Boekenfreaks

Interview met Chrisja over ‘Muisje in een glazen huisje’

Ik vind het ontzettend leuk dat zowel Chrisja als Gemma een paar vragen wilde beantwoorden over Chrisja haar boekje ‘Muisje in een glazen huisje’.

Wie is Chrisja eigenlijk?

Chrisja is gelukkig getrouwd en moeder van een peutermeisje, als plotseling haar tweede dochter veel te vroeg geboren wordt. Ze komt in een achtbaan van emoties en angst terecht, waarbij ze tegen het punt aan loopt dat deze situatie moeilijk uit te leggen valt aan haar oudste dochter. Zo is het idee ontstaan van dit voorleesboekje. Een boekje als hulpmiddel voor ouders in een zelfde situatie, maar vooral een leuk en begrijpelijk verhaaltje voor broertjes en zusjes van te vroeg geboren kindjes.

Hieronder de foto die gebruikt is voor de illustratie van de cover. Hierop zie je Melina die bij haar zusje mag kijken

Een paar vragen aan Chrisja;

1. Wat is jullie verhaal met vroeggeboorte?

Met 29 weken zaten wij aan een moederdagbrunch in Wonders Heerhugowaard. Daar voelde ik wat vloeien en ben naar de wc gegaan. Toen ik mijn broek naar beneden deed zat deze opeens helemaal vol met bloed. We zijn naar het ziekenhuis gegaan en onderweg kreeg ik weeën. Deze bleken helaas niet meer te stoppen dus ben ik met spoed naar het VU Amsterdam gebracht met de ambulance. Daar is uiteindelijk onze dochter geboren met 29 weken en 1360 gram.
Uiteindelijk is gebleken dat de oorzaak een infectie aan mijn baarmoeder was.

2. Op welk punt was voor jou de omslag naar verwerking?

Er is niet echt een omslag punt geweest. Het verwerken heeft tijd nodig, veel tijd, en dat zal dan stapje voor stapje beter gaan, Ik heb wel diverse dingen aangepakt wat zou helpen bij verwerken. Maar compleet verwerken zal denk ik nooit gaan. Het krijgt een plekje. De open wond wordt een litteken, maar zal nooit helemaal weggaan.

3. Waarom besloot je dat je dit boekje wilde maken?

Toen Vajen geboren werd hadden we nog een peuter van 2,5 jaar rondlopen. Het was voor haar moeilijk te begrijpen wat er aan de hand was en er was ook weinig informatie voor haar om het te kunnen begrijpen. Ook waren er bijna geen leuke voorleesboekjes te vinden om te laten zien.
Ik ben toen zelf een verhaaltje gaan schrijven om het wat begrijpbaarder te maken en wat je als ouder voor kan lezen aan je kind. Heel simpel en eenvoudig te begrijpen.

4. Voor wie is dit boekje precies?

Het boekje is bedoeld voor alle broertjes en zusjes van te vroeg geboren kindjes. Het is een soort hulpmiddel voor ouders om op een leuke en simpele manier te vertellen wat er aan de hand is. Er staat ook hele lieve tekeningen in het boekje waardoor het niet meteen schokkend is om te zien. Soms vinden kinderen echte foto’s iets te heftig.

5. Heb je het verhaaltje zelf geschreven?

Ja, ik heb het helemaal zelf geschreven. Al van kleins af aan ben ik bezig met gedichten schrijven. Ik had vroeger een schriftje waar ik alles in schreef. Zo verwerkte ik dingen die ik meemaakte. Dat ging over van alles. Liefdesverdriet, vlinders in je boek, het overlijden van iemand enz. Ook schreef ik altijd gedichten voor iemand bij bijvoorbeeld een trouwdag, geboorte of een sinterklaasgedicht.
Zo ben ik dus ook gaan schrijven voor mijn oudste dochter.

6. Heb je al veel reactie van mensen gekregen op het boekje?(mensen die het echt nodig hadden)

Ik heb inderdaad al veel leuke reacties mogen ontvangen. Ouders die erg blij zijn met het boekje, en kinderen die het erg leuk vinden om te lezen.
Maar ook van ouders waarvan het kindje zelf wil weten wat er met hem/haar gebeurt is.

Hieronder een voor mij bekend moment, heel mooi maar ook zo heftig

7. Wie is de illustratie en waarom heb je voor haar gekozen?

Via een facebook oproep ben ik bij Gemma Bakker van Groetjes van Gem uitgekomen. We hadden meteen al leuke gesprekken en het klikte.
Ik heb wat foto’s toegestuurd en Gemma is gaan tekenen. De eerste tekening was er eentje nagemaakt van een toegestuurde foto en die greep me zo aan. Ik kreeg er kippenvel van.
Zo mooi. Vandaar dat ik voor Gemma heb gekozen.

8. Waarom is een boekje als dit nou zo nodig?

Omdat er nog heel weinig “simpele” boekjes zijn voor kleine kinderen, die op een hele makkelijke en begrijpbare manier verteld wat er aan de hand is.
En het kan ouders helpen wat makkelijker uit te leggen wat er speelt. Het is dus ook voor ouders een hulpmiddel.

9. Heeft het boekje genoeg aandacht gekregen tot nu toe?

Ja op zich wel, al zou meer aandacht nooit verkeerd zijn

10. Zou je ooit nog een soort ‘vervolg’ maken als zijnde ‘hoe het later gaat’?

Een vervolg over hoe het later gaan misschien niet, maar ik ben zeker bezig met een vervolg. Ik heb momenteel al 2 nieuwe scripts waar ik mee bezig ben.

Ik ben van plan om een soort serie boekjes te maken. Met onderwerpen die voor ouders moeilijk uit te leggen valt aan kinderen. Zodat het misschien dan toch op een hele makkelijke manier valt uit te leggen.
Een soort hulpmiddel voor ouders. Ik denk dan aan onderwerpen zoals scheiden, overlijden van een familielid, ziekte van een familielid, overlijden van een kindje, zelfmoord en nog veel meer onderwerpen.

Ouders mogen ook onderwerpen aan mij doorgeven zodat ik er misschien wat mee kan.

Mijn droom is niet het perse het uitbrengen van zoveel mogelijk boekjes en een lekkere bankrekening, maar mijn droom is wel andere ouders helpen.

Als ik met mijn boekjes steun en hulp kan bieden is mijn doel bereikt.

Chrisja, ontzettend bedankt voor dit prachtige  intieme, mooie en vooral waardevolle boekje voor de jonge kinderen van prematuurtjes.

Waar ik je ook erg dankbaar voor ben, is dat je heel goed gevoelens of gedachten onder woorden kunt brengen, want 1 zinnetje die jij aan mij vertelde Chrisja, toen ik bij jou thuis was (en die je ook hier in het interview zegt) heeft mij ontzettend geraakt. ‘Het is een open wond dat een litteken moet worden, en dat heeft tijd nodig. En soms denk je dat hij dicht is, en scheurt hij om wat voor trigger/reden dan ook, weer even open. en dat mag, dat is oké, het komt goed’. Deze zinnen hebben mij heel erg geraakt en ook geholpen, om een (heel) klein beetje rust te vinden in het feit dat ik nog heel vaak huil als ik aan deze tijd terug denk (voor mij nu nog maar 1 jaartje geleden).

Wil je na dit interview het boekje bestellen dat kan via Boekscout.