Boekenfreaks

Vuur – De vertellingen van de ondergang 3-1 – Het voeden van het vuur – Kim Ten Tusscher

Een leven lang vechten heeft zijn tol geëist. Moegestreden richt Lilith zich op een rustige toekomst voor haar en haar gezin. De Inuuk zien in de Drakenvrouw en de ongekende magie die ze sinds kort bezit echter het middel om de balans in de wereld te herstellen. Als Jakob zijn aandacht op het poolvolk vestigt, besluit Lilith om haar familie en vrienden te verdedigen, ook al weet zij als geen ander dat een gevecht nooit zonder offers is.

Nighram is ternauwernood ontsnapt uit een brandend Kurush Kuru. De oorlog in het westen lijkt nog verder weg nu iedereen dreigt te sterven door een tekort aan water en voedsel. Nighram zet voorzichtig haar eerste schreden op het pad naar koningsschap, maar niet iedereen is bereid om de oude rolverdelingen zomaar op te geven. Hoe meer invloed Nighram krijgt, hoe meedogenlozer haar tegenstander wordt.

De wereld verandert in een rap tempo, maar nog niet alles is verloren. Diep begraven ligt een kracht waarmee het lot van iedereen kan worden bepaald. De Goden geven hun geheimen echter niet gemakkelijk prijs.Lilith woont nu in alle rust bij de Inuuk, althans ze had de hoop hier de rust en wijsheid te vinden. Ze kan naar hartenlust weer de draken in de andere wereld bezoeken zonder bang te zijn en de kruidenvrouw zij die ze wilde zijn. Ze zoekt de oudste draak op die ze kent voor raad, Hluth-Anner. Ze had gehoopt dat hij, als oudste wezen dat ze kent, op Jacob na dan, haar kon helpen met haar moeilijkheden en vragen over de Makhma maar helaas. 
In de onderstad van Kurush Kuru zijn Nighram en de hare maar nipt ontsnapt aan een felle brand, maar ze zijn nog niet buiten gevaar en haar moeder Nigesanla is tijdens hun vlucht in de bovenstad achtergebleven. Goddank helpen de Kel Cornu, de eenhoorns, om gangen te graven om daadwerkelijk in veiligheid te raken.

In Mistas heeft Tokala de macht en er ook een plek kunnen creëren voor zijn aanbidding aan Jacob, die nu gebruik van hem maakt om zijn plannen voor te zetten omdat Lilith buiten bereik is. Tokala is maar wat in zijn nopjes als nieuwe profeet van Jakob en doet er alles aan om zijn God te eren en te dienen.
 Nigesanla en Dima hebben het niet makkelijk waar ze nu zijn, geaccepteerd worden ze niet en vechten voor waar ze recht op hebben heeft ook geen nut. Zeker niet wanneer Nigesanla in handen van Bughassu terrecht komt die haar gebruikt om Nighram naar zich toe te lokken. Wreed en liefdevol zijn twee woorden die in mij opkomen bij het lezen van dit deel. Jakob zal zich niet zomaar gewonnen geven en lijkt sterker dan ooit, zal het goede overwinnen of is de wereld werkelijk verdoemd?

Wat vind ik van dit boek;

Wat na dit deel gelezen te hebben als eerste in mij opkomt is ‘liever strijdend te sterven dan geknield te leven’, een prachtig gezegde dat dit boek echt eer aan doet. Het is weer een ware tocht door onherbergzaam gebeid, en dan heb ik het niet alleen over de natuur, maar ook over de Makhma. Nayaku krijgt het iets te hoog in z’n bol, wat een goddelijk hoofdstuk bewerkstelligd. Een prachtig hoofdstuk over recht en plicht, macht en onvermogen.
Wat kim ontzettend mooi en goed kan is omgevingen, settings en gebieden schetsen, wat zij verteld zie je echt voor je, je zit naast Lilith in haar tent en je staat naast Nighram bij de waterputten. De volkeren staan op tegen de Jakobanen maar dat gaat niet zonder strijd of verliezen, maar ook dat weet kim heel mooi en diep uit te schrijven. Ik hou van de manier waarop Kim schrijft omdat het nooit één dimensionaal is, er zit altijd een diepere betekenis achter en een les. De suggestie die aan het einde van dit deel geschetst wordt gaf mij de rillingen, en dat is een mooie afsluiter wanneer je weet dat je nog een extra deel hebt liggen en BLIND eraan komt. Echt weer een verhaal waar je bloed van gaat koken, je hersenen overuren draaien en je toch ‘nergens’ uitkomt. 

Uiteraard kun je het boek, of eigenlijk de boeken, want Vuur is opgesplitst in 2 delen, kopen bij Zilverspoor en er meer over lezen op kim haar eigen website zodat je alle in’s and out’s weet van Lilith, Vuur en alles dat erbij hoort.
De website van kim is niet zo lang geleden helemaal anders gemaakt en is nog mooier dan hij al was, ik zou zeker een kijkje nemen daar.