Boekenfreaks

Interview Charlotte De Lannée over de Clavis stock verkoop

Interview met Charlotte de Lannée de Betrancourt van Clavis over de stock verkoop en voortgang van de Concept store.

Alweer een maand geleden was de stockverkoop van Clavis boeken. Uiteraard ben ik naar de stockverkoop van de Clavis conceptstore gegaan in Alkmaar. Ik stond om even voor één binnen want ik wilde alles dat er te zien en te koop was in volle glorie kunnen zien. Een warm onthaal en tafels vol boeken, een heerlijk gezicht. Veel kinder- en prentenboeken maar ook de jeugd en young adult was vertegenwoordigd, hoewel daar niet zoveel van lag als de kinder- en prentenboeken, wat voor mij natuurlijk wel een beetje jammer was.
Ik heb gevraagd of Charlotte het leuk zou vinden om weer even met mij te gaan zitten om te evalueren hoe het met de concept store in Alkmaar gaat en dat vond ze natuurlijk een heel leuk idee.

Het is nu al een half jaar geleden dat Clavis conceptstore zich hier heeft gevestigd in Alkmaar, hoe gaat he met de conceptstore en jullie ideeën?
– het gaat heel goed met de conceptstore, we hebben iedere zaterdag activiteiten en dat is echt wat de conceptstore is. Dan wordt er voorgelezen aan kinderen meestal in een leeftijd van 3 tot 6 a7 jaar ongeveer, dan lezen we eerst het boek voor en daarna hebben we een activiteit zoals bijvoorbeeld dansen, knutselen een theatertje, allemaal rondom het boek dat is voorgelezen. Vanaf het begin loopt het eigenlijk al goed, niet storm maar wel gewoon goed en dat breidt zich alleen maar uit want we hebben een soort vaste kern en er komen gewoon steeds weer nieuwe mensen bij. Het gaat echt allemaal via via want een zus neemt bijvoorbeeld haar broer mee of een juf en zo gaat dat verder. Deze concept activiteiten zijn echt vanuit Clavis zelf, dus niet met Willewete. Wat we bijvoorbeeld ook doen is dat we een avond houden voor alle kinderboekhandels in Nederland, alle kinderboekhandel eigenaren zijn dan hierheen gekomen en hebben we verteld over wat we hier doen en wie we zijn en daar leent dit pand zich ook uitstekend voor, en het was een erg gezellige avond. Samen met Willewete en InHolland doen we dan de dag activiteiten en de workshops, en ook dat begint nu echt aan te trekken, in het begin is het natuurlijk even zoeken naar de juiste vormen maar dat gaat steeds beter.

Mijn volgende vraag zou zijn ‘Stichting Willewete en Clavis hebben prachtige en leuke programma’s en activiteiten voor de kinderen, scholen en andere groepen slaat dat ook aan?’ en het antwoord daarop is dus ‘JA’.
– Ja het slaat echt aan, we hebben hier al een paar scholen gehad, dat waren dan meer pilot-achtige settings omdat wij onze programma’s, die wij samen met de PABO leerlingen en docenten hebben ontwikkeld, natuurlijk wel een soort van moesten testen, dus zodoende hebben we allemaal ‘test scholen’ uitgenodigd, de scholen en kinderen wisten ook dat ze soort ‘proef Rikki’s’ waren (proefkonijnen dus). En dat was zo ontzettend leuk want de kinderen voelen zich dan helemaal vereerd omdat ze mogen helpen iets mooiere en beter te maken. Dat hele proces was fantastisch, die kinderen willen je dan zo graag helpen alles beter te maken en het product is uiteindelijk ook helemaal goed geworden dus nu gaan we echt van start. Daarnaast hebben we ook de workshops voor de leerkrachten. Afgelopen maand (januari) hadden we twee keer ‘juf Bianca’, zij is online juf die allemaal les-ideeën verspreid en tips over hoe je je klaslokaal wat beter kunt inrichten, zulke dingen en die activiteiten zitten dan helemaal vol, mensen zijn ontzettend enthousiast en dat is echt ontzettend leuk om te zien.

