Boekenfreaks

Interview Patty van Delft over Terras Altas


Wij mochten een super leuk interview doen met Patty van delft over haar nieuwste boek ‘Terras Altas – Puur Wit’ .
Ik ben ondertussen begonnen aan het boek, en ik kan je zeggen, ik vlieg er doorheen, echt geweldig om te lezen, je leest echt een Patty.

Waar gaat Terras AltasPuur Wit over?

– Komt dit boek echt voort uit jouw fascinatie voor steampunk of uit een ander verkennen?

Vanaf het moment dat ik (bewust) met Steampunk in aanraking ben gekomen ben ik al verliefd op dit genre. Het is een stoer subgenre binnen de fantasy, je kan er ontzettend veel kanten mee op en er zijn weinig regels. Dat past dus precies in mijn straatje!

– Zeg je Patty denk ik Drägan Duma en niet aan steampunk. Hoe is dit verhaal ontstaan? Hoe is het begonnen?

Eigenlijk zoals de meeste verhalen bij mij beginnen: met een dagdroom. Al wist ik toen nog niet dat het een steampunk boek zou worden. De eerste scene die bij me opkwam was het neerstorten met een luchtschip en terechtkomen in een andere wereld dan ik gewend zou zijn. Later kwamen er steeds meer steampunk elementen om de hoek kijken en dat vond ik zo tof dat ik het verhaal ben gaan schrijven met dit sub genre in mijn achterhoofd.

– Waarom ineens zo’n grote verandering?

Ik wist natuurlijk dat er een einde zou komen aan Drägan Duma. Niet omdat ik geen inspiratie meer heb, maar omdat ik geen auteur wil zijn die een ellelange serie schrijft waarbij het verhaal op een gegeven moment te veel is uitgemolken. Bovendien wil ik graag laten zien dat ik meer in mijn mars heb! Aan ideeën geen gebrek, ik heb nog veel meer voor jullie in petto…

– Heb je je inspiratie voor TA uit je eigen omgeving/ wereld gehaald of komt alles echt voort uit jouw schrijversbrein?

Van alles een beetje. Ik weef altijd mijn eigen ervaringen door een verhaal, ook al is het misschien maar gedeeltelijk. Dit maakt een verhaal voor mijn gevoel “echter”. Dingen die ik heb meegemaakt of die ik om me heen heb zien gebeuren. Maar er zijn ook onderdelen die ik compleet uit mijn duim heb gezogen of waarvoor ik echt research heb moeten doen.

– De cover is onwijs mooi en intrigerend, heb je hem zelf bedacht of ontworpen of heb je dat uitbesteed?

Dankjewel voor het compliment! Ik heb de cover voor Puur Wit zelf bedacht, ontworpen en gemaakt. Daarvoor ben ik heel wat uren bezig geweest met mijn fototoestel, schetsen en bewerkprogramma’s. Vanaf het moment dat Puur Wit vorm begon te krijgen had ik het idee voor deze cover in mijn hoofd. En omdat ik fotograferen en werken met bewerkingsprogramma’s ook erg leuk vindt, dacht ik “Waarom probeer ik het zelf niet een keer?” Als het niets was geworden waren we toch wel met een echte coverartiest in zee gegaan. Maar ik ben erg blij met het resultaat en hoop dat ik de andere covers ook kan ontwerpen.

– Terras Altas wordt een trilogie, was dat vooraf al zo gepland of is dat zo gekomen tijdens het schrijven? (Omdat er elders door jou wordt gepraat over een serie)

Ik heb een tijdje getwijfeld over een tweeluik, maar er bleek meer achter dit verhaal te zitten dan ik in eerste instantie dacht. Omdat ik het goed wil vertellen heb ik dus besloten dat het dan maar een trilogie moest worden.

– Hoe denk jij zelf dat deze totaal andere genre/ stijl ontvangen zal worden door jouw (Drägan) fans?

Ik hoop goed, ondanks het gebrek aan draken hahaha! Mijn schrijfstijl is niet veranderd en er is voldoende spanning en avontuur, dus ik hoop dat mijn lezers net zoveel van deze nieuwe wereld en zijn bewoners gaan houden als ik ben gaan doen tijdens het schrijven van het boek.

– Welke genre uitspattingen kunnen wij anders nog van jouw verwachten of blijft het bij draken en steampunk?

Hmm, ik heb altijd al een goede horror of thriller willen schrijven, dus misschien komt dat ooit nog. Maar voorlopig vermaak ik me nog wel even met Terras Altas! Al heb ik wel weer een nieuw idee voor een nieuwe serie… Nog steeds binnen het fantasy genre.

– Komt er ook nog eens een boek met een mix van Drägan en steampunk? (dat zou wel een heel bijzondere combi zijn)

Wat een leuke vraag, dat zou zeker een bijzondere combi zijn! Maar de verhalen en de werelden zijn zo verschillend dat ik niet denk dat dat een goed verhaal zou worden.

– Weet je al wanneer het volgende deel ongeveer uitkomt? En hoe het gaat heten?

Na mijn vakantie ga ik echt beginnen met schrijven aan het tweede deel, al heb ik wel al veel aantekeningen klaarstaan en zit een groot gedeelte van het verhaal al in mijn hoofd. Ik hoop dat het tweede deel volgend jaar uit kan komen. Een naam heb ik ook al, zelfs voor deel drie! Maar ik verklap nog niks hahaha. Nou vooruit, een hint dan: alle subtitels hebben met kleuren te maken…

Nogmaals, dank je wel Patty, dit is een super tof interview geworden, met hele leuke en verhelderende antwoorden.