Boekenfreaks

Neem mijn verdriet weg – Katerina Gordejeva


Katerina Gordejeva brengt hier een prachtig, emotioneel maar deels ook persoonlijk boek te wereld.
Vreselijke verhalen van echte mensen die gevangen zijn in iets dat een slecht verhaal lijkt.


Waar gaat dit boek over;

In dit boek staan hartverscheurende getuigenissen van de vele slachtoffers van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne.
Mensen die lijnrecht tegenover elkaar staan maar helaas hetzelfde verdriet kennen door de oorlog.

Katerina haar halve familie woont in Oekraïne, dus zoals ze het zelf zo hartverscheurend zegt is ‘haar overheid ten strijde getrokken tegen haar geliefden’.

24 februari 2022 zal een dag zijn die niemand ooit zal vergeten, Rusland startte een oorlog die tot de dag van vandaag (08-12-2023) duurt, en nog lang zal duren vrees ik.

Katerina heeft in de zomer van ’22 een film op haar you tube kanaal ‘Скажи Гордеевой’(‘vertel het aan Gordejeva‘) uitgebracht, en ze dacht dat de film het makkelijker voor haar zou maken om de dingen die ze had gehoord en gezien een plek te geven, maar niets was minder waar.
Dit boek komt namelijk voort vanuit de demonen die in Katerina haar hoofd bleven ronddolen, de mensen die het einde van een filmmontage niet gehaald hadden, de mensen die in dit boek spreken en alle andere die met Katerina hebben gepraat over dit vreselijke hoofdstuk in de wereld.

Wat vind ik van dit boek;

Het is een zwaar boek, een heftig boek, een boek dat je huilbuien en nachtmerries brengt, maar ook een boek dat móét bestaan.
Al in het voorwoord huilt mijn hart voor een van de sprekers in dit boek, wat deze vrouw heeft meegemaakt zou niemand ooit mogen meemaken.
Helaas was dat alleen het voorwoord en is het 350 pagina’s lang een vreselijke uiteenzetting van wat een oorlog  met de mens doet.
Je merkt dat de oorlog mensen doodslaat, zowel letterlijk als figuurlijk en dat is hartverscheurend om te lezen.

Wat je héél duidelijk tussen de regels door leest, en soms ook gewoon botweg in Katerina haar gezicht gezegd word, is dat de mensen die hun verhaal vertellen het niet alleen de leiders maar ook Katerina persoonlijk aanrekenen wat er allemaal aan de hand is… de oorlog.
Dit boek laat zien dat het een oorlog in een oorlog is, het is niet alleen een oorlog tussen Oekraïne en Rusland, maar ook een oorlog tussen onschuldige burgers.
De angst van de Russische kant is voelbaar, want door Katerina een buitenlands agent te noemen is ze toch een soort doelwit geworden.
Wat heel mooi is aan de manier van interviewen van Katerina, is dat ze heel op een heel informele manier de interviews afneemt, het lijkt op een gesprek met een oude bekende en dat leidt ook tot bepaalde gesprekken die je ook zou kunnen hebben met een oude bekende.

Door de manier van vertellen gaan de burgers die de verhalen vertellen ook echt leven wanneer je het leest, en dat maakt dat dit boek je nog meer raakt.
Ook haar empathie ontbreekt niet in deze verhalen, bijvoorbeeld het hartverscheurende verhaal van Inga, je voelt Katerina haar hart breken, en ze handelt ernaar ook al wordt zij zelf veelal als schuldige van de oorlog  gezien door de geïnterviewde.

Het is een zwaar boek, met nog zwaardere verhalen, als je al moeite hebt met het leed dat zich in de wereld afspeelt, dan kun je dit boek beter overslaan, want je krijgt in dit boek de onverbloemde waarheid te lezen.

Gelukkig zijn het verhalen van pure mensen met een geloof, of dat nu is in een god of in zichzelf, ze geloven iets.
En dat zorgt ervoor dat er ook humor in het boek voorkomt, omdat de mensen zich op die manier staande kunnen houden, bijvoorbeeld Zjenja die het op het einde van zijn verhaal over ‘de stoepranden opnieuw moeten verven’ heeft, waar dat over gaat zul je zelf moeten lezen in dit indrukwekkende en zorgwekkende boek.

Wil jij dit boek nu ook lezen?
Dan kun je hem bestellen via Uitgeverij Murrow of je lokale boekhandel.