Boekenfreaks

Amalia – Claudia De Breij

Van harte Prinses Amalia !!

Ik mocht dit prachtige boek over onze prinses Amalia lezen en geloof mij, het is een heel mooi boek geworden. Je krijgt een open en eerlijke kijk in het leven van deze jonge prinses.

Vandaag is onze prinses Amalia jarig en ze wordt 18 jaar, voor een normale tiener is is dat al een heel spannend iets, maar wat dacht je ervan als je vanaf nu officieel de troon zou mogen bestijgen? En dat is wat Amalia haar 18e verjaardag betekend.

Het boek begint meteen al grappig, omdat Claudia De Breij in alle eerlijkheid verteld hoe ze echt een beetje overvallen wordt door ‘zo’n RVD mannetje’ (zoals ze dat zelf zo mooi zegt) met de vraag of ze een boek over Amalia wil gaan schrijven. De Breij is een comédienne, dus grappig vertellen kan ze wel. En dat zet meteen de luchtige en vrolijke toon voor dit boek. Wat ik ook heel mooi vind om te lezen is wat de Breij verteld in het begin, dat ze het lastig vind om de 17 jarig Amalia niet met je en jij aan te spreken, daarover zegt De Breij ‘ze heeft iets statigs, van nature, maar ook iets waardoor ik haar niet direct zou herkennen tussen de vriendinnetjes van mijn nichtjes’.

Je voelt tussen de woorden door de vrolijkheid en jeugdigheid van Amalia heen en weer springen en dat leest prettig, het voelt niet zwaar aan zoals sommige biografieën wel degelijk kunnen aanvoelen. Al vrij snel in het begin van het boek besef je maar weer dat Amalia (al dan niet helaas) een belangrijke plicht te vervullen heeft wanneer ze ouder is, maar bovenal toch echt ook een jonge meid is met de daarbij passende behoeftes, gedachten en wensen, die misschien nooit uit zullen komen juist vanwege die plicht.

En dat raakt mij als lezer wel. Het is ergens ook wel een beetje sneu om te lezen dat zo’n jong meisje zich al zo bewust is van wat er later van haar verwacht wordt, en waaraan ze haar dromen, denken en doen al heeft aangepast. Heel eerlijk vind ik het knap en een beetje verdrietig in één.

De volwassenheid van haar overdenkingen en uitlatingen kun je al prachtig zien in deze brief aan onze premier Rutte over haar toelage

Het zijn allemaal vrij beknopte, korte hoofdstukken, wat lekker makkelijk en snel weg leest. Sowieso ‘praat’ Amalia erg makkelijk en amusant, dus lees je ook daardoor snel en fijn. Waaraan je vooral merkt dat Amalia niet zomaar een normaal meisje is, is de manier van praten. Amalia gebruikt onderwerpen en woorden waarvan ik met mijn 37 jaar amper de betekenis of het bestaan van weet, en daar heb ik heel veel respect en bewondering voor maar misschien ook een stukje medelijden. Ik weet zeker dat iedereen na het lezen van dit boek heel anders denk over Amalia, in tegenstelling tot wat ze tot dan toe gedaan zouden hebben. Ik in ieder geval wel, door dit boek ga je Amalia als mens zien in plaats van troon opvolger.

 

Je leert een hele lieve, jonge dame kennen die een onmogelijk belangrijke taak voor zich heeft liggen, maar die het als een volwaardig volwassene accepteert en aangaat. Ik zou dus bijna wel willen eisen dat heel Nederland dit boek gaat lezen om hun mening over Amalia (en haar familie) bij te kunnen stellen, want ik denk dat Amalia dat wel verdiend. Een prachtige uiteenzetting van onze aanstaande koningin, prinses Amalia, in de volledigheid Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria, Prinses van Oranje, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau. Een hele mond vol, maar een dame die het zeker waard is om door middel van dit boek te leren kennen.

Als laatste in het boek (en ja, ook in het Ebook) heeft Amalia zelf de foto’s geselecteerd die ze graag met de lezers wil delen. Sommige heb ik in dit item geplaatst zodat je al een klein kiekje mag meespieken. Je ziet Amalia in haar element op haar paard, als klein meisje en ook samen met haar familie. Het is een mooi kijkje in een bijzonder leven dat verder behoorlijk gesloten blijft.

Wil je dit prachtige, interessante maar ook leuke, gezellige en soms grappige boek over onze kroonprinses nu ook lezen? Bestel hem dan via Uitgeverij Pluim.