Boekenfreaks

Relatietherapie: een vak apart – May Michielsen & Jan Lens

Een bijzonder duidelijk en super interessant boek van en voor relatietherapeuten. Op de vraag of dit ook leesbaar is als leek en gewoon geïnteresseerde, geef ik in de rest van mijn stuk duidelijkheid.

Relatietherapie is een vak apart, dat bedoelen ze in de zin van ‘bijzonder‘. Als relatie therapeut help je een relatie weer gezond te worden, en dat verwarmt ook het hart van de therapeut.
Relatietherapie is een van de mooiste, maar meteen ook de moeilijkste therapie professies die er bestaat.

Een individuele therapie behelst hele andere vaardigheden dan koppels- Relatie-therapie, en is eigenlijk gewoon een compleet andere tak van sport.
Vaak heeft een ‘individuele therapeut’ de relatietherapie erbij, en dat is echt een no go volgens May en Jan,omdat relatietherapie zoveel meer nodig heeft dan de vaardigheden van een individueel therapeut.

Wat vind ik van dit boek;

Nu is dit boek eigenlijk niet voor mij geschreven, het is namelijk voor therapeuten en andere vakmensen bedoeld.
Maar daarom is het misschien juist wel mooi dat ik dit boek recenseer, want dan kun je echt zien of dit boek leesbaar is voor iedereen (vind ik).

Een goede hechting tussen partners is de voornaamste basisnood in een relatie stelt Sue Johnson, en het bevorderen daarvan is dus ook het voornaamste doel binnen Relatietherapie.

Er wordt heel duidelijk en in begrijpbare taal uitgelegd wat de precieze rol van de therapeut is, en dat die bijna nog belangrijker is dan de gebruikte technieken en/of modellen.
Wat ook heel interessant is in dit boek, is dat er niet alleen dingen worden aangereikt, maar dat ook de onderliggende informatie erover wordt gedeeld (in de zin van uitleggen hoe bijvoorbeeld mannelijke en vrouwelijke emoties en psyche in elkaar steken, of waarom we als persoon bepaalde dingen doen).

Een boek als dit moet je pas echt gaan lezen als het je interesse wekt, of als het je werk als (relatie)therapeut is, want anders is het behoorlijk zware en misschien saaie kost.

Maar zoals ik in het begin al zei was mijn ‘missie’ met dit boek, om te kijken of iedereen dit zou kunnen lezen, en mijn antwoord daarop is ‘ja’.
Al heeft het wel echt concentratie en doorzettingsvermogen nodig, want het is natuurlijk geen gezellige bedtime story.

Bij elk nieuw hoofdstuk wordt er eerst duidelijk verteld wat ze met dit hoofdstuk in gedachten hebben en wat ze precies gaan uitlichten, hoe en waarom.
En heel eerlijk? Van dit soort boeken kan ik heel blij worden, er wordt namelijk duidelijk geschreven over het onderwerp of over de onderwerpen, het is leesbaar, ook als het niet je vakgebied is, én je leert er ontzettend veel van.
Dit boek mag je wel zien als een ui die gepeld wordt, alle lagen van deze vorm van therapie krijg je te zien en te leren. Ontzettend interessant en leerzaam.

Is jouw interesse nu ook gewekt? Treuzel dan niet langer en bestel het via Pelckmans Uitgevers.