Boekenfreaks

Wensen uit het hart – Diverse auteurs

Ik mocht deze ontzettende mooi en liefdevolle bundel lezen en ik heb erg genoten, maar ook af en toe wel met een brok in mijn keel gezeten. Prachtige gedichten en verhalen staan in deze bundel, die is opgedragen aan de stichter en directeur van Stichting Ambulance Wens, Kees Veldboer, die helaas is overleden eerder dit jaar.

Een inspirerende en waardevolle bundel gedichten.

Wensen uit het hart is een bundel met verschillende auteurs die hun diepste en mooiste wens verwoorden, en of dat is via een gedicht of via een verhaal dat maakt in deze niet uit. Het boek is opgedragen aan iemand die weet wat een wens hebben betekend, namelijk Kees Veldboer, de oprichter en directeur van Stichting Ambulance Wens. Helaas is Kees op 26 juli 2021 overleden, maar zijn levenswerk wordt voortgezet door geïnspireerde en liefhebbende mensen.

Wat vind ik van deze bundel;

Vele gedichten raken mij omdat ze aan iedereen denken, en niet een egoïstische wens voor zichzelf of zoiets banaals als uiterlijk of gewicht. ‘wat moet ik wensen’ van Ralph Mulder vind ik daarin héél mooi verwoord met de vallende ster. Het zijn niet alleen maar gedichten, het zijn soms ook prachtige in rijm vertelde verhalen met een wens erin verweven. En dan bedoel ik niet perse een wens als ‘ik wil….‘ maar een hartenkreet, liefde, geluk…. Die wens, een échte wens. Chantal Ramakers raakt mij omdat dit gedicht zo perfect bij Stichting Ambulance Wens past. Het is een lief, oprecht en een ontroerend gedicht, prachtig. Een gedicht waarvan mijn mond open viel omdat het voor mij geschreven lijkt, is ‘Moeder‘ van Maarten de Waard. Nee, het is geen standaard ‘moeder-gedicht’, maar wel één die wij op deze manier hebben meegemaakt. Hoe (boeken)freaking bijzonder en mooi  is dat voor mij om te lezen zeg, ik ben er stil van, heel mooi. Geen geschreven woord in deze bundel is hetzelfde en dat is heel tof om te lezen, iedereen gebruikt zijn eigen manier van schrijven en zijn eigen manier van wensen.

Gerard Rozeboom heeft, in overleg met de familie van Kees Veldboer, deze bundel opgedragen aan Kees. Hij overleed dit jaar plotseling en zijn stichting verdiend alle steun die hij kan krijgen.

Door de bijdrage van 125 dichters, schrijvers, en andere die hele mooie zielenroerselen kunnen creëren, is deze bundel tot stand te komen. Een prachtige bundel met zoveel verschillende ’talen’ dat iedereen het wel zou willen en kunnen lezen, en daarbij meteen ook de Stichting Ambulance Wens steunt.

Wil je deze prachtige bundel ook kopen en daarmee meteen Stichting Ambulance Wens steunen? Dat kan door hem te bestellen via Uitgeverij Aquazz die van elke verkochte bundel €1,- doneert aan de stichting.

Wat is Stichting Ambulance Wens precies?
(tekst is van de website van de stichting zelf)

We hebben Stichting Ambulance Wens opgezet(26-2-2007) als aanvulling op de verzorging van immobiele terminale patiënten. Er zijn nog teveel patiënten die overlijden zonder dat ze echt alles hebben kunnen afsluiten. Eén van die oorzaken is het onvermogen bepaalde wensen te realiseren doordat de patiënt niet langer mobiel is en andere bestaande voorzieningen hiertoe tekort schieten. De stichting is dus opgezet om mensen te helpen die afhankelijk zijn van ambulancevervoer.

Een gebeurtenis tijdens het werk van Kees Veldboer, ambulance chauffeur (en tevens oprichter van Stichting Ambulance Wens), werd de aanleiding voor de oprichting van Stichting Ambulance Wens.

Kees Veldboer maakte in Rotterdam tijdens een ambulancerit de laatste wens mogelijk van de inmiddels overleden, voormalig zeeman, dhr. Stefanutto. Deze patiënt wilde zo graag nog één keer op een schip varen, aldus geschiedde. Een uitgebreid verslag van dit verhaal kunt u lezen onder het kopje “onze verhalen”.

Andere voorbeelden van wat we voor mensen met een levensbedreigende ziekte en een korte levensverwachting zou kunnen betekenen, zijn bijvoorbeeld een bezoek aan het strand, een bezoek aan een naaste die zelf ook niet meer mobiel is, het bezoek aan een bepaalde plaats waar de patiënt bijzondere herinneringen aan heeft, etc. Eenvoudige zaken.

Maar ook meer uitgebreide wensen zijn mogelijk om te realiseren. Hierbij valt te denken aan het maken van een boottocht, bezoek aan een concert, attractie etc. Vanzelfsprekend gebeurt dat alles onder begeleiding van professioneel ambulancepersoneel en een ambulance met comfortabele brancard.