Boekenfreaks

Interview met Gemma over ‘Muisje in een glazen huisje’


Uiteraard kan een boekje met illustraties niet zonder illustrator, en daarom vond ik het leuk om deze keer ook Gemma een paar vragen te stellen.

Een paar vragen aan Gemma;

1. In 2020 ben jij door de ziekte van jouw kindje ‘groetjes van Gem’ gestart, ligt daar ook een beetje de reden om aan dit boekje mee te werken?

In 2020 ben ik begonnen met Groetjes van Gem. Ik heb altijd in de kinderopvang gewerkt en ik wilde graag iets meer met het illustreren doen. En zeker ook omdat  onze kinderen een ziekte hebben, dacht ik ‘hoe mooi is het als ik andere mensen kan helpen d.m.v. mijn illustraties’. Toen ik de vraag zag op facebook over het plan van ‘het muisje in een glazen huisje’ dacht ik meteen “wat leuk” en gelukkig was er een klik.

2. Ben je zelf bekend met prematuur kindjes/ vroeggeboorte in jouw omgeving?

Ik heb zelf een dochter en onze zonen zijn vijf weken te vroeg geboren , niet heel erg vroeg, maar omdat zij een nierziekte hebben, zijn ze geboren in de VU en lagen zij ook een aantal weken op de Neo in Amsterdam.

3. Waarom heb jij ‘ja’ gezegd op de vraag om dit boekje te illustreren?

Ik wilde graag meehelpen aan het boekje omdat ik heel goed snap dat wanneer je een veel te vroeg geboren kindje krijg dit een enorme impact heeft op het gezin maar zeker
ook op de oudere broertjes of zusjes. Want leg een peuter of kleuter maar eens uit wat er aan de hand is. Ik vond het een hele eer!

4. Wat illustreer je het liefst? Iets waar een belangrijke boodschap in ligt (zoals ‘muisje in een glazen huisje) of iets luchtigs?

– Eigenlijk van alles, maar ik hou enorm van de figuurtjes die ik teken maar ook lieve of schattige of juist grappige dieren

5. Als Chrisja je zou vragen voor een vervolg, zou je dan weer ‘ja’ zeggen?

Als Chrisja zou vragen of ik nog een boekje wil maken zeg ik uiteraard volmondig ‘Jaaaaa’.

6. Je verteld op je website dat je vele opleidingen en cursussen hebt gevolgd, heb je daar ook jouw manier van tekenen gekregen of was deze stijl altijd al ‘de jouwe’?

In het verleden heb ik heel veel cursussen gevolgd, van realistisch tekenen tot aan striptekenen.  Maar ik teken al mijn hele leven erg graag. Ik zat in de klas altijd op van alles te tekenen.  De figuurtjes die ik maak maakte ik al in de jaren ’90 , en er zijn steeds wat kleine aanpassingen of veranderingen bijgekomen. De cursussen vond ik allemaal leuk en leerzaam.

7. Ik vind je stijl veel lijken op die op het ‘welbekende servies’ staat ;p Is dat ook een beetje jouw inspiratie geweest in jouw illustratie ‘begin’ tijd?

Nou je zegt dat het op het bekende servies lijkt, maar zoals gezegd tekende ik al ‘mijn figuren’ al op de middelbare school, en inmiddels hebben ze allemaal een eigen hoofdje en handjes enz. gekregen als je bijv. kijkt naar mijn nieuwe kaarten lijn. De stijl van het servies vind ik zelf wat losser als je bijv. let op de handen en de hoofdjes. Neemt niet weg dat ik hun stijl heel leuk vind hoor!

8. Heb jij zelf nog plannen voor een boekje over bijvoorbeeld jouw kinderen en hun ziekte, of is het stadium boeken schrijven met dat eerste boekje allemaal afgesloten?

Ik wil zeker nog een boekje maken. En ik heb ook de ideeën er al klaar voor liggen, maar nog niet een goed plan van aanpak. Ik wil mij eerst nog verdiepen in welke mensen ik kan benaderen en hoe dat dan gaat.

Het lijkt mij heel erg mooi als dit gaat lukken.

9. Wil je zelf nog iets toevoegen wat je graag wilt vertellen aan de mensen die dit lezen?

Ik hoop dat jullie enorm van het boekje hebben genoten en er echt iets aan gehad hebben, ik vond het een hele eer om mee te werken aan Chrisja haar droom. En wanneer jullie kindje of kindjes op de IC / of Neo ligt heel veel kracht en heel veel liefde en geluk samen. Hopelijk mag jullie kindje(s) snel mee naar huis. Veel liefs.

Als laatste bedanken we Gemma natuurlijk voor haar tijd, want na moeten denken over vragen en het ook nog eens moeten verwoorden én opschrijven, kan soms een hele klus zijn.

En wat een lieve en steunende laatste woorden heb je in de laatste zinnen geschreven Gemma, dat zal veel papa’s en mama’s zeker een hart onder de riem steken en heel veel goed doen.

Wil je na dit interview het boekje bestellen dat kan via Boekscout.