Boekenfreaks

De oceaan aan het einde van het pad – Neil Gaiman


‘Dit is geen roman, dit is een (soms) angstaanjagende mysterieuze wereldreis’

Een man op leeftijd keert voor een begrafenis terug naar zijn geboortedorp. Na de dienst rijdt hij zijn oude straat in. Het huis waarin hij opgroeide bestaat niet meer, maar de oude boerderij waar zijn jeugdvriendinnetje Lettie woonde staat er nog wel. Vanaf het moment dat hij het erf op loopt, wordt hij overspoeld door herinneringen. Aan Lettie, die altijd beweerde dat de vijver in hun tuin eigenlijk een oceaan was, aan haar moeders verbluffende kookkunsten én aan haar grootmoeder, die wel heel levendig over de oerknal kon vertellen. Het voelt alsof hij weer die zevenjarige jongen is, verstrikt in een wonderbaarlijk avontuur dat zijn hele wereld op z’n kop zette en dat resulteerde in de verdwijning van Lettie.

Een volwassen man keert terug naar zijn geboorteplaats voor een begrafenis, en wanneer hij in zijn oude vertrouwde plaats terugkomt brengt dat hem weer terug in de tijd. Hij gaat terug in gedachten naar toen hij ongeveer zeven jaar was en beleefd alles opnieuw. Het begint allemaal bij ‘de oceaan’ van Lettie Hempstock.

Wat vind ik van dit boek;

………. …………hoofdstuk 11, ik wil niet verder lezen, want uit is uit……….

Maar kan m niet laten liggen want het heeft me te pakken………. Toch lees ik verder en besef des de meer hoe ongrijpbaar dit verhaal is, elke keer dat je denkt ‘JA nu heb ik het’ ontglipt het je weer en kom je weer terecht in de woeste deining van Lettie’s oceaan. Een heel mooi ontroerend zinnetje die de jongen verteld is deze ‘papa had niet gevraagd om een kind met een boek die in z’n eigen wereld leefde’, hij heeft het idee dat zijn vader hem daarom niet mocht, omdat hij was zoals hij was en dat doet zeer om te lezen.

De cover heeft mij vanaf dag één dat hij in de winkel ligt betoverd, en heb hem nooit vergeten maar niet de mogelijkheid gehad hem te kopen, tot nu.  Het voorwoord vind ik al betoverend en zegt veel over de manier waarop hij dit boek schrijft. Mysterieus is hetgeen er in mijn hoofd opkomt als ik de cover zie en het boek lees. Vele kunnen dit boek in een hokje plaatsen, eerlijk? Mij lukt dat niet. Dit verhaal heeft zoveel in zich dat hier überhaupt geen bepaald genre voor is. Ik ben bijna verdrietig dat ik het boek uit heb. Angstaanjagend. Betoverend. Ongrijpbaar. Bizar en mooi


Uitgeverij: Boekerij
ISBN: 9789022587140
Pagina’s: 279
Prijs: € 19,99