijk fijn dat er een boek gepubliceerd gaat worden, maar vooral spannend naar de meningen die er gaan komen. Maar dat is nog steeds zo, als ik heel eerlijk ben. Zelf werk je heel erg lang aan een boek met alle goede bedoelingen. En dan kunnen reacties echt heel hard zijn. Soms niet eens over het verhaal, maar ook over mij als schrijver.

– Zit er nog lekker veel in de Koolwijk/Faas pen waar wij heerlijk van mogen gaan genieten?

Wat mij betreft wel. Ideeën genoeg.

– Je groeide op in Zuid-Holland en bent op een gegeven moment verhuisd naar Drenthe, wat was de reden om juist in Drenthe te gaan wonen?

Meer rust. Meer ruimte. Goedkopere woningen. Minder verkeer, dus minder luchtvervuiling. Maar vooral om mijn ADHD-hoofd weg uit de drukte halen.


– Hoe ben je bij uitgeverij Lemniscaat terecht gekomen? Heb je verschillende uitgeverijen aangeschreven of was Lemniscaat echt je eerste keus en meteen raak?

Ik heb destijds vier uitgeverijen mijn manuscript opgestuurd, maar binnen anderhalve week hing Lemniscaat al aan de telefoon. En dat was ook de uitgeverij waar ik het liefst terecht wilde komen.

– Jouw favoriet schrijver was als kleine jongen Roald Dahl, is dat nog steeds zo of is dat intussen veranderd?

Ja, ik kan nog steeds heel erg genieten van zijn boeken. Al ik heb ik minder sterk één favoriet tegenwoordig. Er zijn zoveel goede schrijvers.

– Welke prijs of onderscheiding die je hebt gekregen ben jij het meest door vereerd? 

Dit is heel moeilijk zeg. Want als ik er eentje kies dan doe ik anderen te kort. Maar goed, ik moet kiezen… dan ga ik toch voor de Vlag en Wimpel voor Bens boot. Dit omdat ik dit boek geschreven heb n.a.v. vragen van mijn dochter en de uiteindelijke recensies niet zo heel erg goed waren (wat ik niet helemaal begreep). Dus die Vlag en Wimpel maakte heel erg veel goed.

– Welke prijs of onderscheiding zou je écht nog wel graag willen winnen/ bereiken?

Hahaha. Ook hier weer: iedere prijs is geweldig. Ik schrijf niet voor de prijzen, maar het is wel een beloning voor je werk. Dus dan ga ik toch voor een griffel.

– Ben je zelf ook een echte lezer en zo ja wat voor genre lees je het liefst en heb je dan ook een favoriete schrijver of schrijfster?

Ik lees echt bijna alleen maar jeugdboeken en Young Adult. En vooral van mensen die ik persoonlijk ken omdat ik heel erg nieuwsgierig ben naar het werk van ze.

– Is er nog een groot geheim aan Pieter Koolwijk die wij nog niet weten maar wel mogen weten?

Ik ben zo een open boek. Er zijn maar weinig geheimen. En degene die ik heb die ga ik natuurlijk niet vertellen, haha. Maar dingen die mensen nog niet weten… Misschien dat ik de bruine band heb in Taijutsu?

– Ben je momenteel nog ergens mee bezig waar je misschien iets over kunt vertellen?

Er ligt net een nieuw manuscript ter beoordeling bij de uitgever. Dit verhaal gaat over Luna (uit Gozert). Het meisje dat stemmen hoort. Ook Gozert en Ties komen hier in voor, maar je beleeft het verhaal vanuit de ogen van Luna. En in dit verhaal kom je meer te weten over haar familie, die band die ze daarmee heeft en haar worsteling daarin.


Natuurlijk zijn wij super blij dat Pieter onze vragen wilde beantwoorden, en we zijn nog blijer met zijn aankomende boek over Luna, dat zal weer een prachtig avontuur worden Pieter en Linde kennende, ik kijk er in ieder geval erg naar uit.

En wil je meer zien, weten en lezen over Pieter dan kan dat uiteraard op zijn eigen website.