Boekenfreaks

Opening Clavis Concept store Alkmaar

Samen met Jack ben ik zaterdag 6 juli naar de opening van de Clavis concept store in Alkmaar gegaan.

              

Het eerste dat je opmerkt, is dat je een pand in loopt waarvan het alleen al een cadeautje is dat je er überhaupt naar binnen mag lopen. Zo’n prachtig gebouw, het ademt huiselijkheid en vertrouwen uit, hier wil je gewoon zijn. Het geroezemoes van de mensen komt je al snel tegemoet en we lopen verder. Door de glazen klapdeuren gelopen zie ik links onderaan op een randje al Rikki knuffels en boeken staan, Rikki is een creatie van Guido van Genechten waarmee hij alweer 20 jaar geleden internationale illustratorenwedstrijd Key Colours (toen heette het nog ‘prijs van de stad Hasselt’) heeft gewonnen, Rikki is de held van de dag vandaag. Dan komen we de concept store binnen en mijn eerste reactie is ‘schrikken’ van al het moois dat ik zie. Wat een prachtige plek om te zijn. Zoveel mooie boeken, en nu al zoveel mensen die deze opening willen bijwonen en dit moois willen komen bekijken en beleven. Want dat is wat deze concept store wil bereiken, leren en lezen door beleving.

Ik heb Charlotte de Lannée de Betrancourt gevraagd of zij ons iets zou willen vertellen over het doel van deze store en waar het vandaan komt, en dat wilde ze uiteraard heel graag.

Ik begon met de meest logische vraag die je kunt bedenken, namelijk,

Wat is het precieze doel, het uitgangspunt van de Clavis conceptstore?
Wat we heel graag wilden laten zien hier, is in eerste instantie eigenlijk al onze boeken. Er is eigenlijk geen winkel die geen keuze geeft in zijn showroom, maar wij wilde kijken wat het zou doen als wij alleen al onze eigen boeken neer zouden zetten. En als je het zo ziet, zie je meteen dat het ook echt bij elkaar hoort. Het zijn echt alleen maar Clavis boeken, geen boeken van andere uitgeverijen. Ten eerste kunnen wij hier dus echt al onze boeken laten zien en daarnaast willen wij ook heel graag dat kinderen en jongeren de boeken gewoon echt gaan beleven. Dus we hebben allemaal knutselactiviteiten rondom boeken, dat organiseren wij ieder weekend, of proberen dat in ieder geval ieder weekend te doen.

Waaruit is de conceptstore ontstaan? Jullie hebben in België wel al drie winkels, dit is de eerste in Nederland.
Klopt, drie winkels hebben we daar. De allereerste is ontstaan omdat we in eerste instantie met de uitgeverij in een gewoon kantoor zaten, maar dat werd op een gegeven moment gewoon echt te klein. En zo is het dus ook echt ontstaan, het werd te klein en we moesten groter. Toen zochten ze naar iets waar ze ook echt iets konden doen met betrekking tot lees bevorderende activiteiten. Toen zijn ze in een oude abdij gaan zitten waar ze voor de leerkrachten workshops konden geven en voor de klassen de klasbezoeken. Dan komt de klas daarheen en worden ze echt ondergedompeld in een verhaal, we nemen altijd één verhaal als uitgangspunt en dat bouwen we dan uit, en zo hebben de kinderen aan het einde van de dag enorm veel geleerd zonder dat ze dat eigenlijk door hebben.

Zo verteld Charlotte ook dat ze afgelopen week op maandag en dinsdag 2 klassen ‘in huis’ hadden voor de 2 pilots en dat de kinderen van tevoren dachten ‘we moeten iets met boeken doen, saai zeg’ en die kinderen waren helemaal om. Dát is dan ook echt ons idee achter deze concept winkel, samen met stichting Willewete. Dat hebben ze dus in België al op drie plekken, en dit is de eerste in Nederland, en daar zijn zij heel blij mee.

Sinds wanneer bestaat dit concept?
In België zijn ze echt al een jaar of 5 met het Willewete bezig, en vorig jaar zijn er dan nog 2 extra winkels geopend en dit is dan de 4e. Dus dat is allemaal wel iets om erg trots op te zijn.

