Boekenfreaks

Oude wijze honden – Elli H. Radinger

Honden zijn speciaal, ongeacht hun leeftijd. Maar door ons leven te delen met een oude hond openen onze ogen en ons hart. Oude honden kunnen ons veel leren: elke dag is een geschenk. Heb nergens spijt van. Zorg goed voor je roedel. Realiseer je wat echt belangrijk is. Accepteer wat niet te veranderen is. Vergeef. Je bent nooit te oud voor nieuwe trucjes, en veel meer.

Radinger vertelt fascinerende verhalen over vertrouwen, geduld, toewijding, dankbaarheid, intuïtie, liefde en humor, maar ook over de omgang met verdriet en verlies. Dit boek is een warm en inspirerend eerbetoon aan de beste vriend van de mens.

Ik heb dit boek gekocht omdat ik (meer dan) gek ben van mijn twee kanjers, Bull Terriërs. Mijn eerste Bull Terriër, Gixxer, daar heb ik heel veel verdriet mee gehad, hij was vanaf dag één niet gezond en is helaas overleden op vijf jarige leeftijd toen ik zag dat het niet meer waardig was voor hem. Mijn tweede Bull Terriër, Chase, is nu vierenhalf en heeft vooral domme dingen waardoor we naar de dierenarts moeten, zoals stikken in een lange grasspriet ofzo. Dieren zijn mijn alles en ik lees daarom zoveel mogelijk over ze, en geef toe, het is gewoon leuk om verhalen over dieren te lezen toch! Een vertederende intense manier van samenleven met Shira lees je in dit boek, veel (of eigenlijk de meeste) dingen voel ik precies zo, bijvoorbeeld dat mensen mij soms voor gek verklaren wat ik voor Chase over heb, net zoals Elli dat heeft met Shira, wat ik heel mooi vind om te lezen.

Wat vind ik van dit boek;

Een prachtig voorbeeld over de onvoorwaardelijke liefde voor je hond en het in je hart voelen wat ze nodig hebben als ze je 1 blik gunnen, lees je ook veelvuldig, één voorbeeld is dat Elli met vrienden en Shira op een terras zit, Shira kijkt Elli aan en Elli haalt zonder iets te zeggen een deken uit de auto, ‘de grond is te hard voor haar oude botjes’ verklaard ze haar verbaasd kijkende vrienden. Prachtige verhalen die mijn hart verwarmen en mij laten zien dat ik toch echt niet de enige ben die mijn hond op een voetstuk heeft staan en het mijn (4-potige) kind is, in plaats van ‘maar een hond’. Ik had wel een compleet ander boek verwacht, ik dacht echt dat het allemaal verhalen van mensen en hun honden waren maar het is één geheel over (al dan niet wetenschappelijke) bevindingen en verhalen over honden (al dan niet oud) met daardoorheen een verhaal, gebeurtenis of ‘gesprek’ met en van Shira en Elli en lezers die hun verhaal wilden delen. Het is niet dat het boek meteen stom is, maar als je een bepaald beeld voor ogen hebt en je iets heel anders verwacht, dan leest het toch anders.

Eigenlijk is dit meer een boek met meerdere vormen van levensvragen/antwoorden en tips dan een leuk verhaaltjes boek. De losse omslag is supermooi, voor- en achterop een knap oud snoetje, de één alert en de ander te soezen, prachtig om die grijze snoetjes te zien. Binnenin word je continu verrast door prachtige, vertederende en mooie foto’s van verschillende honden, je hebt de grijze ‘tussendoor’ foto’s, en het full color foto katern in het midden, je blijft kijken naar die vertederende koppies. Elke nieuw hoofdstuk wordt begonnen met een prachtige zwart/wit foto van een oude hond (of het vorige hoofdstuk wordt ermee afgesloten, het is net hoe je het wilt zien). Dit boek is eigenlijk een beetje een ‘zelfhulp-boek’ om een betere/positievere versie van jezelf te worden met behulp van de levenslessen van de wijze oude hond. Heel mooi zijn ook de onderzoeken naar bepaalde aspecten in het leven van de hond, bijvoorbeeld of er optimistische en pessimistische honden bestaan(ja dus), of een hond episodische geheugen heeft en nog meer bijzondere onderzoeken.

Het verhaal dat Elli verteld over haar hond Lady en diens laatste dagen en uren samen met Elli, raken mij recht in het hart, helaas heb ik ook al mee mogen maken wat Elli verteld, maar bij Gixxer was het vooral zo vreselijk omdat hij nog zo jong was, vijf jaartjes jong nog maar, de onmacht, het móeten  kiezen wat voor hun het beste is en niet wat voor jouw eigen genot is, is het moeilijkste dat je ooit moet te doen als je dieren-mama/papa bent. In het hoofdstuk ‘huil- lach- heb lief’ staat een prachtig verhaal over een klein meisje van vier die haar lieve hondje mist, echt het lezen waard. Tip van de week bij dit boek, pak de tissues er maar bij (zeker richting het eind) want de tranen zullen rijkelijk vloeien, althans bij mij wel. Het verlies van mijn Gixx voel ik als de dag van gister en de prachtige verhalen van de mensen die in dit boek voorkomen raken mij ontzettend.

Dit boek draait er vooral om dat wij leren zien hoe honden écht leven en dat een beetje overnemen voor onze eigen (gemoed)rust. Het scheelt zoveel om gewoon gelukkig te zijn met wat je hebt of bent, in plaats van altijd maar meer te willen, sneller te moeten en beter te willen zijn. Een prachtig boek met prachtige foto’s en een hartverwarmende missie.

Uitgeverij: AW Bruna – Lev
ISBN: 9789400511446
ISBN Ebook: 9789044978247
Pagina’s: 332
Prijs: € 20,99 gebonden
€ 11,99  Ebook