Boekenfreaks

Codex Dryadalis – Ron Ris

Bij een tattoo assist zou je niet meteen denken aan een boek, of nou ja ik wel want ik ken geen enkele tattoo assist die alleen maar tatoeëert, ze hebben eigenlijk allemaal wel meerdere kunstzinnige hobby’s of interesses. En zo ook Ron Ris, owner of Dogstar tattoo. Een creatief bezig bijtje. Dat er meer is dan alleen wij mensen, laat Ross met dit boek zien. In zijn voorwoord vertelt hij over het 3e oog/ het zicht dat hij heeft waardoor hij in staat is om bijzondere wezens, de één fijner om aan te zien dan de ander, kan zien. Bijzondere wezens, bijzondere ontmoetingen en vooral een kijkje in een wereld waar velen van ons niets van meekrijgen. Of je erin gelooft of niet, dat is aan jou. Één ding is zeker, de aanschaf van dit boek geeft je prachtige verhalen en foto’s van wezens die jij je niet kunt voorstellen.

Ik kan alleen maar zeggen ‘WAUW’, wat een geweldig mooi boek om in handen te hebben. De omslag is al een puur genot om vast te hebben en te bekijken, solid en mooi vormgegeven met de tekst in gouden letters. De bladzijden zijn dikker dan in een normaal leesboek, en dat is erg fijn om in een boek als deze te hebben, het geeft echt een houvast. De verhalen die erin geschreven zijn nemen je echt mee in een onbekende wereld en doen je verwondert om je heen kijken op de pagina’s. Alles is wel in het Engels geschreven, maar ook als je niet heel goed bent in Engels beleef je dit boek écht. Door de foto’s, tekeningen en sculptures van de wezens door dit boek heen komt het tot leven, of je dat nu wilt of niet.

Uiteraard mochten wij ook wat vragen stellen om te weten te komen wie Ron is en waar zijn boek vandaan komt.

– Wie is Ron Ris van Dogstar tattoo eigenlijk?

* Ik ben geboren en getogen in Amsterdam en alhoewel ik opgroeide in de stad ging ik er vaak op uit in de natuur met mijn ouders. Ik had al vroeg een fascinatie voor het bovennatuurlijke en probeerde al jong mijn ideeën vorm te geven. Ik ben uiteindelijk als illustrator in de reclamewereld terecht gekomen maar had toch meer behoefte om mijn creatieve vrijheid los te laten als kunstenaar op canvas en door te sculpturen. Later ben ik gevraagd om leerling tatoeëerder te worden en het vak beoefenen ik inmiddels bijna 25 jaar.

– Bij Dogstar Tattoo denk je niet meteen aan een boek, hoe ben je op het idee van een boek gekomen.

* Het idee van t boek is ontstaan nadat ik t verlangen kreeg om al mijn sculpturen en illustraties die op fantasy en folklore gebaseerd zijn in een boek te verzamelen en de bij behorende verhalen uit te werken.

– Wanneer kwam het daadwerkelijke idee om van jouw beleving een boek te maken?

*Het idee om van mijn beleving een boek te maken kwam na een wandeling (die ik regelmatig maak) van mijn huis naar mijn werk en daarbij inzag dat mijn beleving van t magische om ons heen de rode draad was door mijn creaties.

– Waaróm wilde je van je belevingen en ervaringen een boek laten maken?

*Ik wilde graag een boek maken van mijn ervaringen omdat ik die niet verloren wilde laten gaan maar graag wilde nalaten aan iedereen die daar eventueel geïnteresseerd in zou zijn.

– Alle foto’s, tekeningen en bijschriften, zijn dat jouw eigen belevingen, ontwerpen en (kunst)creaties?

*-Alle inhoud van het boek zijn mijn eigen creaties gebaseerd op mijn belevingswereld en folklore. 1 schilderij (de goblin scavengers) is een samenwerking met mijn oudste zoon Jamie Ris die een talentvol ontwerper en tevens tattoo artiest is.

– Wat laat je precies zien in/met dit boek?

*Wat ik probeer te laten zien in dit boek is dat er in mijn beleving een magische wereld om ons heen bestaat en dat die als je daar voor open staat vreugde, spirituele bewustwording en inspiratie kan geven en dat als men daar onderzoek naar doet bewijs voor kan vinden. Tevens is de boodschap; blijf in contact met je innerlijke kind.

– Hoe kom je op creatures als degene die in je boek staan? (Elfen, feeën, trollen enz)

*Elfen, feeën en trollen zijn een onderdeel van ons bestaan. Ze zijn altijd een deel van onze folklore geweest, maar zijn door het christelijke geloof naar de achtergrond verdreven maar naar mijn mening nog steeds levendig

– Is het hele boek jouw ontwerp en heb je dát laten uitwerken of had jij ideeën/inzichten en heeft een ander daar het boek uit gemaakt?

*Het hele boek is een one man show. Ik wilde geen concessies doen dus heb ik bewust geen adviezen of hulp gevraagd bij het creëren van het boek.

– Ben je van plan meer van dit soort boeken uit te geven? Want er zal ongetwijfeld veel meer te zien zijn.

*Ik heb nog heel veel te vertellen en te laten zien dus als er ooit in de toekomst tijd en vraag zou zijn dan zou ik zeker meer van dit soort boeken willen uitgeven. Dit ligt uiteraard aan t succes van de Codex.

Benieuwd naar dit boek of wil je het (wie niet zou ik denken) ook in handen hebben, kijk dan op Ron z’n Facebook of gewoon meteen op zijn Dogstar Fantasy art pagina en bemachtigd jouw bijzondere exemplaar.