Boekenfreaks

Grishaverse trilogie Deel 1 – Schim & Schaduw – Leigh Bardugo


Een bijzonder toffe trilogie waar zelfs een Netflix serie van is gemaakt.
Grishaverse is een trilogie waarbij je je fantasie overuren mag laten draaien.

Waar gaat dit boek over;

Alina en Malyen hebben tien jaar bij een hertog op een landgoed in Keramtzin gewoond.
Nu zijn ze onderweg van Ravka naar De ware zee over de schaduwvlakte, de Onzee, met mens-verslindende monsters.

Wanneer ze in geluidloze galeien voortgedreven door de wind die opgewekt wordt door krachten van de Grisha Etherealki, worden ze aangevallen door de Volcra, de alles verslindende monster op de vlakte.
Mal raakt ernstig gewond en op dat moment ontvlamd er een kracht binnenin Alina.
Alina blijkt een infirni, een lichtheerser te zijn.

Ze wordt in het kleine paleis onder de hoede van Dzjenya geplaatst, een Coupeuse, maar ook een Grisha die uiterlijk kan aanpassen.
Alina voelt zich verloren maar ook verrijkt door haar positie aan de zijde van de Duisterling, totdat Baghra, haar lerares, haar iets onvoorstelbaars verteld.
Wie kan Alina nog vertrouwen en geloven? En zal ze ooit de waarheid kennen? En wat als die waarheid ook niet de gehele waarheid is?

Wat vind ik van dit boek;

Het begint zeker niet rustig, je hebt geen tijd om in te komen.
Het verhaal grijpt je meteen vast en in sneltreinvaart sleurt het je meedogenloos mee het verhaal in.
Dit verhaal leest net zo lekker weg als een simpel kinderboek (en nee dat bedoel ik niet gemeen of slecht), geen moeilijk gedoe maar vooral genieten van het verhaal, and i love that.

Het verhaal zit super goed in elkaar, het niet teveel om iets heen draaien maar echt het verhaal lezen, en dat is ook wel weer eens een verademing.
Het is heerlijk geschreven, en op deze manier wil ik nog wel 30 boeken van Leigh Bardugo lezen.

Voor de omslag is gekozen voor groen met gouden elementen, en dat staat geweldig en geeft het verhaal het juiste uiterlijk mee, vind ik.
Het geeft een beetje dat mysterieuze gevoel aan waarin het hele verhaal gehuld is.
De cover laat je ook heel veel van het verhaal zelf zien, ook al besef je je dat pas achteraf.

Het moment van ontwaken, zo noem ik het maar even, is ontzettend pijnlijk en prettig geschreven, en geeft het verhaal een flinke duw naar de rest van het avontuur waar Alina zich in bevindt.

Wat ik wel een beetje apart vind is hoe het einde van het verhaal is geschreven, over een jongen en een meisje, terwijl je weet dat het over Alina en Malyen gaat, ik snap de reden daar niet helemaal van.

Ook krijg je nog even bonusmateriaal toegespeeld, dat bestaat uit een brief van Malyen, in een echt handschrift geschreven door Malyen wat het nog echter maakt.

Een trilogie die ik eerst gelezen wilde hebben voordat ik de serie zou gaan kijken op Netflix.
En ik ben blij dat ik die keuze heb gemaakt, want een film of serie van de boeken zijn vaak toch 80% anders, en je fantasie reikt het verst.

Een onwijs spannend eerste deel van deze trilogie, en gelukkig heb ik de gehele trilogie-box dus ik kan meteen door naar het tweede deel, dreiging en duisternis.

Wil jij deze trilogie nu ook lezen? Dan kun je hem altijd bestellen bij je favoriete boekhandel.