Boekenfreaks

Vergeten Nederland – Gerard Kamp


Een fascinerende reis door het vergeten tijdperk van Nederland.
Met zwart-wit foto’s die zijn ingekleurd door colorist Gerard Kamp zodat we geprikkeld worden deze geschiedenis te bekijken als mens van nu.

Waar gaat dit boek over;

De foto’s zijn (uiteraard) in het zwart-wit geschoten in de periode tussen 1880 en 1920, en door colorist Gerard Kamp ingekleurd, zodat we als mens van nu geprikkeld worden de foto’s te bekijken van hoe het toen was.
Het zijn foto’s van het doodnormale leven van toen, bekende en onbekende fotografen schoten deze foto’s en ze zijn binnengebracht om het leven rond de eeuwwisseling in beeld te brengen.

De teksten bij de foto’s geven de ontwikkeling uit het verleden naar nu aan.
Een tijdperk waarin we verandering te zien krijgen in tradities, of dat die tradities juist behouden zijn gebleven naar de tijd van nu.

Een tijdperk waarin we de overgang van toen naar nu te zien krijgen en wat ‘het vergeten Nederland’ wordt genoemd, een decennia voor en na 1900 waarin Nederland voorgoed veranderde.

Een periode die wordt aangeduid als ‘Belle epoque’ (Frans voor ‘mooie eeuw’ en Nederlands voor ‘gouden eeuw’) óf ‘Fin de siècle’(einde van de eeuw), daaraan is te merken dat ook historici er niet echt een verzamelnaam aan de periode voor de eeuwwisseling tussen de 19e en 20e eeuw wisten te geven.

We gaan van Egmond aan Zee naar Amsterdam, en van Breda naar Haarlem, we blijven in dit geweldig mooie boek dus én niet in hetzelfde jaar én niet in dezelfde stad of dorp, zodat je van héél veel verschillende steden of dorpen iets meekrijgt.

Het verhaal van de straatventer vind ik ontroerend mooi, maar dat is uiteraard heel persoonlijk.

Wat vind ik van dit boek;

Allereerst moet ik zeggen dat het een gigantische boek is, en dan niet in alleen grootte (want het is een mooi formaatje om vast te houden) maar zeker ook in gewicht.
De inhoud neemt ook veel van het gewicht voor z’n rekening want je leest en ziet dingen die je normaal gesproken voorbij gaan.

Heel mooi vind ik dat door historisch onderzoek deze foto’s van zwart-wit zijn omgetoverd tot foto’s van kleur, er is dus niks zomaar is gedaan, alles is met een gedegen onderzoek gedaan.

De uitleg in het voorwoord is heel duidelijk en laat niets aan het toeval over.
Ook leer je waaróm deze foto’s zijn ingekleurd en de foto’s niet gewoon zwart-wit gelaten zijn voor dit boek.

Wat ik op zich ook wel erg jammer vind is dat de foto’s niet op chronologische volgorde zijn geplaatst, ik had graag het verloop van verandering daarin willen ontdekken en echt kunnen zien als leek in geschiedenis.

Eerlijk is eerlijk er staan héél veel lastige (of wat meer onbekender) woorden in, en vaak ook nog vlak na of direct na elkaar, waardoor het af en toe (voor mij) een wirwar van lastig woorden is.

Het mooiste aan dit boek vind ik dat (zoals de bedoeling ook was) alles ‘ver-eigentijdst’ wordt en je daardoor eerder geneigd bent de foto’s te begrijpen en op jezelf te betrekken.
Ook leer je héél veel van dit boek, want bij de foto’s hoort een geschiedenis die uitgebreid verteld wordt, bijvoorbeeld hoe de brood industrie begon, veranderde en evolueerde.

Ik hou van dit soort boeken, omdat we hierdoor zoveel leren over onze achtergronden en waarom dingen zijn zoals ze zijn of waarom dingen juist niet meer zijn zoals ze zijn.

Gerard Kamp heeft hier echt een prachtig boek gecreëerd voor iedereen die een beetje extra kennis van onze geschiedenis wil krijgen en ook een prachtig boek voor wie er gewoon mooie foto’s wil kijken over een (bijna) vergeten tijd.

Wil jij dit prachtige boek nu ook hebben? Dan kun je hem bestellen via Uitgeverij Omniboek of bij je favoriete boekhandel.

Ook de prachtige website van de Coloriginals is echt de moeite waard om te lezen en te bekijken.