Ook een reden dat ik per se hierheen wilde om te kijken, is omdat wij dus dachten dat het echt een conceptstore voor kinderboeken (jonge kinderen) zou worden, maar ik zag een filmpje van jullie met Young Adults, dus het is ook Young Adult?
Ja, we hebben hier dus echt boeken voor kinderen van 0 tot een jaar of 18. Onze boeken worden ook gewoon door volwassenen gelezen hoor, ik lees ze zelf ook, maar officieel is het dus voor 0 tot 18 jaar. We proberen echt voor ieder kind een mooi boek te maken, en ik denk dat we daar best in geslaagd zijn tot nu toe. Ook proberen we natuurlijk over te brengen hoe leuk lezen eigenlijk is. Ook voor de Young Adult organiseren we, tot nu toe 1x per jaar, een Young Adult boekenfeest/Clavis boekenfeest. We nodigen dan schrijvers uit en geven workshops, echt voor de Young Adults. Maar ook allemaal weer rondom de boeken. We geven ook workshops in het ‘zelf schrijven’, want dat vinden veel mensen ook heel erg leuk. We hebben ook een keer een lezing gehad over hoe een boek nu eigenlijk gerecenseerd wordt, toen kwam Bas Maliepaard, de kinderboeken recensent van dagblad trouw, om te vertellen hoe dat dan gaat. En dat zijn gewoon hele leuke momenten.

               

Wat is de reden dat jullie oog op Alkmaar is gevallen voor de concept store?
Dat is een hele goede vraag, wij hebben een samenwerking met InHolland, de hogeschool hier in Alkmaar, en daar de pabo van. Zij ontwikkelen, samen met ons, de dagprogramma’s voor de kinderen en ook de workshops voor de leerkrachten. Niet per se het Young Adult boekenfeest, want dat doen we allemaal zelf. En in de stichting Willewete zitten wij dus samen met de PABO Alkmaar. Wij wilden heel graag een samenwerking met een Pabo en dat is de InHolland in Alkmaar geworden, en dan kun je natuurlijk niet in Groningen gaan zitten. We zijn toen ook eigenlijk per toeval op dit pand uitgekomen, en dan ga je nadenken, kijken, meten en inpassen en dan denk je ‘ja dit is het’ want het zit bomvol mogelijkheden.

Het interview doen we in het kantoor van Charlotte en wat is het een prachtige ruimte, de glas in lood ramen, het oude hout, het oude uiterlijk, de typische geur van een oud gebouw, heel gaaf om allemaal in je op te nemen.

Rikki, wat is Rikki voor Clavis, WIE is Rikki? ( deze vraag stel ik omdat Rikki hier vandaag rondloopt)
Rikki is een creatie van Guido van Genechten, een kinderboeken illustrator, hij heeft 20 jaar geleden de Key Colours wedstrijd gewonnen die word georganiseerd inde gemeente Hasselt, in samenwerking met Clavis. En er zit ook nog een grote geldprijs aan vast, er worden dan zo’n 5 boeken uitgekozen en de winnaar krijgt dat geldbedrag. Die wedstrijd doen we 1 keer in de 2 jaar en de laatste editie kwamen er iets van 1800 inzendingen van over de hele wereld. Mensen weten het ook gewoon, dat komt doordat wij heel veel mensen in dienst hebben die de hele wereld over reizen om onze boeken te verkopen en zij vertellen over de Key Colours wedstrijd. Rikki is een konijntje met 1 slap oor, en dat is natuurlijk voer voor pesterijtjes, want zijn vriendjes hebben allemaal wel 2 rechtopstaande oren. Uiteindelijk probeert Rikki er dan ook alles te doen om dat oor rechtop te krijgen, bijvoorbeeld met een spalkje. Want ook Rikki wil er natuurlijk bij horen, net zo graag als elk ander kind ergens bij wil horen. De moraal van het verhaal is dat je bent zoals je bent, en als je jezelf gaat accepteren dan gaan je vriendjes dat ook doen. En dat past natuurlijk perfect bij ons educatieve concept. Ondertussen is Rikki een heel bekend en geliefd figuur geworden. Maar het is echt spontaan ontstaan, het is niet dat Rikki ons boegbeeld zal blijven, want we hebben bijvoorbeeld ook Fien en Milo kasten in de winkel staan en dat zijn weer andere figuren, van een andere illustrator, dus het kan zomaar weer veranderen. Maar voor vandaag is Rikki wel de Clavis held, hij wil met alle kinderen op de foto en loopt rond, echt ontzettend leuk.

