Boekenfreaks

Muisje in een glazen huisje – Chrisja Snijder

‘Muisje in een glazen huisje’ is een persoonlijk, mooi en duidelijk ‘uitleg boekje’ voor kindjes die een prematuur broertje of zusje krijgen. Een heel waardevol boekje omdat het voor volwassenen al moeilijk te begrijpen is wat er allemaal rondom een vroeggeboorte (prematuur) gebeurd, laat staan voor een (jong) kind.


Dit boekje wil ik heel graag de aandacht geven die het in mijn ogen echt wel verdient. Omdat mijn dochtertje ook prematuur geboren is, gaat dit onderwerp mij dus echt aan het hart. Ik vind het ontzettend mooi en dapper dat Chrisja 5 jaar lang heeft willen ‘strijden’ om haar boekje werkelijkheid te laten worden. Een boekje dat, vind ik, heel belangrijk is. om jonge kinderen te helpen begrijpen wat er met hun broertje of zusje aan de hand is.

Muisje in een glazen huisje‘ heeft Chrisja geschreven voor haar oudste dochter. Want hoe leg je aan een klein meisje uit, dat ze een zusje heeft dat voorlopig niet naar huis mag, of niet door haar geknuffeld mag worden. Chrisja vond hier toentertijd geen passende boekjes voor, en besloot het heft in eigen handen te nemen. Met dit prachtige boekje als resultaat.

Het verhaaltje is geschreven in rijm, wat beter op te pakken is voor jonge kinderen. De illustraties komen voort van de echte foto’s van Chrisja en haar gezin, waar Gemma Bakker deze ontzettend lieve, mooie duidelijke illustraties van heeft gemaakt. De illustraties zijn heel zacht en lief gemaakt, wat ook wel bij dit boekje past. Chrisja verteld dus in rijm aan dochtertje Mila dat ze een broertje of zusje krijgt, en daarna waarom ze er nog niet heen mag. Ook de gedachten van Mila krijgen een plekje, want er is geen kind dat er niet zijn of haar eigen gedachten over heeft dat iets niet mag of kan. Ik vind dit een heel bijzonder boekje met een prachtige manier van uitleggen.

Wil je meer weten over wat er voor ouders wordt gedaan of gedaan kan worden? Neem dan even een kijkje op de website van Care4Neo. Dit is een prachtige website voor, door en met ouders van prematuur kinderen.

Je kunt dit waardevolle boekje bestellen bij Boekscout.

Wat ook ontzettend leuk is, is dat ik met Chrisja én Gemma een klein interview heb gedaan over dit mooie boekje. De interviews van Chrisja en Gemma vind je door op hun gekleurde namen hiervoor te drukken.