Boekenfreaks

Voelen zonder filter – Fleur van Groningen

Voelen zonder filter is alweer het zesde boek van Fleur van Groningen. Haar boek mijn kind mijn spiegel’ heeft op mij grote indruk achter gelaten. Zulke rauwe eerlijkheid en zonder opsmuk een verhaal delen is een kunst. Dus ik ben heel nieuwsgierig naar dit verhaal.


In dit boek neemt Fleur je mee ‘op reis’ door haar emotionele landschappen, haar pieken en dalen, en een leven als hoog sensitief én hoog gevoelig persoon. Al vanaf jong leeftijd moest Fleur leren leven in een wereld vol verdriet, angst en woede. Gaandeweg leerde Fleur omgaan met deze emoties en herstelde van trauma’s. In dit boek neemt Fleur ons mee in het logboek van haar leven, in de hoop dat anderen daar heel veel aan zullen hebben. Pesten, verkrachtingen en een sekte zijn een kleine greep uit de vreselijke wereld die Fleur haar werkelijkheid was. En een reden voor wie dan ook om uit elkaar te klappen. Maar niet Fleur, het heeft dan jaren en jaren gekost, maar ze heeft er haar kracht uitgehaald en probeert nu anderen te helpen met haar levenslessen en levensvisies.

Wat vind ik van dit boek;

Het ‘voor jou’ woordje vooraf zul je pas snappen wanneer je het voorwoord gaat lezen, en daar hou ik van. Niet meteen duidelijkheid geven maar uitdagen tot nadenken of wachten. Fleur schrijft zoals ze is, open, lief maar ook duidelijk en rauw.
Ook vind ik het super knap hoe ze dingen kan uitleggen, EMDR bijvoorbeeld. Voor mensen die hier 0,0 mee te maken hebben is het misschien een onbegrijpelijk iets, maar door de manier waarop Fleur het uitlegt weet ze het iedereen duidelijk te maken op de juiste manier.
En zo doet ze dat met veel meer moeilijke dingen.

Wat ik wel minder fijn vind is dat sommige stukken in dit boek meer een uiteenzetting van gestaafde bewijzen met als toevoeging Fleur haar ervaring is geworden, dan Fleur haar verhaal met onderzoeken en bewijzen als toevoeging. Zoals haar vorige boeken, de manier van haar vorige boeken vind ik toch fijner lezen, dat zijn echt ‘dagboeken’.

De vorige boeken waren echt voluit Fleurs verhalen met lessen erin, dit boek is op sommige stukken echt een grote les met Fleurs verhaal erin, en dat vind ik heel jammer.

Fleur spreekt veel in metaforen, via beeldvorming, en dat moet je liggen, want  anders ga je je er misschien aan storen en raak je uit de flow en essentie van het verhaal. Wat heel zonde zou zijn. Fleur zegt ‘ik kan niemand redden of wakker schudden, ik kan hoogstens inspireren’. En dat doet ze, keer op keer, met elk boek dat ze schrijft.
Bij mij in ieder geval wel. Al is dit wel een héle lees om door te komen.

Fleur geeft hele mooie lessen mee, waar je zeker wel mee uit de voeten kan.

Al met al ben ik altijd weer een heel stuk wijzer geworden en geïnspireerd door Fleur na het lezen van haar boek, en ik kan iedereen haar boeken aanraden door de fijne manier van schrijven, vertellen en laten zien en voelen.

Dit eerlijke, indrukwekkende en inspirerende boek kun je bestellen bij
Uitgeverij Borgerhoff-Lamberigts of uiteraard in je favoriete boekhandel.