Ik vraag Charlotte ten slotte of ze zelf nog iets toe te voegen heeft waarvan ze ons het nog graag wil laten weten, Charlotte zegt; 

Echt enorm leuk dat je bent gekomen en de moeite neemt om mij te interviewen, dat vind ik echt hartstikke leuk. Ik ben echt heel blij met Alkmaar, met dit pand, met de mensen om ons heen en met wie we samenwerken. En we hopen zoveel mogelijk mensen te trekken. Ook de boekhandels, want wij zijn geen concurrent maar juist samenwerkingspartners, en zo moeten we dat met elkaar zien en zo zien wij dat.  Ik zei laatst tegen mijn man ‘ik wil van Alkmaar gewoon een kinderboekenstad maken, of een Young Adult stad.’  We moeten daar met z’n allen hard aan trekken en het is hard werken, maar je ziet het op een dag als vandaag. Kijk maar om je heen, het is hartstikke druk met allemaal ouders met kinderen. Het is gewoon vol. Dus ze willen echt wel, maar ze moeten het wel weten en ondervinden. We hebben bijvoorbeeld geen echte etalage, maar dat hoeft ook niet als je zo’n mooie ingang hebt. Wij zijn helemaal super blij. Echt super.

Tot slot nog de openingsspeech die Philippe Werck ons geeft.

In 1984 heeft Philippe Werck de uitgeverij Clavis kinderboeken opgezet, wat sindsdien een groot succes is. Philippe was tot vorig jaar de grote baas en stichter van Clavis kinderboeken, want afgelopen jaar zijn zijn dochters de eigenaressen geworden. En ook al is de leiding van Clavis kinderboeken afgelopen jaar overgegaan naar zijn dochters, Philippe blijft natuurlijk erg betrokken en geeft dan ook deze inspirerende speech over de store in Alkmaar. En dit zijn de mooie dingen die hij verteld tijdens de openingsspeech:

er is heel hard gewerkt om dit voor elkaar te krijgen, dus ik moet eigenlijk heel veel mensen bedanken. Het was heel hard werken en het gaat niet zomaar vanzelf, maar als het klaar is zoals het nu klaar is dan zijn we zelf al heel tevreden met de inspanning die we geven dus er heerst een hele grote tevredenheid. Dit is de 4e Clavis winkel, maar dit is de eerste plek waar zich naast de winkel ook stichting Willewete zijn intrede doet in Nederland. Wij vinden het heel belangrijk dat boeken bij mensen, bij kinderen kunnen komen, want tegenwoordig met al die webshops en digitale boeken vinden wij het belangrijk dat ze dicht bij boeken kunnen komen, kunnen ruiken, kunnen voelen en dat kan dus hier. Het is niet dat een boek meteen gekocht moet worden, laat dit gewoon een leuke plek zijn waar boeken tot leven komen, en als je dan ziet, er wordt gekleurd en geknutseld, dan gaat je hart open. Het is vooral het boeken tot leven brengen dat wij hier willen doen, en daar staat ook de stichting Willewete voor, boeken brengen naar mensen uit het onderwijs, mensen in de kinderopvang, mensen die veel met kinderen bezig zijn, en die boeken gebruiken als kapstok, als opstapje om les te geven en om meer waarde voor kinderen te bieden en dat willen wij hen meegeven, ‘wij willen zeggen wat we doen, en we willen doen wat we zeggen’ daar staan we voor. Wij zijn heel blij dat wij hier zijn, wij danken Alkmaar dan ook dat wij hier kúnnen zijn, het is een mooie plek om te zijn want het is een mooie stad. En het is prachtig om hier in de binnenstad ons plekje te runnen’.

ik ben heel blij dat ik naar de opening ben geweest en de store alvast heb mogen bekijken en aanvoelen, zo op hun eerste echte dag. Het voelt voor mij echt aan als een tweede huiskamer waar je gewoon mag zijn en genieten van al het moois dat Clavis in huis heeft. De sfeer is heel prettig en ongedwongen, de mensen die er werken hebben echt hart voor hun winkel en dat sijpelt door in hun enthousiasme en behulpzaamheid. Clavis heeft niet alleen een plek in mijn stad maar ook een beetje mijn hart gestolen met deze store. Ik dank Charlotte nogmaals voor dit ontzettende leuke interview en ik hoop dat de conceptstore een grote vlucht gaat maken, eerst in Alkmaar en dan hopelijk heel Nederland door.

Wil je meer weten over Clavis en stichting Willewete? Kijk dan even op hun pagina en kom er alles over te weten;

https://www.willewete.nl
https://www.clavisbooks.com