Boekenfreaks

Woezel en Pip – Stop, Hou op! – Guusje Nederhorst

Ik heb dit hele mooie, maar ook wel een beetje zielige, boekje mogen lezen en bekijken. En ik ben blij dat het bestaat. Er zou veel meer voor jonge kinderen te lezen (te leren) moeten zijn over pesten, zodat het van jongs af aan duidelijk is dat het niet oké is, ook niet voor één keertje. Lees hieronder maar wat dit boekje precies is en waarom ik het zo mooi vind.

Op de pagina van Woezel en Pip vertellen ze over dit boek;

Wat doe je als je kindje gepest wordt of misschien zelf pest? Hoe pak je een moeilijk en gevoelig onderwerp als dit aan, zonder dat je het vertrouwen van je kindje schaadt?  Het nieuwste boek van Woezel en Pip, dat we samen met Stichting Stop Pesten NU! schreven, probeert hierbij te helpen. Voor alle ouders en verzorgers die dit moeilijke onderwerp op een makkelijke manier bespreekbaar willen maken.

Woezel en Pip spelen met hun vriendjes in de Tovertuin.
Dan valt Charlie in een modderplas. Buurpoes maakt grapjes over hem en Woezel lacht hem uit. En Pip? Die staat erbij en kijkt ernaar. Verdrietig loopt Charlie weg.

Tante Perenboom legt de vriendjes uit waarom Charlie zich zo rot voelt.
Woezel, Pip en Buurpoes schrikken ervan. Dat was niet de bedoeling!
Ze zeggen sorry en al gauw zijn ze allemaal weer vriendjes.

Week tegen het pesten;

Dit jaar (in 2021) was van 27 september tot 1 oktober de ‘week tegen pesten’, volgend jaar is de ‘week tegen het pesten’ van 26 tot 30 september, ook is er een landelijke dag tegen het pesten en die is op 19 April, dus schrijf deze data in je agenda zodat je volgend jaar volop mee kunt doen, en kunt strijden tegen het leed dat pesten heet. Dat klinkt misschien heel overdreven (ik hoor het je bijna denken) ,maar iedereen die ooit echt gepest is snapt dat dit de enige juiste manier is om het te zeggen. Mensen denken veel te makkelijk over pesten, maar er is bijna niks gevaarlijker en pijnlijker dan pesten. Als we het pesten willen aanpakken of het liefst uitbannen, zullen we bij de jongste moeten beginnen en daar is dit boek van kindervrienden Woezel en pip perfect voor.

Waar gaat dit boek over;

In dit verhaaltje zijn de vriendjes Woezel, Pip, Charlie en buurpoes heerlijk en vrolijk aan het spelen, wanneer Charlie in een modderplas kukelt en buurpoes flauwe en gemene grapjes gaat maken, is de lol er voor Charlie wel af. Voor buurpoes zijn het alleen maar plagerijtjes, maar bij Charlie komt het heel hard binnen, en het doet hem heel veel pijn dat ze zo gemeen tegen hem is. Als Tante Perenboom hoort wat er gebeurd is , geeft ze de vriendjes een koekje van eigen deeg om ze te leren dat pesten helemaal niet leuk is. Zal de les binnenkomen bij de vriendjes? En zullen ze snappen dat pesten niet oké is?

Wat vind ik van dit boek;

Dat pesten niet goed is weer iedereen wel, maar de scheidslijn tussen een flauw plagerijtje of pesten is heel erg dun, en kan voor iedereen anders zijn, en dát maakt het ook zo moeilijk. Ik ga er geen geheim van maken dat ik vroeger ook gepest ben (en nog steeds kom ik het tegen terwijl ik nu ‘volwassenen’ om mee heen heb) en daarom weet ik ook zo goed waarom en vooral dát het moet stoppen. Beter is om gewoon maar helemaal niet meer pesten of flauw te doen, tenzij je iemand héél goed kent en zeker weet dat hij of zij het kan hebben.

Dit boek is lekker groot, groter dan een normaal boek, echt een fijn formaat om vast te houden, zeker ook voor je kleintje. Het plezier van Woezel en Pip begint al bij de enveloppe, er zit een mooie ronde sticker van Woezel, Pip en hun vriendjes op, en wanneer je de enveloppe opent zit daar je boek in, ingepakt in Woezel en Pip papier, ontzettend leuk gedaan en echt een kadootje om uit te mogen pakken. De cover vat al een beetje samen van wat je in het boek gaat tegenkomen. De tekst, omslag en illustraties komen van Dromenjager. De oorspronkelijke verhaaltjes komen uiteraard van Guusje Nederhorst, de geestelijk mama van Woezel en Pip, die helaas in Januari 2004 is overleden. Net voor haar dood heeft ze een Woezel en Pip verhalen bundel geschreven. Haar man, Dinand heeft het ‘Guusje Nederhorst Fonds’ opgericht die je met aankoop van deze boekjes steunt. Ook is dit boek in samenwerking met ‘Stichting stop pesten nu’ geschreven, neem alsjeblieft een kijkje op hun website.

Ik hoop van harte dat boekjes als deze ervoor zorgen dat pesten de wereld uit geholpen wordt. Al is het maar één kind dat snapt dat hij of zij niet meer moet pesten, dan zijn we al op de goede weg.

Uiteraard kun je weer op alle dikgedrukte en gekleurde woorden klikken, zodat je meteen doorgelinkt wordt naar de betreffende pagina. En ik eindig natuurlijk met de pagina waar je dit geweldige boekje kunt kopen.

Woezel en Pip rennen met je mee naar hun verkooppunt.