Boekenfreaks

Komt een olifant bij de rechter – Karlijn van Houwelingen

De titel geeft je al een glimlach op je gezicht, zie je het voor je? Een olifant bij de rechter? Ik wel.
Maar wat je je echt moet voorstellen bij de titel, dat lees je in het boek zelf, en het is minder grappig dan je als eerste gedachte denkt.

Waar gaat dit boek over;

Dit boek bevat verhalen over de dieren die in New York leven….. of overleven is af en toe beter gezegd.
Samen leven mét de mensen van New York of tussen hen in, en dat brengt ons de verhalen in dit boek.
De verhalen bevatten meer dan een leuk vertelsel over een dier in New York, het bevat onderzoeken, feiten en soms schrijnende waarheden.
Een olifant die naar de rechter gaat, een buizerd die een hele stad en omstreken in zijn ban houdt en een populatie (dam)herten die niet onder controle te houden is, zélfs niet met sterilisatie… dat zijn maar een paar voorbeelden die je in dit amusante boek tegenkomt.

Wat vind ik van dit boek;

De cover plaat is een verzameling dieren op een brug en de skyline. Niet heel spannend, maar zegt wel precies waar het boek over gaat, de dieren en hun omgeving in New York.
Hoe het boek gepresenteerd wordt klopt in mijn ogen niet helemaal.
De verhalen worden niet vanuit het dier verteld/ gezien (wat ik dacht na aanleiding van de achterflap tekst), maar óver het dier verteld en daarbij ook meteen over de wereld om hun heen.
Al met al wel hele vermakelijke verhalen, dat zeker weten.
Ook bevatten de verhalen veel achtergrond informatie of geschiedenis van juist dát stukje New York wat van Houwelingen wil laten zien, en geloof mij als ik zeg dat je er echt nog wat van opsteekt ook.
Als correspondent in New York van onder andere het Algemeen dagblad, weet Karlijn hoe ze moet schrijven, en dat merk je aan hoe de verhalen lopen.
De verhalen intrigeren net genoeg om door te lezen, maar (voor mij) niet genoeg om het nog eens op te pakken.
Het titel verhaal, ‘komt een olifant bij de rechter’ is eigenlijk een heel schrijnend verhaal, maar desondanks héél interessant.
Het verhaal gaat namelijk over de olifant Happy die wordt bijgestaan door NonHumanRightsProject.
Dit is echt een boek voor mensen die van dieren én mensen houden, het maakt je blij en het intrigeert omdat het zo divers en af en toe absurd is.
De mensen in New York zijn, zoals eigenlijk iedereen wel weet, mensen van uitersten, en dat merk je ook wel aan de verhalen in dit boek.

Wil jij dit ontzettende interessante boek en zijn verhalen nu ook lezen, dan kun je hem bestellen bij Uitgeverij Murrow