Boekenfreaks

(K)raamtijd – Myrke van der Does


Dit boek is voor mij en mijn gezin helaas een bekend tafereel.
In 2021 (in de grote staart van de corona pandemie) zijn wij tijdens ons huwelijksreis/laatste vakantie zonder kindje, met 34 weken zwangerschap plotseling ouders geworden.
Ergens hebben wij ons natuurlijk ook afgevraagd of corona hier iets mee te maken kon hebben, bijvoorbeeld de vraag of ik het gehad heb zonder het te weten waardoor we eerder zijn bevallen?

Een zware en vooral eenzame periode, waarvan het gevoel niet uit te leggen is aan diegene die dit niet hebben meegemaakt.

Waar gaat dit boek over;

Myrke van der Does heeft dit boek in een samenwerking met ouders die in coronatijd zwanger zijn geraakt en of net een kindje hebben gekregen gecreëerd.
Wij hebben beide periodes in de coronatijd meegemaakt helaas.
Aan de hand van achtergrondinformatie, cijfers en persoonlijke verhalen, belicht (k)raamtijd het verloop van de crisis en de impact ervan voor iedereen die vanaf 16maart2020 en kindje verwachtte.

Wat vind ik van dit boek;

De vraag over hoe het is om geboren te worden als ‘coronageneratiekind'(vreselijk woord trouwens) die vraag zal dit boek niet kunnen beantwoorden want die kindjes zijn nog maar 1,2 of 3 jaar.
Tenzij de ouders hun pov laten schijnen over deze tijd en de kindjes al geboren waren vóór de corona uitbraak.

Hou er ook rekening mee dat dit bijzondere boek uitgebracht is eind 2020, en dus niet over de informatie beschikt die we nu allemaal hebben.
Dit boek gaat echt om die eerste impact, die eerste klap waarin alles nieuw en onzeker was.
Er zijn dus mogelijk dingen incorrect of onvolledig als we kijken naar wat we nu weten, en dat is logisch.

De inleiding neemt je weer helemaal terug naar December 2019, het prille begin van COVID-19 pandemie.
Door deze uiteenzetting van alle gebeurtenissen ga je echt weer even terug naar die tijd, naar de angst en onzekerheid over wat de zieke inhoud (wat erg lang onduidelijk bleef) en wat het zou gaan betekenen voor een ieder van ons.

Ik weet nog als de dag van gister dat mijn man en ik nét twee dagen voor de bekendmaking van de eerste lockdown op 12maart, onze vakantie naar Londen hadden gecompleteerd en met héél veel moeite onze boekingen konden annuleren vaak zonder(complete) refund.
Hoe zuur en bizar was dat zeg, van iets moois tuimelde we zo in een onbekende horror.

4mei lijken alle maatregelen te kunnen worden versoepeld vanwege stabiele cijfers.
Wat ze in dit boek ook duidelijk laten zien aan het einde van een hoofdstuk zijn de cijfers van de besmettingen, ziekenhuisopnames en sterfgevallen, en die cijfers blijven oplopen, zelfs nà die 4mei.

In Juni 2020 ontdekte wij dat we een kindje verwachtte, echt aan het begin en dus ook MIDDENIN deze onzekere tijd.
Prachtig en doodeng tegelijk, want wát is Covid eigenlijk? en is dat voor mij en de kleine dan extra gevaarlijk? Mag mijn man nog wel overal mee naartoe of moet ik alles alleen gaan doen?

De coverfoto zegt en doet mij heel veel, die vreselijke mondkapjes die je overal op moest.
Ik weet het nog zo goed, we lagen in het ziekenhuis Gelre Te Apeldoorn op de Neonatologie- en kraamafdeling en zagen alleen maar halve gezichten.
Heel af en toe durfde er een gynaecoloog of verpleegkundige ver van ons vandaan in de deuropening zijn of haar mondkapje even af te doen om zichzelf in z’n geheel te laten zien, zodat we toch een echt gezicht bij iemand konden hebben.
Dat zijn van die dingen die mij nog steeds erg veel raken, en die beelden roept deze cover bij mij op.

Je kunt ook heel mooi lezen in deze samenvatting van de raarste tijd van de 21e eeuw, hoe creatief mensen/bedrijven/instanties worden als dat nodig is.

Het boek bevat een complete samenvatting van alle regeltjes die er op welke datum zijn aangepast of strenger zijn geworden.
Héél veel theorie en iets minder persoonlijke verhalen dan ik had verwacht over deze bizarre tijd, maar desalniettemin een prachtig naslagwerk over deze bizarre, angstige en onzekere tijd.

Wil jij dit heftige maar bijzondere boek nu ook thuis hebben?
Misschien voor de kinderen later om uit te kunnen leggen wat er allemaal gebeurd is?
Het boek is helaas  NIET in je favoriete boekhandel te verkrijgen maar alleen exclusief te bestellen bij Babybladen.nl,  .