Boekenfreaks

Vriendschap of je leven – Henk Stoorvogel & Pieter Struik


Een boek over echte vriendschappen, geschreven door mannen voor mannen, maar zoals Henk & Pieter zelf zeggen ‘hopelijk toegankelijk voor iedereen’, en dat is zo in mijn ogen.

Dit boek geef ik niet echt een inleiding, want het wijst zich vanzelf. Ik vertel een paar dingen die Henk en Pieter vertellen, en ik vertel tussendoor wat ik ervan vind. Dat werkt bij boeken als dit het beste.

Vooral bij mannen lijkt vriendschap een onderwerp waarbij je ‘voorzichtig’ bent in wat je daarover zegt, een soort verlegenheid. De overtuiging van de schrijvende heren is ‘vriendschap kun je leren’. Ook vergeten ze de dames niet ‘aan te halen’ want vriendin-schap is heel iets anders dan vriendschap, want wellicht kunnen wij ook lering trekken uit dit boek, en onze broer, vader of partner (ander) inzicht geven.

In 2008 richtte Henk Stoorvogel met drie vrienden mannenbeweging ‘De 4e Musketier’ op. Het idee voor de beweging ontstond vanuit zijn eigen eenzaamheid. Op veel van de ‘mannen reizen’ ziet hij de emotie die komen als de juiste woorden worden gevoegd aan een onderwerp, dan stort de ‘stoere-praat muur’ in, en vallen makers af. En die verlegenheid moeten mannen zien kwijt te raken zegt Henk, want een vriendschap verliezen door het niet op waarde te schatten is eeuwig zonde.

Het thema vriendschap is universeel, maar ook delicaat en persoonlijk. Je hoeft het proloog alleen nog maar gelezen te hebben om te snappen wat de titel betekend, en dat is wellicht iets anders dan je dacht. Vriendschappen krijgen, onderhouden en behouden kost training, er komt niet ineens een fantastische vriend aan wapperen zeggen de mannen. De befaamde zin ‘Do or not do, there is no try’  van Yoda wordt ook aangehaald. Het komt allemaal op hetzelfde neer, het komt je niet aanwaaien, alle kanten in een vriendschap moeten hun best doen, er moeite in steken en echt willen.

Er wordt uitgelegd aan de hand van een piramide hoe de piramide van vriendschap gaat, en die onderaan begint met kennissen, dan kameraden, vrienden en als belangrijkste bovenste laag de boezemvriend. De afgelopen 2 jaren hebben we als mens zoveel kennissen verloren of niet leren kennen, dat eenzaamheid een groot gevaar is gaan vormen. Want een vriendschap begint altijd klein, met een kennis. Op de website vind je de vragen en opdrachten, podcasts, tekeningen en aanvullingen die je in het boek leest. Dat is leuk én handig, want zo krijg je inzicht in hoe jij dingen ziet, doet en hebt, maar als je vrienden dat ook willen invullen, ook dat van hen.

De 4 belangrijkste dingen die je in een vriendschap moet hebben om het succesvol te laten zijn, worden je ook verteld. Wat ik ook heel tof vind is dat de mannen sommige woorden ontleden (bijvoorbeeld bij het ontdekken van de waarheid), dan krijg je de werkelijke bedoeling van een woord pas écht binnen en dat werkt misschien beter dan een hele lap tekst om het woord te duiden.

Met dit boek hopen Henk en Pieter op een vloedgolf aan vriendschappen. Met de QR code achterin het boek, kun je het ‘vriendschap-werkboek’ downloaden. Hierin vind je alle vragen, opdrachten en andere dingen uit het boek, columns en meer.

Ik (een vrouw) heb dit boek vol vermaak en interesse gelezen, en ja ook van geleerd ook al hebben ze het voor de mannen geschreven. Het is zogenaamd ‘voor mannen’ maar heel eerlijk durft ik wel te zeggen dat veel (zo niet alles) voor élk mens geschikt is en niet alleen voor mannen. Er staan hele mooie, nuttige en leerzame dingen in, die je vriendschappen een boost kunnen geven of behouden. Echt een aanrader voor iedereen, man of vrouw, die een lesje vriendschap nodig heeft. Het is niet belerend geschreven, maar juist vol lof dat je dit boek in handen hebt en juist heel ‘liefdevol’ en met passie geschreven. En heel fijn boek. Echt een eyeopener op sommige punten.

Wil je dit fantastische en vooral behulpzame boek nu ook in handen krijgen? Bestel hem dan via vrienden zelf, of via Kokboekencentrum.