Maandag (27-01-2020) was dan de eerste dag van de hele week Clavis stockverkoop in Alkmaar, hoe is die eerste dag verlopen en hoe waren de reacties?
– Dit was dus voor ons echt de eerste keer, in België hebben ze wat meer winkels en daar doen ze het al wat vaker maar in Nederland hebben we dat dus nog nooit gedaan. En wat ik (Charlotte) heel alstig vond was bepalen welke titels er moesten komen te liggen, hoeveel 10 of 100 ik vond dat erg lastig. Maar gister gingen we dus om één uur open en we deden om kwart voor één de deur open en echt toen stonden er al allemaal mensen voor de deur en tot aan sluitingstijd aan een stuk door erg druk, echt superleuk. En ook mensen die hier nog nooit waren geweest en hadden gehoord van de stockverkoop dachten ‘oh daar moet ik zijn’ en dan komen ze hier met een blik van ‘wooow wat mooi hier binnen’, echt een verassing die ze niet verwachten. Mensen waren echt heel positief, iedereen reageerde erg leuk en positief, dus dat is supertof. Er liggen veel peuter en kleuterboeken dus ook wel veel leerkrachten gehad, woensdagavond hadden we een open avond voor leerkrachten die legden we nog even extra in de watten, lekker kopje koffie, koekje erbij, zodat ze echt even gezellig kunnen shoppen. Iedereen is zo ontzettend enthousiast ik rijg zelfs mailtjes en telefoontjes met de vraag ‘tot hoe laat het duurt en wanneer het precies is’ ja erg leuk.

Wat zouden jullie zelf nog willen toevoegen of anders doen nu jullie de eerste paar dagen achter de rug hebben?
– Het gaat natuurlijk om titels die uiteindelijk in de RAMSJ verschijnen, in Nederland heb je de wet op de vaste boekenprijs zodat je overal een boek voor dezelfde prijs koopt, maar als uitgever heb je op een gegeven moment zo ontzettend veel voorraad omdat een boek niet meer zo goed loopt of misschien verouderd is en een uitgever kan dan op een gegeven moment beslissen om de prijs op te heffen, dat betekend dat iedere verkoper zelf een prijs aan een boek mag hangen. Dat moet je uiteraard allemaal eerst netjes aanvragen bij het commissariaat van de media dat hebben we dus ook netjes gedaan, nadat we hebben gekeken naar ‘wat hebben we op de plank waar eigenlijk niet zoveel meer mee gebeurd’ en uit die lijst hebben we dan weer een lijst gemaakt van wat wij hier hebben liggen in de stockverkoop. En om terug te komen op jouw vraag ‘wat had ik anders gewild?’ ik had veel meer leesboeken gewild, dus zeg maar vanaf een jaar of 9 tot aan Young Adult, want daar hebben we nu wel een stuk of 10 titels van liggen maar ik voel gewoon dat het te kort is, want jij had het ook al aangegeven maandag en leerkrachten zeiden het ook omdat die dan op zoek zijn naar een boek om met de hele klas te lezen. Maar gelukkig komt er absoluut een volgende keer dus deze puntjes nemen we gewoon mee.

Clavis heeft dus een prachtig pand op een mooi centraal gelegen plek in Alkmaar maar helaas zonder etalage o.i.d, hebben jullie daar echt ‘last van’ of loopt het allemaal wel los door de mond op mond reclame.
_- Vooral dat laatste (mond op mond reclame) daar hebben we heel veel baat bij natuurlijk. Bijvoorbeeld op zaterdag is er hier markt en word onze ingang eigenlijk compleet uit het zicht geblokt en dat is natuurlijk niet heel handig als je ook al geen uithangbord of etalage hebt, gelukkig hebben wij kunnen regelen dat het andere hek nu ook open is en die zit een de winkel-kant dus dat scheelt gelukkig enorm in de spontane binnenloop. Maar inderdaad zijn wij echt een winkel die het moet hebben van de mond op mondreclame en dat is hard werken maar dat lukt gelukkig wel. We moeten al onze klanten met liefde behandelen, nou dat doen we dus dat is al goed maar het vergt wel veel. Omdat het een monumentaal pand is mogen wij ook gewoon niets op de gevel plakken of anderszins bevestigen dus ja dat is wel lastig en vooral erg jammer.

Heeft Clavis Alkmaar nog mooie nieuwe dingen in het verschiet voor de kleintjes of Young Adult?
– Absoluut, we gaan in mei ’20 een kinderboeken feest geven, dan nodigen we weer alle kindjes uit en willen we hetzelfde creëren als toen we de opening hadden, dus daar gaan we ook echt wel weer wat leuks van maken. Voor de Young Adults hebben we dan in het najaar, de afgelopen keer was het in november, een avond met workshops van een paar auteurs, auteurs die over hun nieuwe boeken kwamen vertellen. Bijvoorbeeld Miriam Borgermans van de Slaves serie kwam vertellen hoe overleef je nu eigenlijk in zo’n soort wereld met survival, dat was erg leuk en uiteindelijk hebben we hier nog frietjes gegeten. We zitten er wel aan te denken om dat misschien ook in het voorjaar te gaan doen, net voor de zomer zoiets, maar dat moeten we nog even goed onderzoeken of daar behoefte aan is.

Welk boek of boeken kijken jullie van Clavis zelf erg naar uit?
– Ik keek bijvoorbeeld erg uit naar het boek verliefd van Quentin Gréban, die is net verschenen maar daar keek ik erg naar uit omdat er echt prachtige illustraties vol mooi poëtische tekstjes in staan en dat is echt een mooi cadeauboek voor geliefden. Verder komen er een paar nieuwe Wilewete titels aan, en dat zijn natuurlijk echt boekjes voor kinderen die iets Wilewete (haha even woordgrapje ertussen) maar dan echt de jonge kinderen dus kleutertjes, groep 1 tot en met 4 ongeveer, er komt bijvoorbeeld een titel aan ‘in de haven’ dat gaat er dus over hoe het eraan toe gaat in de haven, en dat is echt interessant. En muziekboekjes, we hebben natuurlijk heel veel Clavis muziek, we hebben er nu in België iemand bij dat is een sound designer (een muziekman simpelweg) en hij maakt dus echt ook al die geluidjes en de Clavismuziek echt zelf, en hij doet dat echt op zo’n ontzettend leuke manier. En als je het zelf maakt kun je ook echt dat Clavis-gevoel erin leggen, als je vaak bijvoorbeeld van die geluidenboekjes hebt is het echt herrie of lelijk of het geluid lijkt helemaal niet eens op het dier dat het moet voorstellen maar nu hiermee is het gewoon echt heel mooi en echt op z’n Clavis. En verder pff ja er verschijnt zoveel moois. En voor ons duren nieuwe boeken helemaal lang want wij weten natuurlijk al veel langer dan jullie van t voren dat een boek eraan gaat komen.

En nu ik hier weer in dit prachtige kantoor zit en ik Rikki zie staan bedenk ik ineens een nieuwe vraag voor je die niet gepland stond. Is Rikki nog steeds jullie boegbeeld of is de aandacht inmiddels naar een nieuwe held/heldin verschoven?
– Nou je hebt bijvoorbeeld het Rikki speelhuisje achterin en daar spelen kinderen veel in maar het kleine keukentje hiervoor? WOOOW dat is echt….wat dat allemaal niet teweeg brengt bij de kindjes. Ieder kindje dat hierbinnen komt, hup jas uit en de keuken in, worteltjes snijden, er liggen ijsjes en kopjes, ja dat is echt fantastisch. Maar Rikki blijft, die zullen we niet wegdoen.

Mijn vragen waren voor deze keer op, maar natuurlijk laat ik Charlotte nog even aan het woord om nog te zeggen wat ze zou willen toevoegen aan wat er allemaal al gezegd is.

‘Voor iedereen die nog niet langs is geweest zeg ik ‘Welkom’, we vinden het heel leuk als mensen komen, ook als je niets koopt en alleen wilt kijken want daar is de conceptstore voor gecreëerd, om te kijken en te leren zonder moeten. Het is vooral heel leuk om te laten zien wat we allemaal hebben en wat hier mogelijk is om te lezen. En hou natuurlijk de facebook pagina in de gaten van Clavis en Clavis conceptstore Alkmaar om te kunnen zien wat er allemaal in de planning staat en eraan komt’.